Vrijeme nove školske godine, na sreću ili nesreću, kucnulo je na vrata. Pod time dakako mislimo i na sve one koji se odluče na upisivanje neke od glazbenih škola ili učilišta koje možete odabrati u našem nedavno objavljenom, opsežnom članku.

U moru instrumenata, izabrali smo jedan od najčešće biranih – gitaru. Međutim, da cijeli početni proces oko samog biranja instrumenta i kupnje ne bi bio stresan, kako za početnike, tako i za njihove roditelje koji će iz džepa morati izdvojiti par stotina ili tisuća kuna, odlučili smo pomoći pokojim korisnim savjetom. Kako da uopće pristupiš samoj kupnji pr(a)ve gitare, koju gitaru i koji model odabrati, samo su neka od osnovnih pitanja na koja ćemo ti nastojati dati odgovor. Za zbunjenost i nedoumice neće ostati puno mjesta kada dođeš do samoga kraja ovog jednostavnog vodiča, a na kraju krajeva svi smo u nečemu bili početnici i u tome nema apsolutno ništa loše.

Osnovna pitanja i odgovori pred kupnju prve gitare

Za početak moraš si postaviti pitanje gdje želiš učiti svirati? Je li glazbena škola nešto što te najviše privlači, jesu li to satovi kod privatnog učitelja ili pak samoukost? Po odgovoru ćeš lakše doći do rješenja koju vrstu gitare izabrati. Ukoliko si se odlučio na glazbenu školu, klasična gitara je tvoj jedini izbor s obzirom da se ondje isključivo uči na njoj. Ako te pak privlače privatni satovi ili samoukost, onda imaš još dvije opcije u ponudi – akustičnu i električnu gitaru.

Muziku podržava

Ono što svakako treba istaknuti je kako se od ta tri osnovna tipa gitare (klasična, akustična i električna), svaka koristi za različite glazbene žanrove. Što to znači? Bitno je kakvu glazbu preferiraš i kojem glazbenom žanrom se i sam želiš posvetiti. Koji su konkretni primjeri? Ako ti je odabir pao na klasičnu glazbu ili flamenco, klasična gitara je tvoje rješenje. Akustična gitara je tvoj izbor ako ćeš svirati akorde, kao pratnja drugom instrumentu ili pjevati s prijateljima. Za rock’n’roll, heavy metal, jazz i blues fanove tvoja izabranica je upravo električna gitara.

gitare
Razlike između električne, klasične i akustične gitare, foto: Screenshot (Music Max)

Na što treba obratiti pozornost

Osobne preferencije i kakav zvuk želiš postići su nešto čemu ponovno trebaš posvetiti pažnju. I kod akustične i klasične gitare, vrsta drveta je u ovom slučaju itekako važna i na to moraš obratiti pozornost. Najčešće se koristi cedar i smreka za gornju ploču, a mahagonij za donju. Cedar daje balansirani i topli zvuk, koji preferiraju svirači koji sviraju prstima, a smreka prirodni jasan i zvonki zvuk.

Kada je riječ o akustičnim gitarama, prvo obrati pozornost je li gornja ploča napravljena od punog drva ili laminata. Puno drvo na gornjoj ploči, bočnoj i zadnjoj strani ujedno znači da su ti dijelovi napravljeni od komada drva, dok se kod laminata radi od komadima drva lijepljenima u slojevima. Najčešće se spajaju jeftiniji komadi drva, dok se na vrh stavlja skuplje i kvalitetnije drvo. Laminat ne vibrira tako dobro kao komad drva i zbog toga gitara nema tako lijepi zvuk i glasnoću, ali su opet te gitare puno jeftinije.

Koji model električne gitare odabrati?

Vrsta glazbe koju želiš svirati ponovno je bitna i kod električne gitare. Kod električnih gitara tijelo nije toliko bitno, već magneti (pick upovi) koji se nalaze na njoj, s obzirom da prikupljaju titranje žice i pretvaraju ih u signale koje šalju u pojačalo. Kao primjer možemo spomenuti i neke modele koji su već stekli legendarni status – primjerice Fender Stratocaster koji se koristi u svim glazbenim žanrovima od jazza, bluesa, rocka i punka,  sviraju ga ili su ga svirali Clapton, Gilmour, Jeff Beck, Hendrix i mnogi drugi. S druge strane, Gibson Les Paul koji možeš vidjeti u svim žanrovima, je klasik koji su između ostalih svirali Jimmy Page i Bob Marley. Za jazz se najviše koriste gitare s tijelom ‘hollow body’, odnosno ‘tijelom sa šupljom unutrašnjosti’. Slično kao i kod akustične gitare, samo što akustične imaju rezonantnu rupu koja stvara zvuk.

Dobar omjer kvalitete i cijene je krucijalan

Ukoliko si zapikirao najskuplju gitaru, svakako moraš znati da one nekad i nisu najbolje s obzirom da često plaćaš sam brand ili poznato lice koje tu gitaru reklamira. Ipak, to ne znači i da je najjeftinija najbolje rješenje, s obzirom da sviranje na najjeftinijoj često za početnike može biti prilično teže nego na skupljem modelu. Dakle, ono što tebi treba je gitara koja ima dobar omjer i cijene, ali i kvalitete.

Za primjer gitarskog raja u našem susjedstvu, izdvojit ćemo Music Max trgovinu u kojoj možeš naići na zaista ogroman izbor gitara koje se kreću po cijeni od 500 do 15.000 kn. Ipak, nemoj brinuti, jer solidnu klasičnu gitaru možeš pronaći već za 3.500 kn, a akustičnu od 2.000 kn pa nadalje.

