Stigao “Bijelo dugme – box set deluxe”

4145

Na Interliberu predstavljeno je izdanje “Bijelo dugme – box set deluxe” koje po prvi put objedinjuje svih devet studijskih albuma na novom
180-gramskom vinilu, uz bonus singlicu “Top/Ove ću noći naći blues”.

Ovo limitirano, luksuzno izdanje donosi i knjigu “Bijelo dugme”, koju potpisuju Siniša Škarica i Dušan Vesić. U knjizi se nalazi i veliki broj nikad objavljenih fotografija i dokumenata iz diskografske karijere Bijelog dugmeta, download šifra za preuzimanje svih remasteriranih pjesama iz ovog box-seta te rijetke memorabilije grupe.

Projekt prate i prvi hrvatski super audio CD nosač zvuka visoke rezolucije “Kad bi’ bio bijelo dugme” te DVD sa 34 videospota Bijelog dugmeta. “Bijelo dugme – Box set deluxe” objavljen je u limitiranoj nakladi od 1000 primjeraka.

“Ne znam koja bi rečenica sada mogla opisati moje oduševljenje kada vidim ovaj box-set pred sobom, u ovo vrijeme kada slavim 40. godišnjicu karijere. Na ovakav način mogu doći do ploča i to me toliko obradovalo da mi nije žao ni jedne ploče koju sam u ratu izgubio” rekao je Željko Bebek.

Muziku podržava

“Ja sam na tome radio godinu dana i baš sam rekao da nikada nije dosta vremena. Trebala nam je godina dana da sve posložimo kako treba. Jako sam zadovoljan” rekao je autor projekta i direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac koji je do ideje došao ugledavši se na izdanja The Beatlesa i The Rolling Stonesa. Snimke na pločama, pojašnjava Babogredac, remasterirane su u studiju Abbey Road pod paskom Seana Mageea.

Na projekt se osvrnuo i nekadašnji glavni urednik Jugotona Siniša Škarica: “Sve je bilo sjajno organizirano i provedeno u djelo. Bijelo dugme je najveći bend na ovim prostorima svih vremena. Sam box-set je napravljen savršeno i sve je na svom mjestu. Knjiga je čvrsto autorski koncipirana i pokriva kompletno razdoblje Bijelog dugmeta. S bendom sam imao odnos suradnika i urednika, a čim sam ih čuo prvi put na radiju sam znao da se sprema nešto veliko“.

Knjigu “Bijelo dugme” i projekt je komentirao i koautor, Dušan Vesić: “Od početka mislim da je ovo najvažnije izdanje svih vremena u regiji. To je ono nešto zašto je Jugoton pomicao granice i Bijelo dugme s njim. Pisanje knjige je bio težak posao, ali ujedno i najbolji tekst koji sam u životu napisao”.

0 Shares
Muziku podržava