[Vikendom o filmovima i serijama piše filmski kritičar Siniša Paić]

Zima dolazi. To nije samo citat iz ‘Igre prijestolja’ nego i činjenica – dolazi zima, već je gadno zahladilo, pa preporučujemo da vikend provedete gledajući serije u svom toplom domu. I po mogućnosti ‘u komadu’, tako da gledate cijelu seriju odjednom iliti bindžate (eng. binge-watching) kao pravi bindžer (eng. binge-watcher).

Kako bindžati kao pravi bindžer?

Jedna od definicija bindžanja je gledanje barem dvije do šest epizoda serije u komadu, no pravi bindžeri gledaju barem cijelu sezonu, a najbolje je pogledati cijelu seriju. Onda sljedeći vikend imaš vremena da pogledaš sljedeću seriju i tako osvajaš bodove do titule bindžera godine.

Muziku podržava

Bindžanje je vrlo individualna aktivnost, svatko najbolje zna što mu najbolje paše i što voli jesti i gledati. Ipak, neke stvari se više preporučuju od ostalih…

Spavanje – Najkorisnije je dobro se naspavati noć prije, tako da si svjež i odmoran za bindžanje vikendom, kada većina ljudi ima slobodnog vremena za ovu sklonost, da ne kažemo ovisnost. Pravi ovisnici o bindžanju probdjet će i noć sa subote na nedjelju, no to ne preporučujemo. Dobre serije su kompleksne i treba ih pažljivo pratiti, a ako ne spavate tijekom noći lako će vam se desiti da cijelo vrijeme imate otvorene oči, a odjednom vam se pojavi odjavna špica i pomislite: ‘Ček’, ček’, što se dogodilo u međuvremenu?’

Društvo – Neka istraživanja ističu da je opasnost stalnog bindžanja u tome da vodi do usamljenosti i depresije. Tužno je cijelu noć sam gledati komedije, osobito sada kada su u modernim serijama ukinuli umontirani smijeh publike u pozadini, uveden zato da se gledatelj ne smije sam. Bolje je kada ti netko blizak pojašnjava likove u ‘Igri prijestolja’ i jednostavno pomaže da ostaneš budan. Najbolje je pratiti seriju u društvu kolege bindžera – brata/sestre, prijatelja/prijateljice ili dečka/cure koju možete gurkati u krevetu da ode oprati šalicu, lažući da ste to vi napravili prošli put.

Hrana – Još jedna velika opasnost za bindžere – debljanje. Kada jedeš dok gledaš TV, ne osjećaš jesi li se najeo ili nisi. A kada gledaš cijelu noć i grickaš cijelu noć – dupla opasnost! Najbolje je dobro i zdravo doručkati (npr. mlijeko i pahuljice), tako da imaš snage za cijeli vikend bindžanja. Slatkiši dignu raspoloženje, ali kasnije i uspavaju, pa za bindžanje preporučujemo zdrave grickalice (npr. obične kokice), voće i, dobro hajde, poneki slatkiš u malim količinama.

Piće (i ostale stimulacije) – Kava je najbolji prijatelj bindžera, osobito onih koji bindžaju i noću. Puno alkohola nije dobro za koncentraciju, mada neki bindžeri igraju društvene igre s alkoholom tipa – popij čašicu svaki put kada čuješ ‘Zima dolazi’ ili ‘You Know Nothing, Jon Snow’ u ‘Igri prijestolja’, što lako završi opijanjem. Pušači će tijekom maratonskih projekcija sigurno posegnuti za svojom ‘drogom’, a razna ilegalna stimulativna sredstva ne preporučujemo. Ako gledate ‘Twin Peaks’, osobito zadnju sezonu, to vam je već dovoljno za proširivanje svijesti.

Ostalo – Serije se gledaju na što većem ekranu, zato je tata i uzeo kredit za plazma televizor. Ležanje u udobnom krevetu može biti opasno, noćni bindžeri mogu lako zadrijemati. Dobro je sjediti uspravno u krevetu ili u nekoj finoj fotelji. Vječno pitanje za kraj – premotavati ili ne? Kvalitetne serije bi trebalo gledati od početka do kraja, ono što se događa između ‘velikih događaja’ u ‘Žici’ je jednako važno kao i ‘spektakularni’ događaji. Neki gledatelji preskaču cijele sezone serije, ali pravi bindžeri su kao hrčci – fanatično gledaju sve što im padne u šape.

Vodič kroz TV galaksiju za bindžere

Ako krenete gledati cijelu seriju, od prve do zadnje sezone, trebate izračunati i koliko će to trajati. Uz pomoć BingeClocka, izdvojili smo neke od najpopularnijih serija, s podacima koliko bi trajalo njihovo neprekidno gledanje od prve do zadnje epizode:

‘Igra prijestolja’ (‘Game Of Thrones’)– 2 dana, 15 i pol sati
‘Obitelj Soprano’ (‘Sopranos’) – 3 dana i 14 sati
‘Na putu prema dolje’ (‘Breaking Bad’) – 2 dana i 14 sati
‘Oz’ – 2 dana i 8 sati
‘Dexter’ – 4 dana
‘Žica’ (‘The Wire’) – 2 dana i 12 sati
‘Momci iz Madisona’ (‘Mad Men’) – 3 dana i 20 sati

Ako bindžate za vrijeme vikenda, evo i liste serija koje možete naći na HBO-u, a koje možete pogledati za vrijeme subote i nedjelje:

‘Potpredsjednica’ (‘Veep’) – 1 dan i 5 sati
‘Deadwood’ – 1 dan i 14 sati
‘Djevojke’ (‘Girls’) – 1 dan i 7 sati
‘Twin Peaks’ – 1 dan, 17 sati i 40 minuta
‘Pravi detektiv’ (‘True Detective’) – 16 sati
‘Banshee’ – 1 dan i 14 sati
‘Preostali’ (The Leftovers’) – 1 dan i 4 sati

OK, za neke od njih nećete imati vremena za spavanje, no znate kako je kod pravih bindžera. Čim pomisli da je vrijeme za spavanje, vražičak mu šapće na uho: ‘Samo da pogledamo još ovu epizodu…’

Muziku podržava