10 stvari koje je dobro znati o Massive Attack

Leonora Bedić
5036

Poznata britanska trip-hop skupina Massive Attack ove godine ima čast otvoriti peti Dimensions festival u pulskoj Areni, 24. kolovoza.

Nastupit će na najvećoj glazbenoj pozornici koja je ikada postavljena u Areni, dok će devet glazbenika pratiti 27 članova tehnike i menadžmenta te velika impresivna produkcija.Ovi začetnici trip­-hop pravca kroz 25 godina glazbene karijere smatraju se jednim od najutjecajnijih glazbenih kolektiva, s preko 11 milijuna prodanih kopija i mnoštvo osvojenih nagrada.Povodom ovog spektakularnog koncerta otvorenja donosimo vam 10 činjenica o bendu koje su vam možda promaknule, a dobro ih je znati…1. The Wild Bunch Sound System za početak priče
Kretivna jezgra benda koju su činili Robert “3D” Del Naja, Andrew “Mushroom” Vowles i Grant “Daddy G” Marshall s radom je originalno krenula ranih ’80-ih u Bristolu kao kolektiv, odnosno sound system pod nazivom The Wild Bunch.Smatraju se jednim od prvih domaćih sound systema u Ujedinjenom Kraljevstvu, a njihova glazba se tada bazirala na reggaeu kombiniranim s hip-hopom, čime su postali dominantni na klupskoj sceni u Bristolu sredinom ’80-ih. Kolektiv je također obilježio i Adrian Thaws poznatiji kao Tricky i Nellee Hooper koji se kasnije bacio u producentske vode.2. Brojni suradnici i turbulentni počeci
Massive Attack je poznat po brojnim izmjenama raznih suradnika od samih početaka, točnije od 1987. godine kada se bend formirao. Nakon velikog uspjeha albuma prvijenca “Blue Lines” i mnoštva talenata od gostujućih glazbenika te u startu upečatljivog i bogatog zvuka, uslijedio je spor proces snimanja drugog, jednako uspješnog albuma “Protection”, kojeg su fanovi iščekivali četiri godine.Nakon odlaska Share Nelson, bend je organizirao audicije s kojima su tragali za novim ženskim vokalom. Nakon dugotrajnog traganja, pridobili su vokalisticu dua Everything But The Girl, Tracey Thorn, koja se pojavljuje na albumu “Protection” iz 1995.

3. Dolazak, odlazak i novi reunion s Trickyem
Već za vrijeme djelovanja sound systema The Wild Bunch, Tricky se povezao s DJ Milom i pridružio kolektivu koji je kasnije evoluirao u Massive Attack. Nakon suradnji s bendom na prva dva albuma, Tricky napušta bend i uplovljava u solo vode.

Muziku podržava

U intervjuu za Metro 2013. godine, Del Naja je po prvi puta potvrdio glasine o reunionu s Trickyem na novom albumu. Početkom ove godine izdali su EP “Ritual Spirit” s kojim su i potvrdili rečeno jer su okupili veći broj nekadašnjih suradnika na čelu s Trickyem. Krajem srpnja objavili su i tri nove pjesme s kojima su najavili novi album najavljen za kraj ove godine.

4. Promjena imena
Na nagovor producenta Camerona McVeya kratkotrajno su promijenili ime benda i skratili ga samo na Massive kako bi izbjegli kontroverzu zbog Zaljevskog rata. Već povodom objavljivanja idućeg singla “Safe From Harm” vratili su originalni naziv benda.

5. Utjecaji
Osim što “Blue Lines” sadrži i doprinose ostalih gostiju glazbenika i neobičnih instrumenata kao što je primjerice didgeridoo, članovi benda su također priznali kako su na njih utjecali rani pioniri rhythm & bluesa, jazza i soula, kao što su primjerice Isaac Hayes i Herbie Hancock.