Prema preporukama Max Music shopa, ukoliko želiš svirati klasičnu gitaru, najbolji izbor je Flight C-120N set, koji sadrži sve što trebaš za amatersko sviranje (ili dva razreda glazbene škole). Ako želiš “najviše glazbe za svoj novac” onda izaberi Alhambra Z-Nature – španjolska klasična gitara. Klasične gitare izrađene u Španjolskoj, najcjenjenije su na svijetu. Akustičnu gitaru možeš dobiti u kompletu sa svime potrebnim za sviranje, po niskoj cijeni. Takav primjer je Flight F-230 set. Najbolji izbor za početnike je LAG T70D, koja i odlično izgleda. Kod električnih gitara ima više mogućnosti. Tri koje su odlične za učenje i neće isprazniti tvoj novčanik su Flight EST-11, Flight EIB-10 i Flight ELP10.

Ne zaboravi na dodatnu opremu

Od opreme potreban ti je instrumentalni kabel i pojačalo. Pojačala se dijele na dvije vrste – tranzistorsko i lampaško. Također, moraš znati hoćeš li svirati samo kod kuće ili ćeš vježbati s bendom. Kod kućne upotrebe nije toliko važno da je jake snage, dovoljno je od 10 do 15W snage. Također postoje pojačala koja u sebi već imaju efekte poput distorzije, delaya, reverba, flanger i slično, što je zgodno jer se za malo novaca može dobiti više efekata. Dok svaki taj zaseban efekt, odnosno gitarska pedala, može koštati od 700 do 1.500 kn. Također, takva kućna “combo” pojačala sadrže i razne druge mogućnosti poput ulaza za povezivanje s mobitelom preko kojeg možeš puštati matrice uz koje ćeš vježbati. Posebno je interesantan i ulaz za slušalice, tako da možeš vježbati bez ometanja ostalih ukućana.

Kakav tip žica odgovara početnicima?

Vrsta žica ovisi o vrsti gitare. Kod klasičnih gitara upotrebljavaju se samo najlonske žice i one su same po sebi mekane i lako ih je svirati. Kod akustične se upotrebljavaju samo metalne žice i bilo bi poželjno uzeti tanje debljine (npr 10-48, debljina od najtanje do najdeblje žice) koje su mekše za sviranje.

Čuvanje instrumenta i održavanje

Gitara je sada napokon u tvojem vlasništvu, ali muči te pitanje koji je najbolji način za njezino održavanje? I na to pitanje imamo nekoliko korisnih odgovora. Gitaru je najbolje čuvati u koferu ili torbi u kojoj će biti i ovlaživač. Naime, drvo je podložno isušivanju i potrebna mu je vlaga. Idealni uvjeti su 50% vlažnosti zraka. No kako ne postoji idealno, zato je najbolje čuvati gitaru od vanjskih utjecaja, pogotovo zimi i ljeti kada su nagle promjene zraka. Suh zrak može dovesti do pucanja prednje ploče gitare.

Poduka i lakše svladavanje instrumenta

Ukoliko ti je želja ozbiljno se baviti glazbom i što uspješnije napredovati u sviranju gitare, poželjno je uzeti satove sviranja zbog dobrih smjernica. Učitelj prvi može primjetiti i ispraviti greške poput krivog držanja gitare i ostalih grešaka koje bi usporile napredak. Naravno nije nužno, no glazbena teorija je dobra podloga ako se želiš ozbiljno baviti s glazbom i olakšati učenje. Ipak, teorija je važna, ali nije i presudna. Za sviranje je dovoljno imati smisla za ritam i malo volje. No za razumijevanje glazbe u smislu učenja ljestvica, željenih solo dionica i slično, ipak je potrebno znati teoriju kako bi se uspješno primjenilo u praksi.

Kupnja u trgovini ili putem interneta?

Obe opcije sa sobom povlače prednosti, ali i nedostatke, no s obzirom da je važno instrument uzeti u svoje ruke, ‘osjetiti’ ga, isprobati i pregledati, uvijek smo radije za opciju kupovanja gitare u trgovini. Naročito kada je riječ o kupnji prve gitare, a pogotovo akustične gitare. Da ne zaboravimo, i sama činjenica da ćeš na licu mjesta dobiti stručan savjet, a u krajnjem slučaju i garanciju i osiguran servis nakon kupnje, samu dvojbu itekako pojednostavljuje.

Šećer na kraju

Došao si do kraja ovoga članka, temeljito ga proučio i opasno se nabrijao na kupnju gitare, ali te muči budžet s kojim raspolažeš? Želimo te razveseliti i potaknuti da naučiš napokon svirati tu gitaru koju toliko dugo priželjuješ pa ti omogućujemo 10% popusta na kupnju gitare, ali samo u već spomenutom Music Max shopu gdje te čeka najšira ponuda svih vrsta gitara. Moraš se samo pojaviti u trgovini i baciti oko na more gitarskih ljepotica i odlučiti se za onu pravu.

Ipak, mi ne bismo bili mi da ti nismo priredili i poklon. Zahvaljujući Music Maxu, na našem Instagramu te očekuje nagradna igra u kojoj možeš osvojiti paket za početnike: odličnu Flight C-100 gitaru, žice La Bella, uglašivač te klupicu za nogu Veston. Prati upute u opisu objave i ova gitara može biti samo tvoja.

Muziku podržava