Na današnji dan objavljen je album “The National”

1772

Na današnji dan, 30. listopada 2001., grupa The National objavila je eponimski eponimni album prvijenac.

Iako su danas dobro znano ime indie rock svijeta, prije 14 godina nije bilo baš tako; tada su još uvijek bili relativno nepoznata petorka u rodnom im Cincinnatiju.Sam album više je naginjao country rock zvuku, a kritičari su tražili usporedbe s bendovima poput Silver Jews i Tindersticks naglašavajući jedinstvenu međuigru dvojice identičnih blizanaca za gitarama, Aarona i Brycea Dessnera (koji u to vrijeme službeno nije bio član benda).“Dovoljno mi je pogledati Bryceove prste što rade i istog trena mogu početi svirati nešto isprepleteno s njegovom melodijom. Takve stvari čine naše zajedničko sviranje uzbudljivim” kazao je Aaron u jednom intervjuu.Kao da jedan par braće u bendu nije dovoljan, i ritam sekcija The Nationala su braća Scott i Bryan Devendorf, basist i bubnjar. Za mikrofonom je Matt Berninger koji je zbog izrazito dubokog i zvučnog vokala u kombinaciji s poetskim slikama koje su stihovi stvarali znao biti uspoređivan i s Leonardom Cohenom.

Bilo je i drugačijih razmišljanja: jedan od portala orijentiran prvenstveno na indie glazbu, The National je usporedio sa studijskim glazbenicima (‘profesionalni ali bezlični’), a njihov prvijenac došao im je kao podsjetnik koliko zapravo nedostaju Silver Jews.

Četiri godine kasnije stigao je treći album “The Alligator” kojim su znatno proširili bazu obožavatelja te zadovoljili i najstrože kritičare, pa su stari fanovi mogli samodopadno početi busati se u prsa postavljajući novim fanovima retoričko pitanje ‘gdje si bio dvijeiprve?’

0 Shares
Muziku podržava