Pussy Riot tuže Rusiju

1146

Dvije članice punk grupe Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova i Maria
Alyokhina
, tužit će domovinu Rusiju jer su ‘odležale’ u zatvoru 21 mjesec zbog
svog ‘punk prayer’ protesta
.

U veljači 2012. godine, ženska skupina Pussy Riot izvela je protestni nastup u Hramu Krista Spasitelja u Moskvi i time uvrijedila brojne vjernike ruske pravoslavne crkve. Na protestu su pozivale Bogorodicu da ‘izbaci Putina’, i naglasile da smatraju da je prebliska veza između države i Crkve. Nakon toga osuđene su za huliganstvo.

Poslije protesta podržali su ih Madonna, Green Day, Red Hot Chili Peppers i drugi iz glazbenog svijeta, a sada kada su napokon slobodne, od ruske vlade traže 120 tisuća eura svaka zbog tretmana koji su prošle pod istragom, i 10 tisuća eura za sudske pristojbe.

“Nisu dobile pošteno suđenje u Rusiji, tako da žele doći do Europskog suda za ljudska prava (ECHR). Plus žele ovaj slučaj postaviti kao presedan tome da Rusi mogu javno govoriti o osjetljivim političkim problemima, iako govor ne podržava većina. Ovo je slučaj o slobodi i zahtjeva pošteno suđenje prije svega” rekao je Pavel Chikov, glavni u Agori (Russian human rights group).

Muziku podržava

Tolokonnikova i Alyokhina nedavno su postavile Twitter profil na engleski. Njihova prva objava, 6. svibnja, bila je “Rusija nije Kina ili Iran JOŠ UVIJEK, tako da, do kad god možemo koristiti Twitter, vodit ćemo ga na engleskom, pa – hej svima ovdje!”

Osnovale su i grupu za prava zatvorenika – Zona Prava (rus./hrv., eng. Law Zone), a Tolokonnikova je komentirala da dok god se budu kršila prava zatvorenika u njihovoj zemlji, bit će i potrebe za njihovom organizacijom.

0 Shares
Muziku podržava