“Ho-ho-hoću poklone!” božićni giveaway se nastavlja – danas u suradnji s izdavačkom kućom Profil koja poklanja pakete knjiga koje će zasigurno pronaći važno mjesto na policama tvoga doma.

Na Muzikinom Instagramu čekaju te sljedeći paketi knjiga:

1x Rock Enciklopedija + Gibonni + Ramones + Keith Richards + Rolling Stones
1x Gibonni + Ramones + Keith Richards + Rolling Stones
3x Oliver + Gibonni

Imam hrpu fenomenalnih knjiga! Za tebe smo zajedno s @profil_knjiga pripremili nekoliko paketa savršenih za blagdansko darivanje i čitanje 🎅 Sve što trebaš napraviti je tagirati tri prijatelja s kojima bi podijelio knjige, te svi zajedno zapratite naš Instagram profil. Prva nagrada uključuje Rock Enciklopediju, biografije Ramonesa, Rolling Stonesa, Keith Richardsa, Gibbonija i Olivera. Druga nagrada uključuje sve navedene biografije bez enciklopedije, dok je treća nagrada paket biografija Gibbonija i Olivera. Advent je krenuo, dobre sam volje i dijelim vrijedne poklone svaki dan – idućih 17 dana na našem te portalu, Fejsu i Instaću očekuju iznenađenja ❄ . . #profilknjiga #muzikahr #gibonni #oliver #keithrichards #rollingstones #ramones #bozic

A post shared by Muzika.hr (@muzikahr) on

Muziku podržava

Danas nam se može učiniti da znamo sve o glazbenicima koje volimo. Internet, društvene mreže, inflacija informacija, neprestana online prisutnost… Sve što te zanima izguglaš u pet minuta, a ako ti je baš do toga, možeš i Lani DelRey poslati friend request. Ili je barem zapratiti na Instagramu.

To je sjajna stvar jer si na izvoru, vijesti o svim novostima dobivaš prvi i čak imaš osjećaj da sudjeluješ u nečijem životu iako znaš da ne sudjeluješ. O osobi koju pratiš zapravo nemaš blagog pojma, vidiš ono što ona želi da vidiš. Ono što čini život, pravi život, to ostaje skriveno. Zato su tu biografije glazbenika.

Možeš biti najveći fan, pobožno slušati i gledati, proučavati stihove do najsitnijeg detalja, ali i dalje nećeš biti ni mrvicu bliže suštini, ni mrvicu bliže osobi. Biografije glazbenika ne postoje samo zato da usreće obožavatelje, one često pričaju i vrlo zanimljive priče o nekome o kome se zna sve, a često se o onome o kome se zna sve zapravo ne zna ništa.

Glazbenici često imaju zanimljive živote, to je jasna stvar. Seks, droga, rokenrol. Turneje i tulumi. Groupie djevojke, ljubavne veze koje ustvari nisu veze, a nisu baš ni nešto ljubavne, brakovi i djeca, ludila svake vrste, svađe s ostalim članovima benda, ovisnosti, usponi i padovi. No, isto je tako jasno da iznimno zanimljiv život ne garantira zanimljivu biografiju. Zanimljiv život svakako jest jedan od preduvjeta, ali nije nikakva garancija. Mnogošto ovisi i o autoru, o načinu na koji će sve uspjeti povezati u koherentnu cjelinu.

Kada biste trebali ispaliti ime glazbenika koji je u svom životu itekako odživio sve rock and roll mitove i uspio ih neokrznut proživjeti, vjerojatno bi vam prvo na um pao – Keith Richards! Njegova biografija, jednostavno nazvana “Život” je sjajno štivo, a osim toga nas tjera da se divimo liku koji je uspješno savladao sav taj kaos koji se oko njega zbivao i, najbolje od svega, sjeća se dovoljno toga da o tome može napisati knjigu!

