U susret “Vječnom sjaju” vječitih Stonesa

Muzika.hr
1434

Kako je već ranije najavljeno, 24. travnja u hrvatska kina dolazi film Martina Scorsesea “Shine A Light” ili kako će biti službeni prijevod “The Rolling Stones – Vječni sjaj“. Ovaj koncertni dokumetarac prikazuje legendarne Stonese tijekom njihovog koncerta u Beacon Theater u New Yorku.

Film je sniman u jesen 2006. godine, kada su se The Rolling Stones nalazili na vrlo uspješnoj “A Bigger Bang” turneji. Iako dvodnevni koncert u spomenutom Beacon Theater isprva nije bio u planu, samo za potrebe snimanja filma Stonesi su dodali i ta dva datuma u svoju turneju. Rezultat svega je ovaj hvaljeni glazbeno-filmski događaj, koji je svoju svjetsku premijeru doživio ove veljače, na filmskom festivalu u Berlinu.

Sama ideja o snimanju filma došla je od Micka Jaggera. Isprva je bilo u planu snimiti film o turneji, i to konkretno veliki koncert u Rio de Janeiru, kojem je prisustvovalo milijun ljudi. Kao redatelj odmah je izabran Oscarovac Martin Scorsese, čiji odgovor je bio: “Mislim samo…apsolutno!”.

Ipak, sam Scorsese smatrao je kako bi ipak bilo puno bolje snimiti manji, intimniji koncert, na kojem bi svirka Stonesa bila prikazana na najbolji mogući način i bila bi naglašena osobnija veza između benda i publike. Odabrano je kultno njujorško mjesto i sama ideja ubrzo je dobila konkretan oblik.

Iza samog filma stoje četiri iskusna producenta, Victoria Pearman, Michael Cohl, Zane Weiner, te Steve Bing, a okupljena je ekipa kvalitetnih filmskih snimatelja, predvođenih Oscarom nagrađenim Robertom Richardsonom (“The Aviator”).

Sam izbor pjesama bio je također dosta težak, što objašnjava Victoria Pearman: “Mislim da je Mickova briga bila da izbor bude doista poseban, zbog Martina Scorsesea i zbog Beacona. Želio je savršenu listu, a ne tek standardnu. Mnogo se planiralo i sve se dogodilo doslovce prije samog showa. Bili smo na iglama ne znajući što snimati i što ide prvo ili gdje će biti postavljene kamere”. I sam Jagger je potvrdio kako je bio na pravim mukama dok je radio set-listu.

Muziku podržava

Iako je naglasak u filmu na snimljenom koncertu, sama ‘radnja’ prožeta je s nekoliko arhivskih intervjua članova benda. Također, Stonesima su se na pozornici pridružili i Christina Aguilera, Jack White te Buddy Guy.

“Postavilo se pitanje zašto uopće snimamo ovaj film. Ne radimo filmsku kompilaciju, povijest The Rolling Stonesa – što bi bilo zanimljivo, ali i dosta opsežno, a oni su najvjerojatnije najdokumentiraniji bend u povijesti rock’n’rolla.

Glazba, nastup, to je ono što je bitno. Samo jedna stvar zapravo ima značenje, a to je njihov nastup” ovim je riječima Scorsese naglasio značaj ovog filma.

Službena stranica filma: www.shinealightmovie.com
Izdavač: Paramount Classics / Pa-Dora, 2008.
Medijski pokrovitelj: Muzika.hr

Muziku podržava