Mnogi će reći kako iz desetljeća u desetljeće glazbenom scenom sve više dominiraju ljepuškasta lica i isklesana tijela. Ipak, mnogi glazbenici ostvarili su uspjeh s maskama ili tonom šminke na licu te smo godinama njihove pjesme pjevali bez da znamo kako izgledaju.

Neki su se sakrili iza maske  ili šminke upravo radi privlačenja pažnje, a neki baš suprotno, kako bi zaštitili identitet i u prvi plan stavili glazbu koju rade. Muči li vas pitanje kako se večeras našminkati i zamaskirati, ugledajte se u njih, oni s tim nisu imali problema.

1. Kiss

Krenimo sa svima nam poznatim Kissom. Nakon 45 godina karijere, malo je toga nepoznato o ovom američkom sastavu, no tijekom sedamdesetih godina nitko nije znao kako Paul Stanley, Gene Simmons, Ace Frehley i Peter Criss izgledaju. 1976. slikali su se sa svojim roditeljima, a čak su i za tu fotografiju odbili skinuti šminku i pokazati lice. Anonimnost su zadržali punih 10 godina.

2. Ghost

Osim ekscentričnim nastupima, Ghost je prije nekoliko godina privukao publiku vrlo zanimljivim maskama. Najviše pažnje privukao je pjevač pod maskom sotonističkog svećenika Pape Emeritusa. Ostalih pet članova benda, “bezimeni zlodusi”, nose gotovo identične kostime i predstavljaju pet elemenata, vodu, vatru, zrak, zemlju i eter. Pravi identiteti članova bili su anonimni do 2017., kada je tužba bivših članova protiv pjevača Tobiasa Forgea potvrdila prave identitete.

3. Tech N9ne

I dok nam u rock i metal sastavima boje ili maske na licu odavno nisu neuobičajene, rap glazbenici ih i dan danas izbjegavaju koristiti. Jedan od rijetkih je Aaron Dontez Yates, svima poznatiji kao Tech N9ne. Tech kaže kako se s bojom na licu lakše izražava jer se osjeća puno hrabrije te može izreći sve što mu je u mislima. Iako ga u posljednje vrijeme na nastupima viđamo bez boje/maske, za onu posljednju koju je nosio, dobrim je dijelom zaslužan Corey Taylor s kojim nastavljamo ovu priču.

4. Slipknot

Prije prve svirke ovog sastava iz Iowe, uopće nije bilo planirano nositi maske. Naime, za vrijeme svađe između članova koji se nisu mogli odlučiti u kojoj odjeći da izađu na prvi nastup, bubnjar Shawn Crahan je iznerviran uzeo masku klauna i rekao :”Idem ovakav.” Ostali članovi žestoko su se protivili, no srećom, nisu ga uspjeli spriječiti. Ne samo da su im maske pomogle u karijeri, već su utjecali i na mnoge druge bendove s početka tisućljeća poput Mudvaynea i Mushroomheada (s kojim će se pokrenuti vječna rasprava tko koga kopira).

5. Nipplepeople

Naravno da sam se instiktivno odmah sjurio na drugi kontinent i rock&metal izvođače, a odlična ekipa koja skriva svoj identitet u moru žutila na hrvatskoj estradi mi je pred nosom. Ovaj tajanstveni zagrebački duo skriva svoj identitet iz razloga što žele u prvi plan staviti glazbu, što im za sada vrlo dobro ide.

6. Krankšvester

Maske s covera prvog albuma Krankšvestera nije teško nabaviti ili napraviti, ali su zato multifunkcionalne te nije nemoguće da ih iskoristite još koji put i nakon Noći vještica. Ništa ne kažem, samo kažem…

7. Pussy Riot

U slučaju da ste ovo ljeto živjeli pod kamenom, one tri lijepe djevojke koje su utrčale na teren u finalu Svjetskog prvenstva i “zabile prst u oko” Putinu i njegovoj savršenoj organizaciji, članice su ruske feminističke punk rock grupe Pussy Riot.

8. Daft Punk

Sve više maski nalazimo i u elektro svijetu. Definitivni pobjednici su Daft Punk, no budimo realni, teško da ćete ovakve kul maske uspjeti napraviti. Kad bih je imao, garantiram da ni moje lice ne biste vidjeli godinama. Ukoliko volite elektroniku, možda da probate s nečim lakšim tipa Marshmello ili Deadmou5?

9. Fever Ray

Kad sam već kod elektronike i tipkam ovaj članak za Halloween, nije bilo moguće da se ne sjetim onih jezivih maski koje su u srednjem vijeku koristili doktori za kugu. Iste takve koristio je elektronski duo Knife, čija je članica Fever Ray zaista priča za sebe. Ukoliko vas još uvijek pati outfit, nakon što bacite oko na samo nekoliko fotografija ove švedske glazbenice imati ćete bezbroj ideja za odjeću i šminku s kojom ćete večeras izaći.

10. Mortiis

Havard Ellefsen, nekadašnji basist Emperora, već dugo vremena nalazi se u ambijentalnim vodama pod umjetničkim imenom Mortiis. Za sve nas s klempavim ušima i velikim nosom, idealan izbor za večeras.

11. Björk

Četiri desetljeća pjeva, a i dalje nam nije dosadila. Dosadna ne bi trebala biti ni vizažistima koji će se itekako morati potruditi ne bi li vas našminkali kao islandsku glazbenicu.

12. Buckethead

Trenutno je aktualan novi nastavak “Halloweena”, pa svi vi koji ste za večeras pripremili maske Mikea Myersa, uhvatite sprint do prvog KFC-a i vratite se doma s kantom mrtvih pilića pročitati kraj članka… I sačuvajte kantu. Brian Patrick Carroll, poznatiji kao Buckethead, bez dileme je jedan od najbržih ljudi koji su ikada zašredali na gitari. Ovaj virtuoz oduvijek je bio izrazito antisocijalan i kroz cijelu karijeru prati ga glas čudaka, ako ne i psihičkog bolesnika. Jedna od najbizarnijih priča ikad ispričanih o Bucketheadu kaže kako masku Mikea Myersa i kantu KFC-a na glavi nosi jer su ga u djetinjstvu bolesni rođaci zatvorili u kokošinjac u kojem su mu kokoši unakazile lice. Iako se ova teorija nikako ne poklapa s Bucketheadovim životopisom, bizarni pokreti na pozornici, kao i činjenica da još uvijek ne postoji niti jedna njegova fotografija zaista nam govore kako se ispod maske krije zaista čudna i osebujna osoba.

32 Shares