Diva za sva vremena

    1975

    Nina Simone

    Gold

    Datum izdanja: 29.08.2005.

    Izdavač: Mercury / Aquarius Records

    Žanr: Soul

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. I Loves You Porgy
    2. Don’t Smoke In Bed
    3. Mississippi Goddam
    4. Don’t Le Me Be Misunderstood
    5. The Laziest Gal In Town
    6. Don’t Tak All Night
    7. See Line Woman
    8. I Put A Spell On You
    9. Ne Me Quitte Pas
    10. Feeling Good
    11. Take Care Of Business
    12. Be My Husband
    13. Nobody Knows You When You’re Down And Out
    14. Strange Fruit
    15. Sinnerman
    1. The Other Woman
    2. Don’t Explain
    3. Images
    4. Four Women
    5. Lilac Wine
    6. Wild Is The Wind
    7. Black Is The Color Of My True Love’s Hair
    8. If I Should Lose You
    9. I’m Gonna Leave You
    10. Brown Eyed Handsome Man
    11. Take Me To The Water
    12. I’m Going Back Home
    13. He Ain’t Comin’ Home No More
    14. Come Ye
    15. I Love My Baby

    Jedna od velikih diva s izrazitim prizvukom crnačke glazbe američkog juga u svojih je sedamdeset godina života (1933.-2003.) stvorila ni manje ni više nego trideset i četiri albuma. Njen se opus kreće od gospela, afričke tradicionalne, bluesa i jazza. Bila je borac za ljudska prava, kao mala rasla u North Carolina, u obitelji majke kućanice i oca majstora, a već sa četiri godine je svirala klavir. Sve ostalo je povijest…

    Za one koji možda ne mogu uhvatiti o kome i čemu se radi spomenuti ću da je Nina Simone prisutna i na kompilacijama Vervea i to u izdanjima “Remixed” 1,2 i 3 (kao odličan materijal za DJ-e koji remixiraju stare stvari) i “Unmixed”, što ste sigurno čuli u nekom od popularnih klubova.

    Kolekcija “Gold” je pred mene postavila velika očekivanja i iako se radi vrhunskom proizvodu digitalno remasteriranom, što će zasigurno razveseliti sve hifiste, nije me apsolutno oduševila. Ipak zvuk koji će izlaziti iz vaših zvučnika neće vas razočarati. Radi se o dvostrukom nosaču od kojih je jedan zlatan, a jedan crn (?) Kolekcija odiše stvarno pravim crnačkim zvukom i prilično podsjeća na filmove o crncima s Mississippija.

    Muziku podržava

    Nekoliko se stvari ipak izdvaja svojim pedigreom kao npr. “Don’t Let Me Be Misunderstood“, pa “I Put A Spell On You“, “Sinnerman“, itd. I ostale skladbe će vam zazvoniti negdje u uhu i podsjetiti vas kako je Nina bila velika diva. Ne samo da su to skladbe za pamćenje, legendaran glas i vrhunska izvedba, nego jedan sasvim poseban dio glazbe koji se godinama razvijao iz tradicionalne crnačke kulture, a Nina ga je stopila, kao što se uostalom sva crnačka glazba u novijoj povijesti utopila, s vrhunskim stilom, ljubavi i kvalitetom.

    Možda to danas zvuči malo retro, ali čak se i vodeći svjetski remixeri vraćaju starim stvarima pa zašto ne bi i mi tim korijenima iz kojih sve proizlazi. I iako se cijela kolekcija “Gold” nekako razvodnjuje istim nazivom i zajedničkim smjernicama ova je kolekcija uspjela dobiti neku dušu. Svakako je to posebnost koju treba uzeti u obzir i koja vas ne bi trebala ostaviti ravnodušnima.

    Ako pak ne nađete ništa zanimljivo u ovom izdanju, što svakako mislim da neće biti slučaj, probajte barem doživjeti dio opusa ove velike dive na nekom od gore spomenutih remix izdanja. U svakom slučaju treba se potruditi da Nina Simone postane i ostane bezvremenska.

    Muziku podržava