Početak novog razdoblja

    1661

    Jean Michel Jarre

    Teo & Tea

    Datum izdanja: 02.04.2007.

    Izdavač: Warner Bros / Dancing Bear

    Žanr: Elektronika

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Fresh News
    2. Teo & Tea
    3. Beautiful Agony
    4. Touch To Remember
    5. OK, Do It Fast
    6. Partners In Crime
    7. Partners In Crime 2
    8. Chatterbox
    9. In The Mood For You
    10. Gossip
    11. Vintage
    12. Melancholic Rodeo
    13. Teo & Tea 4.00 AM

    Nezgodna je stvar kad ste tridesetak godine ispred svog vremena i kad toliko puta probijete imaginarnu granicu mašte pretočene u jedinstvenu glazbenu viziju. U toj poziciji od vas se uvijek očekuje da ponudite nešto novo jer ste svoju publiku jednostavno naviknuli na to. Prema takvim i sličnim umjetnicima treba imati kompromisa jer biti uvijek originalan je možda teže nego što se čini.

    U ovom slučaji radi se o francuskom inovatoru, vizionaru, i glazbeniku Jean Michelu Jarreu, koji je nakon sedmogodišnjeg diskografskog zatišja izdao album pod nazivom “Teo & Tea” i skrenuo veliku pažnju na sebe.

    Vjerojatno svima koji poznaju njegov rad padaju na pamet dva nezaobilzna pitanja. Prvo je, pošto je poznat po naprednoj tehnologiji koju je uvijek koristio, što će izvesti ovog puta uz sve tehničke mogućnosti koje nam pruža današnje doba, a drugo i važnije pitanje, koliko zapravo još ima inspiracije.

    Pokazalo se, ne znam po koji put, da ovaj umjetnik ipak zna kako unaprijediti i oplemeniti svoj zvuk te približiti ga nekim novim ljudima i novom vremenu, a opet ostati vjeran svojim korijenima, i to je jedan od razloga zašto je tako uspješan.

    Muziku podržava

    “Teo & Tea” je suvremeno djelo koje uz izrazitu narativnost ima posebnu dinamiku, što će vjerojatno privući mlađe generacije da ga poslušaju. Jarre nam nudi modernu i maštovitu priču o dječaku i djevojčici koji se zovu Teo i Tea, koji osim što imaju slična imena, slično izgledaju i imaju sličnu sudbinu.

    Tijekom gotovo cijelog albuma može se osjetiti razigranost majstora u kombiniranju ‘zvukića’, što će možda neki ocjeniti pretjeranim, ali meni se čini zanimljiva ta Jarreova crta.

    U pjesmi pod nazivom “Beautiful Agony” čuju se zanimljivi i uvjerljivi zvukovi koje proizvodi ženski lik, a koje bi bez sumnje svaki muškarac htio čuti u svojoj spavaćoj sobi. “Partners In Crime 1“, “Partners In Crime 2” bi mogli proći kao soundtrack za nekog od budućih nastavaka Jamesa Bonda ili nekog špijunskog trilera. Mogle bi se tu još izdvojiti “In the Mood For You“, “OK, Do It Fast” ili “Touch To Remember“.

    Ovo izdanje kao i neka prethodna sastoji se od CD-a i DVD-a na kojem se nalaz animirani video spot za pjesmu “Teo & Tea” u normalnoj i high definition verziji, kojeg su napravili Loic & Aurelian / Partizan Midi Minuit. DVD izdanje je nažalost samo solidno jer sam ipak očekivao više kad je Jarre u pitanju.

    Osim što je prekinuto kreativno zatišje, “Teo i Tea” označavaju početak novog razdoblja budućnosti, a koja će nam zasigurno donijeti još veće dijelove kolača Jarreove genijalnosti.

    Muziku podržava