Kompilacija uvjerljivih blues izvedbi

  1282

  Albert King

  Stax Profiles

  Datum izdanja: 08.06.2006.

  Izdavač: Stax Rec. / Aquarius Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Born Under A Big Sign
  2. Lovingest Woman In Town
  3. She Caught The Katy And Left Me A Mule To Ride
  4. The Sky Is Crying
  5. Don’t Throw Your Love On Me So Strong
  6. (I Love) Lucy
  7. Can’t You See What You’re Doing To Me
  8. Everybody Wants To Go To Heaven
  9. Angel Of Mercy
  10. Oh, Pretty Woman
  11. I’ll Play The Blues For You

  Tvrtku Stax Records proslavila se albumima najpoznatijih glazbenika južnjačkog soula i bluesa. Kako bi predstavila neke od njih, ali i neke od legendarnih snimaka, tvrtka Universal je pokrenula edicija “Stax Profiles” koja donosi kompilacijske albume glazbenika i skupina koji su objavljivali za Stax: Carle Thomas, Otisa Reddinga, Littlea Miltona, Rufusa Thomasa, Rancea Allena, Eddiea Floyda, Bookera T-ja i drugih.

  Na jednom od tih albuma, u izvedbama standarada i vlastitih skladbi predstavljen je slavni blues gitarist i pjevač Albert King. Kroz studijske i koncertne izvedbe s raznim postavama King se predstavlja uvjerljivim pjevačem i instrumentalistom, vještim improvizatorom strašna osjećaja za blues.

  Glazba je to na kojoj su se napajali mnogi bijeli: europski, posebice britanski, ali i američki, blues i rock glazbenici koji su stekli veću slavu od Kinga, ali koji mu se i danas klanjaju.

  Snimke uvrštene na ovu kompilaciju nastale su upravo u doba proboja i razvoja bjelačkog bluesa, tijekom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Neki od njih imali su sreću nastupati sa svojim idolom. Tako u uvodnoj, do ovog izdanja neobjavljenoj izvedbi standarda “Born Under A Big Sign“, kao gost svira američki tragično preminuli rock-blues gitarist Stevie Ray Vaughan, a u ostalima i drugi poznati glazbenici poput gitarista Phila Upchurcha, bubnjara Rogera Hawkinsa i Theotisa Morgana ili basista Donalda ”Duck” Dunna.

  Muziku podržava

  Izvedbama skladbi: “Lovingest Woman In Town“, “Don’t Throw Your Love On Me So Strong” i “Can’t You See What You’re Doing to Me” King je predstavljen i kao autor. Osim što će poslužiti za bolje upoznavanje s ovim nedovoljno poznatim (priznatim) glazbenikom, ako ste ljubitelj bluesa ova će vas glazba pokrenuti, uz nju ćete se osjećati kao da ste na koncertu, iz vas će izmamiti pucketanje prstima ili lupkanje po koljenu, podignut će vam raspoloženje.

  Davor Hrvoj

  Muziku podržava