“Šta bi dao da si na mom mjestu” biografija Bijelog dugmeta u prodaji

Muzika.hr - Glasno i jasno!
3005

Šta bi dao da si na mom mjestu” autora Dušana Vesića nova je biografija Bijelog dugmeta koja na 352 stranice + 64 stranice fotografija u boji, u izdanju Naklade Ljevak, donosi priču o bendu koji je ‘zaokružio rock kulturu i definirao tinejdžere kao organiziranu kategoriju’.

“Bijelo dugme je najvažnija pojava u kulturi Jugoslavije u posljednjoj četvrtini dvadesetog stoljeća. U jednoj socijalističkoj kulturi koja je stidljivo tražila svoj put izvan zadanih okvira vrijednosti, bili su pojava upravo prevratnog značaja. Promovirali su neophodnost talenta, nužnost autentičnosti, važnost stava, potrebu za potpunom posvećenošću, visok profesionalni nivo i moderno pakiranje” stoji u opisu knjige.

Kod njih je bilo baš svega što krasi velike rock biografije: velikih broje­va, euforije obožavateljica, svih poroka, neobjašnjivih okolnosti i tragičnih smrti. Smatra se da su jedini u Jugoslaviji zaradili ozbiljan novac od rock muzike. Postavili su standarde u industriji zabave i neprekidno ih pomicali naprijed. Ispunili su sve snove jugoslavenske scene – osim jednog: nisu stali na svjetsku pozornicu ravnopravno s najvećim zvijezdama tog vremena.

Bijelo dugme je jedini dokaz da je klasična rock’n’roll karijera izvan engleskog jezika uopće moguća.”

Dušan Vesić
kao klinac želio je biti vozač tramvaja. Taj plan je propao kobnog lipanjskog dana 1972. godine u Tučepima, kad je budžet za sladoled svjesno potrošio na ulaznicu za koncert grupe Pro arte i od tada je muzika sva njegova fascinacija (radio je intervjue, pisao recenzije, bio menadžer, pjevao prateće vokale, autor je dokumentarnog serijala “Rockovnik”, serije i filma “EKV – Kao da je bilo nekad”, dva TV-filma o Bajagi…).

Cijena je 149 kuna i možete ju kupiti u glazbenoj knjižari Rockmark.

Muziku podržava
Stisni