Ove zvijezde zaslužuju filmove: lucidni Štulić, tragični EKV, popularni Prljavci i Dugme, ludi Satan, otkačeni Dino, sexy Severina, romantična Josipa i raspojasani Vuco!

Kada su legendarnog Sinišu Škaricu pitali za seriju ”Crno-bijeli svijet”, rekao je da fali više pjesama u serjji i zaključio da producenti očito nisu imali para da plate korištenje novovalnog soundtracka. Očita je razlika u odnosu na Hollywood. Tamo svaka pa i sitna rock zvijezda, dok joj droga još ne sprži mozak, piše autobiografiju i odmah prodaje prava na ekranizaciju. Onda se lijepo snimi igrani film a u paketu s filmom stiže i soundtrack album. Film dobro promovira album a i dobre stare pjesme promoviraju film pa su svi na dobitku. Jedino kod nas nema igranih glazbenih biografija, u načelu se rade samo brojni glazbeni dokumentarci. Nedavno je bubnjaru Bijelog dugmeta posvećen odličan dokumentarac, a ista ekipa pripremila je i dox o Baretu prikladnog naslova ”Bure Bareta”. Sprema se i dokumentarac o Dini Dvorniku, a o EKV-u i Štuliću se stalno nešto piše i snima. A o kome od regionalnih glazbenika bi se mogao snimiti zanimljivi igrani film? Evo par prijedloga, s pričama koje bi se fino dale ekranizirati:

1Branimir ‘Johnny’ Štulić

Ovo bi bio crnohumorni film o ‘ludom geniju’ i ‘megalomanu s razlogom’, kako su mu lijepo tepali. Tipična priča o strelovitom usponu – bljesnuo je kao najveći kantautor jugoslavenskog rocka i onda pobjegao od svih. Na početku kao Čupko svira gitaru na tulumima i nitko ga ne primjećuje, a onda s Azrom stvara briljantne albume i koncerte za pamćenje. Na kraju se svađa sa svima i odlazi u Nizozemsku, gdje prevodi ‘Ilijadu’ i živi od ženine plaće. Na odjavnoj špici može se prikazati kako veselo igra mali nogomet s ekipom u Utrechtu dok u pozadini svira neki od njegovih ironičnih songova.

2EKV

Film o  osjetljivim umjetnicima s tragičnim krajem nadahnuo je nekoliko dokumentaraca i bezbroj knjiga. ‘Ukleta’ glazbena grupa ima nekoliko likova za pamćenje koji bi zaslužili i zasebne filmove. Vd, bubnjar koji je  među prvima u Jugi dobio AIDS, novu i zlokobnu bolest zbog koje ga nisu htjeli ni taknuti u bolnici. Pa Milan koji je pisao senzibilne tekstove, uključujući i onaj proročki stih: ‘Još samo par godina za nas’, borio se protiv rata i u tim crnim vremenima skončao od raka. A tek Magi – pijanistica koja svira sa svjetski poznatim Ivom Pogorelićem, a na kraju završi strašnom smrću koju je teško i zamisliti, a kamoli prikazati.

3Bijelo dugme

Najpopularniji jugoslavenski rock bend je i živio pravim rokerskim stilom. Priča kao iz američkih filmova – velika popularnost pa sukobi u bendu, svađa lidera (Bregović) i pjevača (Bebek), raspojasani život (Milić Vukašinović), tulumi i demolirani hoteli. Tu su i skandali sa seksom (Bregović sex tape) i drogom (hapšenje bubnjara). Bend se raspao prije rata, ali film može završiti solo usponom Gorana Bregovića čija bi priča mogla zanimati međunarodnu publiku.

4Prljavo kazalište

Početak u sirotinjskoj Dubravi, ambiciozni Jajo i djetinjasti Davorin Bogović koji stalno pada razrede i ne trpi autoritete. Njihov pankerski bend postaje sve popularniji i popularniji no Jajo i Davorin se razilaze. Nakon budnice ”Mojoj majci” Prljavci postaju mainstream bend kojeg sponzorira pivarska industrija dok Davorin ostaje ‘sretno dijete’ koje nastupa u realityjima i povremeno praši rock s dečkima.

5Goran Bare

Potresna priča o paklu droge. Panker koji postaje kultni roker odao se drogi zajedno sa ženom koja je umrla i ostavila mu sina. Buran život se povremeno svodio na puko preživljavanje, hapsila ga je policija, svirao je na cesti. Gazio ga je život, a bogami ga je umalo zgazio i tramvaj, no sve je preživio i još je na nogama. Ima određenih problema s artikulacijom, no to ga ne čini manje popularnim – jednom su mu dali da vodi vlastiti talk show!

