Kada je riječ o glazbenim učilištima u Hrvatskoj situacija se nije bitno promijenila, scena je i dalje živa, a edukacija još nikome nije naškodila. Nikada nije kasno početi učiti, isto kao što nikada nije kasno usavršiti dosadašnje znanje. Što nude hrvatske glazbene škole i učilišta, uz jednu beogradsku, i po kojoj cijeni saznajte u nastavku. Lista se redovito ažurira, a ukoliko određena glazbena škola/učilište nije na popisu javite nam na info@muzika.hr.

1. EMI

Mjesto: Zagreb, Rijeka, Split i Ljubljana
Broj polaznika: godišnje 100
Predavači: Luka Tralić Shot (Elemental)
Cijena: varira ovisno o programu i načinu plaćanja od 7 tisuća kuna sve do 60 tisuća kuna

Kreativnost i visoko tehničko znanje glavne su značajke ove cijenjene škole za audio inženjering i glazbenu produkciju. To su samo neke od kvaliteta koje nude polaznicima pružajući temelje za nastavak uspješne karijere u audio svijetu.

Mjesto: Zagreb
Broj polaznika: Godišnje više od 150 polaznika
Predavači: Jacques Houdek, Nikša Bratoš, David Vurdelja (Baby Dooks), Dinko Šimunović (DJ Chill), Filip Dizdar, Tony Malm (Švedska), Yogi Lonich (gitarist Chrisa Cornella)
Cijena: Ovisno o programu od 1000 kuna pa sve do 25 tisuća kuna za cjelogodišnji aranžman

MPA Akademija međunarodna je obrazovna ustanova koja svoje podružnice ima u Sloveniji i Austriji. Ova škola glazbene produkcije i multimedije svojim polaznicima omogućuje edukaciju i osposobljavanje za audio inženjering, glazbenu i multimedijsku produkciju. Akademija stavlja naglasak na praktičan rad u studiju, gdje se polaznik susreće sa stvarnim svakodnevnim situacijama u interakciji s glazbenicima.

3. SAE

Mjesto: Beograd
Kategorija: glazbena/filmska produkcija, igre, animacije, web dizajn
Broj polaznika: oko 100 na fakultetskim programima, a na tečajevima i veći
Predavači: Saša Janković, Marko Milićević Gramophonedzie, Andreja Hamović, Predrag Miloševič, Vladimir Lelićanin, Ljiljana Antonović, Aleksandar Andjić
Cijena: Ovisno o programu, trajanju i vrsti akademske diplome, od 220 do 5496 eura

SAE institut je najveći i najprestižniji privatni fakultet za sound/audio i filmsku produkciju, kao i web i dizajn za igrice i animacije .Uz brojne radionice, certificirane tečajeve i kolegije, kroz svoj edukativni program omogućavaju i akademski diplomu . Počeci njihovog postojanja sežu do 1976. kad je institut zapravo i osnovan, iako pod drugim imenom. Do 2012. se već toliko razvio da njegove podružnice pokrivaju 26 država na različitim kontinentima. Sam institut u Beogradu otvoren je 2010.

Mjesto: Zagreb
Kategorija: audio i videoprodukcija/pjevanje/fotografija/aranžiranje i pisanje pjesama
Broj polaznika: Do sada su obrazovali više 600 polaznika u 20 generacija
Predavači: Josip Ćurković, Damir Ludvig, Ivan Pavlinić
Cijena: Ovisno o ugovoru i načinu plaćanja, program košta od 1800 do 3600 kuna.

Prva hrvatska škola za DJ-e pokrenuta je 2005. godine i jedina je takva institucija u ovom dijelu Europe. Polaznici uče povijest urbane i vinilske glazbe, upoznaje ih se s klupskom scenom… Polaznici također mogu računati na podršku u pripremi i počecima glazbene produkcije u kojima će ostvariti kontakte i poznanstva s iskusnim predavačima i organizatorima. Do sada su obrazovali više od 600 polaznika u 20 generacija, a nova akademska godina kreće početkom studenog.

