Yusuf zvuči iznenađujuće dobro baš onako kako je zvučao i prije

    1545

    Yusuf

    An Other Cup

    Datum izdanja: 22.11.2006.

    Izdavač: Ya Records / Aquarius Records

    Žanr: Pop

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Midday (Avoid City After Dark)
    2. Heaven/Where True Love Goes
    3. Maybe There’s A World
    4. One Day At A Time
    5. When Butterflies Leave
    6. In the End
    7. Don’t Let Me Be Misunderstood
    8. I Think I See The Light
    9. Whispers from A Spiritual Garden
    10. The Beloved
    11. Greenfields, Golden Sands

    Yusuf Islam se nekoć zvao Cat Stevens. Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih je pod tim imenom bio jedan od najzapaženijih britanskih kantautora. Njegov talent za skladanje melodičnih pop-rock i folk-rock pjesama mogao se mjeriti s talentima Lennona i McCartneya ili Briana Wilsona.

    Ne čudi stoga što su neke pjesme Cata Stevensa poput “Wild World”, “The First Cut Is The Deepest”, “Lady d’Arbanville” ili “Matthew And Son” i danas omiljene, a može ih se čuti na radiovalovima diljem planete.

    Nakon što je prešao na islam i promijenio ime u Yusuf Islam, Cat Stevens je objavio posljednju pop ploču “Back To Earth”. Kao Yusuf Islam objavio je nekoliko albuma recitacija i molitvi, a sad, gotovo 30 godina nakon “Back To Earth”, i novi album popularne glazbe nazvan “An Other Cup“.

    Logično je pitanje naravno bilo što se od novog albuma može očekivati, međutim već od prve pjesme “Midday (Avoid City After Dark)” Yusuf je pokazao da nije izgubio svoj dar za skladanje savršenih pop pjesama. Zapravo većina pjesama je u prepoznatljivom (i paradoksalno iznenađujuće) Yusufovom (Stevensovom) stilu. To znači da su pjesme izgrađene oko prebiranja po žicama akustične gitare, začinjenog sa suptilnim minijaturama drugih instrumenata, dok im je temelj Yusufov izniman osjećaj za jednostavne i apsolutno prekrasne melodije. Stari fanovi ne bi trebali biti razočarani.

    Muziku podržava

    Premda je u tekstovima islamska religija sveprisutna, to nije napravljeno napadno. Među porukama koje Yusuf šalje dominira želja za pronalaženjem spokoja, sreće i međuljudskog razumijevanja. Te se poruke zapravo i ne razlikuju toliko od onih koje se mogu čuti u popularnom gospelu, a mogle su se čuti i na Woodstocku recimo.

    Na albumu se nalazi deset Yusufovih originala i jedna obrada “Don’t Let Me Be Misunderstood“, s kojom se Yusuf možda i pokušao ispričati za zloglasni incident kad je krajem osamdesetih podupro fetvu (smrtnu osudu), kojom je Ayattolah Khomeini osudio Salmana Rushdiea zbog njegove zbirke “Sotonski Stihovi”.

    Što god mislili o Yusufu Islamu ili Catu Stevensu, on je napravio album koji se može mjeriti s njegovim najboljim djelima, a to onda zaslužuje jako dobru ocjenu.

    Muziku podržava