Album Claptonovog i Hendrixovog idola

    999

    Albert King

    Born Under a Bad Sign (Reissue)

    Datum izdanja: 03.09.2007.

    Izdavač: Stax Records / Aquarius Records

    Žanr: Rock

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Born Under A Bad Sign
    2. Crosscut Saw
    3. Kansas City
    4. Oh, Pretty Woman
    5. Down Don’t Bother Me
    6. The Hunter
    7. I Almost Lost My Mind
    8. Personal Manager
    9. Laundromat Blues
    10. As The Years Go Passing By
    11. The Very Thought Of You

    Mnogi danas priznati gitaristi poput Erica Claptona, Jimia Hendrixa, Mikea Bloomfielda i Steviea Raya Vaughana divili su se Albertu Kingu koji im je bio uzor, a poslije su ga čak i zasjenili. To je još jedan dokaz da se zbog usredotočenosti na današnju glazbu zaboravlja na korijene rocka i stilova koji su iz njega nastali.

    King je svojom glazbom pokušavao publici ‘objasniti’ važnost bluesa te je potaknuo veće zanimanje bijelaca za tu glazbu.

    Albert King se na scenu probio početkom 50-ih svirajući po uzoru na svog idola Blind Lemona Jeffersona. Može stati uz bok s kraljem bluesa B.B. Kingom, s kojim je često i nastupao. Također je surađivao s ostalim blues legendama poput Muddya Watersa.

    Izdavačka kuća Stax Records nedavno je objavila nekoliko reizdanja, među kojima su se našli i stari albumi ove blues legende. Neki od njih su “Blues at Sunrise”,”Blues For Elvis, King Does The King’s Things”, “I’ll Play the Blues for You”, “I Wanna Get Funky”, na kojima King koristi elemente jazza, rock and rolla i countrya, te “Born Under a Bad Sign“. Na tom se albumu nalaze skladbe snimljene u razdoblju od 1966. do 1967. King opravdava status blues profesionalca svirajući prepoznatljivim profinjenim stilom.

    Muziku podržava

    Zvuk obogaćuje sjajnim vokalnim dionicama, a ukupni dojam poboljšavaju odlična puhačka i ritam sekcija. S njim na albumu sviraju glazbenici koji ga prate tijekom čitavog snimanja za Stax Records, a to su: bubnjar Al Jackson Jr., gitarist Steve Cropper, klavijaturist Booker T. Jones i bas gitarist Donald “Duck” Dunn.

    Od 11 pjesama s ovog albuma King potpisuje samo jednu, “Down Don’t Bother Me“. “The Hunter” je nastala suradnjom članova benda, a ostale su skladbe obrade blues standarada raznih autora, među kojima su najvažniji klasici poput “Laundromat Blues” i “Born Under a Bad Sign”.

    Ako ste stari zaljubljenik u blues ili netko tko se nikad nije imao prilike upoznati s tim glazbenim žanrom, bilo kojim od ovih albuma pametno ćete upotpuniti vašu policu, a King će vas zvucima svoje gitare vratiti u dobra stara vremena.

    Muziku podržava