Mjesto: Zagreb
Kategorija: pjevanje/sviranje
Broj polaznika: godišnje tristotinjak
Predavači: Mario Igrec, Alan Dović, Robert Jambrušić, Maja Jakoliš, Borna Šercar, Tihomir Petrović, Ivan Mihaljević…
Cijena: Varira između 899 kuna i 9 tisuća kuna po polugodištu tj. semestru

Najstarija škola ove vrste u Hrvatskoj osnovana je prije 25 godina, ujedno je i jedina koja uz tečajeve nudi osnovnoškolski i srednjoškolski program za popularnu i jazz glazbu za mladež i odrasle polaznike. Rad i napredovanje polaznika može se pratiti on-line, a učenicima je također na raspolaganju besplatni računalni program za učenje i vježbanje teorije glazbe i solfeggia, dok su najtalentiranijim i najmarljivijim učenicima dostupne i stipendije. Rock akademija je ostvarila suradnju s brojnim školama u inozemstvu s kojima je razmijenila korisna i zanimljiva iskustva.

Mjesto: Zagreb
Kategorija: pjevanje
Broj polaznika: Programe godišnje redovito pohađa od 25-30 polaznika
Cijena: Cijena varira od programa do programa, od 600 do 1500 kuna mjesečno

Ovaj će studio u nadolazećoj godini proslaviti jedanaest godina od otvorenja, a svake se godine rade novi projekti temeljeni na broju polaznika i stupnju njihove vokalne naobrazbe. Vokalni studio svoje programe namjenio je odraslim polaznicima do 35 godina koji se žele usavršiti u sljedećim disciplinama: pjevanje, solfeggio i teorija, osnove pjevanja za glumce, korepeticija, primjenjena fonetika, pjevaonica, sviranje, scenski pokret, vokalno višeglasje i vocal support band.

Mjesto: Zagreb
Kategorija: Pjevanje
Broj polaznika: Od trenutka otvaranja škole programe je završilo više od 800 polaznika
Cijena: 500 – 1200 kn mjesečno

Škola nudi oblikovanje vokala mladih pjevača amatera te njegovanje vokalnih instrumenata glumaca i profesionalnih glazbenika. Edukacijom pokriva segment solističkog tj. grupnog višeglasnog pjevanja kao i vrlo tražene programe mjuzikl edukacije (pjevanje, ples, gluma) za djecu i odrasle. Husar&Tomčić zimske i ljetne radionice namijenjene su zaljubljenicima u pjevanje i mjuzikl koji žive izvan Zagreba. Edukacijski program MUSICAL CLASS INTENSIVE (14-35 god) u međuvremenu je kroz edukaciju stasao u profesionalni ansambl.

Mjesto: Zagreb
Kategorija: pjevanje/sviranje
Broj polaznika: Kroz ansambl je prošlo 50-ak mladih pjevača i pjevačica
Cijena: 2000 kuna godišnje po programu

Programi (pjevanje, solfeggio, klavir, glazbena radionica, pisanje mjuzikla) predviđeni su za uzrast od 15 do 40 godina.

foto: Marko Žic

Mjesto: Zagreb
Kategorija: pjevanje/sviranje
Broj polaznika: kroz školu je prošlo oko 1200 polaznika razne dobi
Predavači: Eduard Jimmy Matešić i drugi
Cijena: Po semestru – grupna nastava 860 kuna odnosno individualna 1875 kuna

Po uzoru na brojne svjetske rock i gitarističke akademije i škole napravljen je program učenja i usavršavanja u području pop i rock glazbe. Nastava je organizirana po stupnjevima, od prvog (početničkog) do šestog. Polaznik može upisati program grupne ili individualne nastave. Programi: gitara, bass gitara, synthesizer, pjevanje, solfeggio, bubnjevi, udaraljke, zbor, muziciranje u bendu.

Mjesto: Zagreb
Broj polaznika: Godišnje 40-ak polaznika
Predavači: Ecija Ojdanić, Zoran Pribičević, Filip Jurčić
Cijena: Od 250 do 1400 kuna mjesečno

Škola je namijenjena osobama koje se žele baviti pjevanjem i sviranjem na profesionalnoj ili amaterskoj razini i koje zadovoljavaju minimalni stupanj nadarenosti, a žele stručno vodstvo, akademski obrazovan mentorski kadar i razrađene pograme podučavanja koji već sedam godina donose odlične rezultate.