Ovi memoari gitarista Rolling Stonesa često se nalaze pri samom vrhu u različitim izborima najboljih glazbenih biografija, a to nije nikakvo čudo budući da je riječ o vrlo lucidnom, pametnom i neizmjerno zabavnom djelu koje vas baca gore-dolje kroz nevjerojatan život i karijeru čovjeka koji je u tom životu i toj karijeri probao baš sve. I to sve je u knjizi, ni manje ni više, od pisanja pjesama, upadanja u zamke koje pred čovjeka postavlja slava, osnivanja benda, korištenja droga i problema koje je to donijelo, prerane smrti prijatelja kao što su Gram Parsons i Brian Jones, turbulentnog odnosa s Mickom Jaggerom, ljubavi prema obitelji… Glazba je ipak uvijek u prvom planu, glazba koja mu je i donijela sve dobro i sve loše što mu se u životu događalo. Za uspjeh biografije barem je dijelom zaslužan i novinar James Fox koji je velikom Keithu pomogao usustaviti misli i sjećanja i svojom ga iskusnom rukom dovesti do toga da ispiše jednu od najboljih rock biografija uopće.

Ramones su još jedan bend o kojem svi sve znaju iako se to opće znanje najčešće svodi na ‘dugo su postojali prije nego što su postali popularni, pjesme im imaju najviše tri akorda, svi su se prezivali Ramone’ i tu priča najčešće staje. Istinu i mitove o jednom od najvećih rock bendova svih vremena može se zabavno i s guštom provjeriti u odličnoj biografiji Everetta Truea “Priča o Ramonesima: Hey Ho Let’s Go” koja donosi detaljnu i sveobuhvatnu priču o bendu, od najranijih početaka do samoga kraja. Knjizi je prethodilo vrlo ozbiljno istraživanje, a u nju su uključeni i brojni intervjui ili dijelovi intervjua, a posebno je pohvalno što se autor trudi, i najčešće uspijeva, temi prići s više različitih aspekata kako bi čitatelj dobio cjelovitu sliku.

I ovdje možemo čitati o svađama unutar benda, o drogama, o nastojanjima da se zaštiti privatni život, o nastajanju prvih pjesama i o tome kako je nastajao bend koji će postati jedan od najznačajnijih punk bendova uopće, bend čije su pjesme istinska punk lektira. Još jedna od dobrih strana ove biografije je što stvari ne pokušava prikazati u boljem svjetlu, iako je očigledno fan, True se potrudio zadržati objektivnost i ispričati zabavnu, životnu priču i itekako je uspio u tome. I, da, Ramones nisu bili braća niti su bili u ikakvim obiteljskim vezama, to je bilo prezime ‘za bend’, prezime koje je odvajalo stvarnu osobu od osobe na pozornici.

Ako volite glazbu, volite čitati o glazbi i želite nešto naučiti, sigurno će vas zanimati i “Velika rock enciklopedija” našeg uvaženog glazbenog znalca Zlatka Galla. U njoj možete pronaći ono što i pretpostavljate, gomilu biografija bendova te pregled najvažnijih albuma s opisima i ocjenama. Jako dobar izbor za svakoga tko želi proširiti i nadopuniti svoje znanje. U velikom božićnom giveawayu možete osvojiti sve tri spomenute knjige, ali za vas imamo i još dvije vrlo zanimljive biografije iz Gallova pera, onu starog morskog vuka Olivera te Gibonnijevu, a tu je i knjiga „Rolling Stones: 50 godina“ koju su napisali Darko Glavan i Hrvoje Horvat, a u kojoj, povodom pedesete obljetnice benda, iznose hrpu manje poznatih detalja o bendu, čak i ono što je, namjerno ili nenamjerno, propušteno u biografiji Keitha Richardsa.

Vani je hladno, na adventskim zbivanjima je ionako uvijek nemila gužva i zavući se ispod dekice s nekom od ovih knjiga stvarno zvuči kao odličan provod. Stoga, navalite.

Muziku podržava