6Satan Panonski

Panker s biografijom za uzbudljivi film, da ne kažemo triler. Neprilagođenog Satana (pravim imenom Ivica Čuljak) su još kao maloljetnika liječili psihijatri, a kada je nakon jednog obračuna ubio čovjeka završio je na zatvorskoj psihijatriji gdje su ga ohrabrivali da se izražava uz pomoć umjetnosti. Bavio se poezijom, pank glazbom i performansom – doslovce je krvario na nastupima tj. rezao se žiletom. Kao mlad je izbjegavao odlazak u JNA, ali je 90-ih otišao u Hrvatsku vojsku i 1992. poginuo u Vinkovcima.

7Dino Dvornik

Kralj hrvatskog funka, odrastao je uz slavnog oca glumca, a zatim se posvetio glazbi i sam postao nekonvencionalna zvijezda. Tipično za zvijezde, imao je probleme s drogom, a iskoristio je svoju slavu i otkačenost te nastupio u reality showu s cijelom svojom obitelji – baš kao i njegov kolega Ozzy Osbourne. I završetak je, nažalost, bio tipičan za zvijezde – umro je mlad, u 45. godini života.

82Cellos

Ovo bi mogao biti međunarodno popularan film o svjetski poznatim dečkima. Na početku dečki sviraju klasiku i ne očekuju puno od toga, a onda odsviraju Michaela Jacksona, obore rekorde na YouTubeu i rasprodaju dvorane po cijelom svijetu. Hauser se može pohvaliti i da je izlazio s domaćom pop zvijezdom (Rozga), a redatelj filma mogao bi biti Anđelo Jurkas koji je autor njihove književne biografije, a uvijek je spreman snimati filmove u vlastitoj produkciji.

9Severina

Zaslužila je spektakularnu melodramu kao najveća pop zvijezda regije. Od skromnih početaka i koketiranja s rockom (”Trava zelena”) dogurala je do narodnjačkih nastupa na stadionima i teatarskih spektakala u Areni. Svađala se s producentima (Tutić), kolegama (Edo Maajka) i političarima (Jadranka Kosor), a njezin buran privatni život obilježen je sudskim trakavicama oko skrbništva nad djecom. Vrhunac filma bi, dakako, bila afera s porno filmićem, nakon kojeg se činilo da joj je karijera ugrožena a ona osramoćena, ali se ipak kasnije vratila u velikom stilu.

10Josipa Lisac

Legenda hrvatske zabavne glazbe, iza nje stoji jedan od najvećih domaćih albuma (”Dnevnik jedne ljubavi”),  a njezin ekscentrični styling je kao stvoren za film. Nastupala je i u prvoj domaćoj rock operi (”Gubec-beg”) za koju je glazbu radio njezin partner Karlo Metikoš koji je kao Matt Collins ostvario i međunarodnu karijeru. Na vrhuncu njihove karijere Metikoš umire, pa ova priča postaje romantično-darkerska jer ona ostatak života provodi misleći samo na njega…

11Šaban Bajramović

Nema do romske biografije. Težak život, siromaštvo i brojna djeca s jedne, a glazba, energjja i naporan rad s druge strane. Tako je i Šaban imao burnu priču, spominje se da je bio i na Golom otoku zbog dezerterstva, a na kraju je postao ‘kralj romske glazbe’ koji je napisao preko 700 pjesama. Pare su se zarađivale i nemilosrdno trošile pa je prije smrti opet postao sirotinja. Iza sebe je ostavio legendarnu karijeru, a očito je tko bi trebao ekranizirati njegov život – Emir Kusturica u čijim filmovima je već i glumio!

12Siniša Vuco

Živopisni folker napisao je i izveo programatsku pjesmu ”Volim piti i ljubiti”, a dugokosi glazbenik poganog jezika mogao bi se svidjeti štovateljima Conana Barbarina. Svoj hedonistički život i macho fantazije opjevao je i uz pomoć svog hard rock alter ega, kao general Vasilij Mitu, a nastupao je i pod imenom admiral Koljač. Narodnjak Vuco tako je postao najveći metalac – vrijeđa konkurenciju, provocira Crkvu nastupima na groblju, kolje janjetinu i konzumira je s publikom, a kandidirao se i na izborima, ali mu iskren nastup nije upalio u politici. Njegova priča može se snimiti kao niskobudžetna komedija u stilu Bore Leeja, trebao bi je režirati Mario Kovač, a bilo bi najbolje da Vuco glumi sam sebe.