The Mission onakvi kakvi zaista jesu

    2013

    The Mission

    Waves Upon The Sand & Crusade

    dvd

    Datum izdanja: 20.02.2006.

    Izdavač: Universal / Aquarius Records

    Žanr: Rock

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Deliverance
    2. Butterfly On A Wheel
    3. Hungry As The Hunter
    4. Grapes Of Wrath
    5. Lovely
    6. Into The Blue
    7. Paradise Will Shine Like The Moon
    8. Bird Of Passage
    9. Mr Pleasant
    10. Belief
    11. Sea Of Love
    12. Tower Of Strength
    13. Wasteland (live)
    14. And The Dance Goes On (live)
    15. Garden Of Delight (live)
    16. Let Sleeping Dogs Lie (live)
    17. Serpents Kiss (live)
    18. Over The Hills And Far Away (live)
    19. The Crystal Ocean (live)
    20. Sacrilige (live)
    21. Stay With Me (live)
    22. Wake (live)
    23. Blood Brother (live)
    24. 1969 (live)

    Ovaj DVD prava je poslastica za sve gothic rockere, i naročito one koji su to u ’80-ima i ’90-ima bili. A The Mission su bili i ostali dosljedni svom stilu i tada i danas. Mistični, nježni, razorno istiniti i jaki.

    DVD se sastoji od dvije cjeline: “Waves Upon The Sand” – dokumentarca koji je puno više od dokumentarca i “Crusade” – koncerta koji ih prikazuje u najvećem usponu i pravi je pokazatelj toga vremena, te extra “Jukebox”.

    Gledajući prvi dio – dokumentarac, shvatit ćete koliko su to normalni ljudi, prirodni, bez trunke cinizma, preseravanja, i svega ostalog što slava donosi. Popraćena je druga polovica 1989. godine i snimanje njihovog albuma “Carved In Sand”, turneja po Škotskoj i nešto malo s Reading festivala. 60 minutni film ni po čemu nije tipičan, te je stoga vrlo interesantan.

    Njihova humanost i dobrota već se na samom početku prepoznaje kroz rečenicu frontmana/pjevača/gitarista Waynea Husseya kako im se super idejom činilo pozvati fanove u studio (koji je btw. super kamena kuća s bazenom i neopisivo lijepom prirodom svuda naokolo) da vide kak’ se to radi! Možete li zamisliti da bi to itko drugi napravio?

    Muziku podržava

    Prikazana je idila, i ništa nije iscenirano, oni su doista uživali stvarajući taj album, uživali su družeći se jedni s drugima s trećima i produbljivali svoje prijateljstvo, padale su večerice, roštilji, a album se stvarao i to jako, jako dobar. Smiješno ih je bilo gledati u kratkim hlačicama, bose, jer zna se da The Mission imaju specijalan stil i image na stageu (bijeli reflektori, crni šeširi, svila, marame, i ostali podatni materijali), a tu su totalno ogoljeni i to vas tjera da ih još više (za)volite.

    Zanimljivo je i umiksavanje stvarnih live snimki i sessiona s konačnim verzijama pjesama, u kojim se u biti vidi genijalan talent svih njih, a naročito Waynea, i usudila bih se reći apsolutan sluh. Također, njihov specifičan sound također je njegovo maslo, akustične i električne gitare sa 6 i 12 žica, u puno navrata dolaze u prvi plan.

    U filmu se pojavljuju slijedeće pjesme: “Butterfly On A Wheel“, “Hungry As The Hunter“, “Grapes Of Wrath“, “Lovely“, “Into The Blue“, “Paradise Will Shine Like The Moon“, “Bird Of Passage“, “Mr Pleasant“, “Belief“, “Sea Of Love“, “Tower Of Strength” i “Deliverance” (meni naj, naj, naj ever, i to u potpunosti cijela s Readinga, ljudi moj….savršenstvo!)

    “Crusade” – koncert, zaista ih prikazuje u najboljem svjetlu, i u najvećem usponu. Koncert je odraz jednog jako uštimanog benda u jako dobroj kondiciji, tada na kraju ’80-ih jedino tako jakog na gothic rock sceni.

    Nakon što su se Wayne i Craig Adams (basist) odvojili iz The Sisters Of Mercy i osnovali The Mission, počinjavši proboj na rock scenu tamo negdje 1986. kao predgrupa The Cultu, usprkos nedaćama i promjenama na toj istoj sceni samo par godina nakon, jači su no ikad i mislim da ih se bolje nije moglo prikazati! Definitivno pun pogodak!

    Muziku podržava