Mjesto: Zagreb
Kategorija: pjevanje
Cijena: 350 kuna mjesečno

Tri su osnovna programa dostupna: program za djecu (od 7 do 10 godina), početnici (od 11 do 15 godina) i napredni (srednjoškolci, studenti i odrasli). Škola nudi različite pristupe učenju pjevanja stoga se može pohađati nastava iz višeglasnog pjevanja, satovi intonacije, zbor i scenski pokret.

Mjesto: Zagreb
Kategorija: pjevanje/sviranje
Broj polaznika: dosad školu pohađalo više od 1000 polaznika
Predavači:
Cijena:

Muzički Atelje djeluje od 2000. godine, dok je odjeljak za glazbenu poduku osnovan 2003. Održava se na dvije lokacije u gradu, a obrazovni se program sastoji od tri dijela: glazbena igraonica (za djecu od 3 do 6 godina), osnovni program koji traje 6 godina (12 stupnjeva) i srednjoškolski program koji traje 4 godine (8 stupnjeva). Program je podijeljen po odjelima pa tako imamo odjele za 1)klasičnu 2)rock, pop i jazz c)tamburašku glazbu i d)tonsko snimanje i produkciju.

Mjesto: Zagreb
Kategorija: pjevanje/sviranje
Broj polaznika: nepoznat
Predavači: Franciska Fis, Zvonimir Bučević Buč, Nebojša Buhin Nebo, Davor Doležal, Krunoslav Levačić…
Cijena:  nepoznato

Od 2008. kad je osnovan, Groove radi na kvalitetnoj edukaciji i osposobljavanju mladih glazbenika; u sklopu svojih semestralnih programa uveli su intenzivnu glazbenu komunikaciju, snimanje u profesionalnom tonskom studiju, cjeloviti program Band coachinga kroz kojeg oblikuju i profiliraju bendove, ali i tečajeve tonske produkcije. Redoviti semestralni programi održavaju se za bass, bubnjeve, klavijature, pjevanje i saksofon.

Mjesto: Zagreb
Kategorija: pjevanje/sviranje
Broj polaznika: Godišnje 40-ak polaznika
Predavači: Sanja Parmać Hrelec, Matej Predojević, Petra Antolić, Mirna Ružić, Tomislav Parmać
Cijena: Od 250 do 1400 kuna mjesečno

Škola je namijenjena osobama koje se žele baviti pjevanjem i sviranjem na profesionalnoj ili amaterskoj razini i koje zadovoljavaju minimalni stupanj nadarenosti, a žele stručno vodstvo, akademski obrazovan mentorski kadar i razrađene pograme podučavanja koji već sedam godina donose odlične rezultate.

Mjesto:  Zagreb
Kategorija: pjevanje/ples/gluma
Broj polaznika: nepoznat
Predavači:  Melita Lovričević
Cijena:  nepoznato

Udruga Praktikum osnovana je u siječnju 2013., s ciljem poboljšanja kvaliteteživota djece i mladih. Imaju programe sa slikanjem, pjevanjem, plesom, glumom, snimanjem, montiranjem i režiranjem filmova – ukratko, svim aktivnostima koji potiču kreativnost kod spomenutih uzrasta. Školu pjevanja vodi Melita Lovričević, jazz glazbenica i apsolventica na Institutu za Waldorfsku pedagogiju u Zagrebu. Program uključuje učenje o glasu i pjevanju, tehniku dikcije i disanja, kreativne igre, upoznavanje različitih stilova glazbe…

Mjesto:  Zagreb
Kategorija: sviranje
Broj polaznika: nepoznat
Predavači:
Cijena:  100-200 kn mjesečno

Tečaj gitare u GCZ namijenjen je polaznicima različitih stupnejva predznanja (kako početnicima, tako i naprednijim sviračima), a prilagođen je dobi polaznika. Po vlastitom se izboru tečaj može pohađati individualno ili u grupi.

