I digitalno pročišćeni “G.A.D.” zaslužio peticu

    3235

    Hladno pivo

    G.A.D. (Remastered)

    Datum izdanja: 15.03.2004.

    Izdavač: Croatia Records

    Žanr: Rock

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Razmišljam
    2. U ritmu dlakave guze
    3. Šank
    4. Moralne dileme vlasnika BMW-a
    5. Izlazak u grad
    6. Tamburaši
    7. Will the circle be unbroken
    8. Od buđenja do dnevnika
    9. Diznilend
    10. Rigoletto
    11. MTV
    12. 7. Noć
    13. Usamljeni u gomili
    14. Tišina
    15. Bila je…

    Kao što smo prije nekog vremena već pisali, Croatia Records je re-izdala prva dva albuma Hladno piva. Sada je na red došla recenzija drugog po redu albuma, pod imenom “G.A.D.“.

    Iako se tu zapravo nema šta puno pričati s obzirom da se Hladno pivo
    u posljednje vrijeme pretvorilo u jedine prave hrvatske rock zvijezde.
    Dakle, “G.A.D.” je izdan 1995. godine i bio je drugi album za mlade
    punkere iz Gajnica, koji su već tada imali brojne obožavatelje i
    štovatelje.

    Njihovi, već toliko puta opjevani, socijalno-angažirani stihovi koji su krenuli iz njihovog kvarta, po mom mišljenju su na ovom uratku najizraženiji od svih albuma koje je Pivo izdalo prije i poslije njega. Gotovo sve pjesme se odnose na probleme ekipe, običnih ljudi, iz kvarta od personifikacije i maštanja vožnje jakog BMW-a preko ‘trošenja’ s curom od najboljeg prijatelja (“U ritmu dlakave guze“), legendarne “Šank“, pa sve do zastrašujućih i zabrinjavajućih stihova u pjesmama “Usamljeni u gomili” i “Tiština“.

    Vjerujem da su se svi tada mogli poistovjetiti s tim stihovima, a vjerojatno je tako i sa današnjom mladom generacijom koja stasava u doba digitalnog reizdanja ovog albuma.

    Muziku podržava

    Stihovi na svim pjesmama su, ako se mene pita, jednostavno genijalni. Pogođeni su točno ‘u žicu’ (tamburašku, dakako). Produkcija je najslabiji dio ovog albuma, koja ipak zaostaje za upečatljivim tekstovima. Pjesme zvuče sirovo i ‘ne ispeglano’, ali možda je baš to što nosi dodatan čar ovom albumu.

    Razlika između originalnog izdanja i remiksa, koji je izdan prije velikog koncerta u travnju u Domu sportova, je ponajviše u opremi albuma. Omot je osvježen jačim bojama, dodane su i dvije sitne reklamice, a najveće pojačanje albuma svakako je fenomenalna recenzija/presjek karijere iz pera najpoznatijeg rock kritičara u nas, Aleksandra Dragaša.

    U tom je tekstu zapravo Dragaš sve bitno rekao o “G.A.D.-u” i ranom Hladnom pivu i tu se više nema šta dodati. Ako nemate originalan CD iz ’95 svakako kupite ovo izdanje. Hladno pivo i Dragaš, koji je bio i producent “Džinovskog”, a urednik prvog izdanja “G.A.D.-a”, zapravo su sve rekli. Pogaj, pet.

    Muziku podržava