Iako se glazbenici doimaju kao idealni kandidati o kojima se mogu snimiti dokumentarci, taj je zadatak daleko od jednostavnog. Treba pronaći zanimljivu temu, snimiti razne intervjue, provjeriti pouzdanost pronađenog materijala i na samom kraju sve to uklopiti u cjelinu kojom će biti zadovoljni i glazbenici i njihova publika. Tijekom proteklih desetljeća snimljen je doista velik broj takvih filmova, a ovo su jedni od onih koji se iznova pokazuju najgledanijima i najintrigantnijima.

1. “What Happened, Miss Simone?” (2015.)

Film o ovoj glazbenoj ikoni režirala je Liz Garbus. Premijerno je prikazan na Sundance Film Festivalu, a godinu nakon dobio je i nominaciju za nagradu Oscar.

2. “It Might Get Loud” (2009.)

“It Might Get Loud” prikazuje kakav pristup glazbi i instrumentima imaju rock ikone Jimmy Page, The Edge i Jack White. Režirao ga je David Guggenheim, koji stoji i iza kontroverznog filma “Waiting for Superman” u kojem izravno kritizira obrazovni sustav SAD-a.

3. “The Last Waltz” (1978.)

Iza ovog kultnog filma stoji legendarni Martin Scorsese. “The Last Waltz” donosi priču o posljednjem koncertu kanadsko-američke rock skupine The Band.

4. “Sound City” (2013.) 

Dokumentarac o istoimenom glazbenom studiju u kojem su snimane stotine albuma, između kojih i Nirvanin “Nevermind”. Zanimljivo je da ga je režirao Dave Grohl, kojeg su mnogi kritičari pohvalili istaknuvši da je riječ o odličnom redateljskom debiju.

5. “Hired Gun” (2016.)

Ovaj film, koji je posvećen glazbenicima koji su kao session izvođači radili za bendove kao što su Metallica i KISS, hvali i publika i kritika. Dobio je nekoliko nagrada, među kojima je i IIFC nagrada za najboljeg redatelja (Fran Strine) i najbolji dokumentarac.

6. “Biggie and Tupac “(2002.)

“Biggie & Tupac” donosi priču o rap legendama koje su obilježile ’90-e godine prošlog stoljeća i o tadašnjem sukobu istočne i zapadne obale SAD-a, koji je u tom razdoblju bio na samom vrhucu.

7. “The Decline Of Western Civilization 1” (1981.)

Idealan film za one koje zanima kako je ’80-ih godina prošlog stoljeća izgledala punk scena Los Angelesa. Mnogi su ga kritičari proglasili najboljim dokumentarcem ove tematike.

8. “808”  (2015.)

“808” je dokumentarac koji prikazuje kako je Rolandovoa TR-808 ritam mašina ostavila neizbrisiv trag u hip-hop kulturi i elektroničkoj glazbi.

9. “Mistaken For Strangers” (2013.)

Tom Berninger, Mattov brat, donosi nam zanimljivu priču o bendu The National. “Mistaken For Strangers” ime nosi po jednoj od bendovih najpoznatijih pjesama s hvaljenog albuma “Boxer”.

10. “Heaven Adores You” (2015.)

Premijerno prikazan na filmskom festivalu u San Franciscu, “Heaven Adores You” istražuje život talentiranog Elliota Smitha, nekadašnjeg frontmena benda Heatmiser.

11. “Twenty Feet From Stardom” (2013.)

Ovaj hvaljen film inspiriran je pratećim vokalisticama koje su surađivale s brojnim zvijezdama glazbene industrije. Nagrađen je nagradama Oscar i Grammy, a režirao ga je Morgan Neville.

12. “Daft Punk Unchained” (2015.)

“Daft Punk Unchained” pregled je skoro trideset godina duge karijere ovog legendarnog francuskog benda, počevši od njihovog samog početka kad su nastupali pod imenom Darlin’, zaključno s višestruko nagrađivanim albumom “Random Access Memories”.

13. “A Band Called Death” (2013.)

Redatelji Mark Christopher Covino i Jeff Howlett donose nam priču  o trojici braće, odnosno o bendu Death, za kojeg se smatra da je imao veliku ulogu u oblikovanju punk kulture.

14. “Hype!” (2017.)

“Hype!” je jedan od najhvaljenijih dokumentaraca o grunge glazbi i glazbenoj sceni u Seattleu. Osim spomenutog glazbenog žanra, istražuje i utjecaj medija zahvaljujući kojima je grunge postao dio tadašnje pop kulture.

 

243 Shares