6. Propala suradnja s Radioheadom
Tijekom ’90-ih imali su u planu remiksirati album Radioheada “OK Computer”, međutim do toga nažalost nije došlo. Radiohead su iskazali želju da ovi trip hop pioniri u cijelosti remiksiraju njihov Grammyem nagrađivani album, ali zbog preokupiranosti Massive Attacka oko rada na trećem studijskom albumu i vremenskog ograničenja, planovi su ipak pali u vodu. Na sreću to se i nije pokazalo kao toliko loša odluka jer je na svijet došlo remek-djelo pod nazivom “Mezzanine”.

7. Glazba za veliko platno
Njihova glazba je oduvijek bila savršen izbor za filmski soundtrack. Redateljima nije trebalo dugo da je krenu koristiti kao pozadinsku glazbu, naročito pjesmu “Angel” koja se može čuti u filmovima poput “Snatch”, “Firewall”, “Stay”, “Pi”, “Go”, “Best Laid Plans”, “Wonderland”, “Antitrust”, “Flight Of The Phoenix” ili pak u TV seriji “La Femme Nikita”.

Osim nje, u “The Matrix” možemo čuti “Dissolved Girl”, “Superpredators” u “The Jackal”, “I Agains I” u “Blade 2”, “Unfinished Sympathy” u “Sliver”, “Safe From Harm” u “The Insider”, a “Teardrop” u TV seriji “Prison Break”.

8. Kolaboracije
Uz brojne suradnje s glazbenicima, kao što su Burial ili pak Run The Jewels, Massive Attack su odradili i zanimljivu kolaboraciju s Madonnom, s kojom su snimili cover verziju pjesme “I Want You” koja se našla na tribute albumu Marvina Gayea “Inner City Blues: The Music of Marvin Gaye” iz 1995. Također se našla i na njezinoj kompilaciji balada “Something To Remember” iz 1995., a bend ju je 2006. uvrstio na ‘best of’ pod nazivom “Collected”.

Još jedna od zanimljivijih suradnji je i ona s Davidom Bowiem na njihovoj verziji jazz standarda “Nature Boy” koju originalno izvodi Nat King Cole. Bowieva originalna verzija te remix koji je odradio Massive Attack obilježili su Luhrmannov mjuzikl “Moulin Rouge” iz 2001.

9. Del Naja kao talentirani graffiti majstor
Prije nego što se počeo baviti glazbom, Del Naja se ozbiljno posvetio graffiti umjetnosti, predstavljajući svoje radove na izložbama diljem svijeta. Britanski umjetnik Banksy ga čak navodi i kao osobu koja je imala priličnog utjecaja na njegov rad. Svakako vrijedi naglasiti i da je Del Naja uvršten kao prvi graffiti umjetnik u Bristolu, smatra se pionirom pokreta šablonskih grafita te je zaslužan za dovođenje hip-hopa i kulture graffita iz SAD-a u Bristol, ranih ’80-ih.

Uspjeh na ovom području nije kočila ni činjenica da Del Naja ne može razaznati boje, pa samim time nije u potpunosti mogao znati kako njegovi radovi uistinu izgledaju. U intervju iz 2010. je izjavio: “Slikanje je za mene teško jer sam slijep za boje. U ono vrijeme morao sam označiti svoje limenke sprejeva jer ih nisam mogao razaznati. To je kao carevo novo ruho: (ljudi) mi govore da je odlično, a ja se pretvaram da je to ono što sam namjeravao”.

10. Bend koji nosi snažnu poruku
Posljednjih 15 godina Del Naja je postao poznat kao jedna od glazbenih zvijezda angažiranih kroz politički aktivizam. Massive Attack su surađivali sa Stop The War koalicijom i posjećivali izbjegličke kampove u Libanonu. Također, bend surađuje i s fotografom Gilesom Duleyem, čije fotografije izbjegličke krize u Europi prikazuju na vlastitim nastupima na europskoj turneji.

Giles i bend ovim činom nastoje potaknuti ljude da daju potporu UNHCR-u, agenciji UN-a za pomoć izbjeglicama. Upravo kroz ovakvu snažnu suradnju, ovim fotografijama slat će važnu poruku svim ljudima koji se nađu na njihovim koncertima i time ih osvjestiti o velikom i tragičnom problemu današnjice.

Muziku podržava