Mjesto: Zagreb
Kategorija: sviranje
Broj polaznika: nepoznato
Cijena:  nepoznato

Smještena u Ilici, Gitarska škola zainteresiranima daje priliku da uče svirati gitaru individualno ili u grupama od 2-3 polaznika. Program podrazumijeva poduke iz akustične, električne i bas gitare, dok su glazbeni stilovi prema izboru polaznika. Školski program je pod pokroviteljstvom internacionalno priznatog gitarista Damira Šimića Shime.

Mjesto:  Zagreb
Kategorija: sviranje
Predavači:
Cijena: od 68 do 112 kn po terminu (na izbor su programi u trajanju određenog broja sati)

Tritonus tečajevi nastali su iz ideje da svatko može naučiti svirati neovisno o dobi, glazbenom predznanju ili afinitetima. U njihovom su programu tečajevi gitare, bas gitare i klavira. Na nastavi se uče osnove koje su zajedničke svim glazbenim stilovima, a nakon toga polaznik odabire koji glazbeni pravac želi naučiti svirati pri čemu postoji i mogućnost kombiniranja stilova. Može se odabrati opcija grupnog ili indvidualnog educiranja.

Mjesto: Zagreb
Kategorija: sviranje
Broj polaznika: nepoznat
Cijena: godišnja članarina od 1700 do 8600 kn

Osim glazbene edukacije i školovanja djece i mladih, Latido škola posebnu pozornost daje i motivaciji svakog polaznika. Nastavni se plan izrađuje na osnovu individualnog pristupa, ovisno o željama i afinitetima pojedinca, a sama škola djeluje preko 15 godina. U programu su tečaj gitare, klavira i solfeggia.

Mjesto: Zagreb
Kategorija: sviranje
Predavači: Marko Markovina, Filip Smokvina
Cijena: 600 kn za individualnu nastavu i 400 za grupnu (2 sata tjedno po 45 minuta)

Škola Gitare nudi nastavu dvaput tjedno po 45 minuta u individualnoj i grupnoj varijanti, a po potrebi je moguće prilagoditi satnicu. Fokusira se na personaliziran pristup prilagođen potrebama i željama pojedinca.

Mjesto:
Kategorija: pjevanje/sviranje
Broj polaznika: nepoznat
Predavači: Hrvoje Budak, Hrvoje Sudar, Amela Jančić Priganica, Rene Kutičić…
Cijena:  80-160 po terminu

Zvučni planet nudi postupno glazbeno obrazovanje u opuštenoj atmosferi. Metodologija i repertoar odabiru se prema individualnim sposobnostima i interesu svakog učenika. Glazbena poduka namijenjena je svim uzrastima. Nudi poduke iz klavira, violine, gitare, flaute, trube, violončela, pjevanja…

Mjesto: Zagreb
Kategorija: sviranje
Broj polaznika: nepoznat
Cijena: nepoznato

Glazbena galerija osnovana je 1994. godine i riječ je o prvoj hrvatskoj suvremenoj glazbenoj školi. Od tradicionalnih glazbenih škola se u najvećoj mjeri razlikue po programima i metodici. Glazbenu teoriju i solfeggio interpolirali su u nastavu instrumenta, odnosno učinili ih sastavnim dijelom nastavnog sata instrumenta kako bi se izbjegla neusklađenost teorije i prakse. Moguće je pohađati individualnu i grupnu nastavu.

Mjesto: Zagreb
Kategorija: sviranje
Broj polaznika: nepoznat
Predavači:
Cijena: nepoznato

Individualni školski sat u Eduard školi gitare traje 45 minuta i u pravilu se odivja jednom tjedno. Nastava je prilagođena svim uzrastima i polaznicima s različitim afinitetima i željama.

