Uskoro 20 studijski album Olivera

2218

Vjerojatno najveći živući pjevač u nas – Oliver Dragojević, svoj najnoviji album “Vridilo je” objavit će u nakladi Aquarius Recordsa. Objavljivanje albuma moglo bi se dogoditi na Oliverov rođendan, 07.12., i to će biti okruglo dvadeseti studijski album dalmatinske glazbene ikone.

Oliver je rođen u Splitu, 7.prosinca 1947. Prvi susret s glazbom dogodio mu se kad je imao 5 godina i kad je od oca Marka na poklon dobio usnu hramoniku. U godinama koje slijede naučio je svirati glasovir, a potom klarinet i gitaru. Svojevremeno je bio pjevač i klavijaturist splitskog benda Batali. Samostalnu glazbenu karijeru je započeo tijekom druge polovine šezdesetih u Splitu kada se počinje govoriti o njegovoj muzikalnosti, talentu… 1967. godine, debitira na Festivalu zabavne glazbe Split s pjesmom “Picaferaj” Zdenka Runjića, no bez značajnijeg uspjeha.

Nakon neuspjeha na Splitu ’67 sve do 1972. Oliver peče zanat svirajući po brojnim zapadnoeuropskim klubovima. Kratko vrijeme je bio član Dubrovačkih trubadura, sudjelovao je na pionirskim sessionima splitske super-star grupe More i kratko se ponovo priključio Batalima. Na Prokurative se vraća 1974.g. te u velikom stilu osvaja prvu nagradu publike sa skladbom “Ča će mi Copacabana”.

Muziku podržava

Prvi pravi uspjesi slijede nekoliko godina kasnije, također na splitskoj Prokurativi. Oliver ulazi u povijest svojim bezvremenskim interpretacijama pjesama “Galeb i ja” (1975.), “Skalinada” (1976.), “Malinkonija” (1977.), “Romanca” (1977.), “Poeta” (1978.), “Oprosti mi, pape” (1978.), “Vjeruj u ljubav” (1979.), “Nadalina” (1980.), “Piva klapa ispo’ volta” (1980m) koje su samo neke od legendarnih, antologijskih splitskih festivalskih uspješnica, nastalih tokom višegodišnje plodne suradnje sa Zdenkom Runjićem.

Oliver je osvojio naramak najprestižnijih festivalskih i diskografskih nagrada, bio je laureat prve dodjele hrvatske diskografske nagrade Porin, koja je dobrim dijelom prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve “Cesarice”.

Muziku podržava