Mjesto: Zagreb
Kategorija: sviranje
Broj polaznika: nepoznat
Predavači: Vedran Bazdulj
Cijena: nepoznato

Gitarski Kutak osnovan je na temelju 12 godina iskustva poduke gitare po mnogim privatnim zagrebačkim glazbenim školama i tečajevima sa svrhom ponude najkvalitetnije moguće poduke gitare svim polaznicima bez ovzira na njihovu dob i preferirani stil glazbe i sviranja. U svom programu nude sve popularne glazbene pravce po zanimljivom i bogatom programu prilagođenom uzrastu i preferenciji polaznika. Nastava može biti individualna, skupna ili kombinirana. Osnivač je Vedran Bazdulj.

Mjesto: Zagreb
Kategorija: sviranje
Broj polaznika: nepoznat
Predavači: Matija
Cijena: od 250 do 1000 kn (ovisno o programu)

Poduka gitare Zagreb je tečaj gitare s modernim pristupom učenja koji je namijenjen svim uzrastima, od najmlađih do odraslih. Nastava se odvija individualno i grupno, i to u suradnji s vokalnim studiom Bachhabundus.

Mjesto: Zagreb
Kategorija: sviranje
Broj polaznika: nepoznat
Cijena: nepoznato

Tečaj gitare na Narodnom sveučilištu Dubrava obuhvaća sviranje dječjih, narodnih, zabavnih i klasičnih melodija te svladavanje durskih i molskih akorda. Podjela polaznika odvija se prema dobi (stariji i mlađi) i predznanju (početnici i napredni), s tim da grupe imaju najviše deset polaznika. 64 sata su u jednoj školskoj godini, a nastava se odvija jednom tjedno po dva sata.

Mjesto: Zagreb
Kategorija: sviranje
Broj polaznika: nepoznat
Predavači: Marin Ježić Jež
Cijena: nepoznato

Mali jež je obrt za podučavanje električne i akustične gitare za polaznike svih uzrasta i afiniteta.

Mjesto: Sisak (Petrinja, Kutina i Ivanić Grad)
Kategorija: pjevanje/sviranje
Broj polaznika: Do sada više od 500 polaznika
Cijena: 2500 kuna po semestru

Edukacijski program traje četiri godine tj. osam semestara. Solfeggio je obavezan za sve polaznike, a što se tiče instrumenata, polaznici mogu birati između solo gitare, bas gitare, bubnjeva, klavijatura, saksofona i rock pjevanja.

Mjesto: Osijek
Kategorija: sviranje
Broj polaznika: nepoznat
Cijena: nepoznato

Glazbena radionica Ars neprofitna je udruga djece i mladeži koja radi na unapređivanju i promociji svih oblika umjetničkog, kulturnog i kreativnog izražavanja s posebnom usmjerenošću ka glazbenoj umjetnosti i glazbenoj kulturi uopće. Osnovana je 2003. godine na inicijativu nekolicine profesora i pedagoga, glazbenika, roditelja i samih članova. Ars nova organizira razne umjetničke i edukativne radionice, kao i glazbene i plesne tečajeve. U svojoj ponudi imaju (električnu) gitaru i klavir.

Mjesto:  Rijeka
Kategorija: pjevanje/sviranje
Broj polaznika:  nepoznat
Predavači:  Olja Dešić, Nataša Tonković, Branimir Gazdik, Elena Brumini…
Cijena:

Udruga Maraton osnovana je 2007., dok je godinu poslije pokrenut vokalni tečaj “Vocal Studio Maraton“ koji je prvi u Hrvatskoj nudio organizirani vaninstitucionalni koncept modernog glazbeno-scenskog usavršavanja. Svi programi imaju pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. 2010. godine krenuli su i instrumentalni tečajevi. U program ulaze bubnjevi, gitara, klavijature, vokal, mjuzikl, intonacija i ritam…

 

Mjesto: Split
Kategorija: sviranje
Cijena: nepoznato

U sklopu programa glazbene škole Amadeus nudi se poduka iz klavira, klavijatura, harmonike, gitare… Upisuju se polaznici svih uzrasta, a nastava se odvija tako da ih je dvoje zajedno na satu; svatko svira svoj program, a uče se i zajedničkom muziciranju. Uz notalni programi, završni dio obuhvaća sviranje pjesama po sluhu, dok se posebna važnost pridaje i kreativnosti i afinitetima polaznika.

22 Shares