Objava svakog novog spota američkog indie rock benda OK Go predstavlja svojevrsnu senzaciju jer čak i oni koji površno prate suvremenu glazbu znaju da momci iz Chicaga jednako pozornosti pridaju vizualnoj prezentaciji svojih pjesama kao i pjesmama samima. Možda i više. Gotovo svaki video koji objave vrlo brzo postane viralan što nije nikakvo čudo jer sa svakim odlaze još korak dalje, probijaju granice mogućeg, sjajno balansiraju duhovite dosjetke i zahtjevne tehničke situacije; poigravaju se s gravitacijom, plešu na trakama za trčanje, naprave impresivan Rube Golding mehanizam – stroj dizajniran tako da izvede neku jednostavnu radnju koristeći komplicirani mehanizam pomoću lančane reakcije odnosno domino-efekta.

Najnoviji spot je za pjesmu “Obsession” –  donosi koreografiju u kojoj 567 pisača savršeno sinkronizirano ispisuju gomile papira kojima stvaraju različite zanimljive kaleidoskopske uzorke prije velikog finala u kojem će od papira nastati mozaik plaže, neba i zemlje. Za video je potrošena gomila papira, ali mala ekološka katastrofa je izbjegnuta jer je, kako jasno kažu na početku videa, sav papir recikliran i darovan Greenpeaceu. Ovo je još jedan od njihovih videa koji će ostati upamćeni i čak i ako vam pjesma ne znači previše.
Spot za pjesmu “Obsession” se fino uklopio u niz ekscentričnih, pametnih, šarenih i zabavnih Ok Go videa i bez većih se problema ubacio na popis njihovih najboljih video-ostvarenja što uopće nije mala stvar ako se uzme u obzir o kako je impresivnom nizu riječ.

10Last Leaf

Da je neki drugi bend napravio ovaj video za neku svoju pjesmu, lako je moguće da bi ga se smatralo najboljim spotom u karijeri benda, a u OK Go svijetu on je samo zgodan, ništa više od toga. Spot je napravljen tehnikom stop-animacije, a za njega je potrošeno 2430 komada tosta na kojima se pojavljuju crteži koje je napravio bend, ali i umjetnik Geoff McFetrige. Za svaku sekundu ovog videa bilo je potrebno petnaest fotografija.

9End Love

Ovaj rasplesani spot snimljen je iz jednog kadra što možda i ne bi bilo nešto posebno neobično da taj kadar nije trajao punih osamnaest sati! Video je onda ubrzan u postprodukciji, a dosta je zanimljivo što koreografija ovog spota uključuje i sekvencu u kojoj članovi benda spavaju u parku. Riječ je o stvarnoj situaciji, momci su spavali, a kamere su snimale. Na kraju se pojavljuju i obožavatelji benda koji su se odazvali javnom pozivu na snimanje, a tu je i jedna guska koja nije bila planirana scenarijem, ali Ok Go su pokazali poštovanje i razumijevanje prema stalnoj stanovnici parka u kojem su snimali. Istovremeno futuristički i retro, ovaj spot ima i dašak nostalgije, podsjeća na šarene i razigrane spotove iz osamdesetih, ali je, jasno, daleko, daleko, tehnološki napredniji.

8Obsession

Posljednji, najnoviji spot uistinu je čudesan. Obožavatelji se pitaju kako je moguće da se niti jedan papir nije zaglavio niti u jednom pisaču, a bend upozorava one koji su osjetljivi na bljeskove da budu posebno pažljivi jer brza izmjena boja kod posebno osjetljivih može izazvati napad. Također, tu su i upute za podešavanje optimalne rezolucije kako bi gledateljsko iskustvo bilo što bolje i intenzivnije, što bliže originalnoj ideji.

7White Knuckles

Video koji će razgaliti svakog ljubitelja pasa. U njemu članovi benda plešu s 12 pasa, a tu je i pas frontmana Damiena Kulasha. Važnu ulogu za spot su, naravno, imali i treneri pasa, a podatak koji dovoljno govori o tome koliko je teško snimiti spot sa životinjama u jednom kadru je taj da su bile potrebne 124 repeticije kako bi svi bili zadovoljni. Na kraju je 74. pokušaj konačno postao spot, a pripreme, uvježbavanje koreografije , trening i snimanje trajali su više od mjesec dana. Nevjerojatno je dirljivo kada primijetite kako se na momente pseći repovi ljuljaju u ritmu glazbe.

6Needing/Getting

Nevjerojatna demonstracija pripreme i logistike. Uvježbavanje za ovaj spot trajalo je puna četiri mjeseca, Kulash je morao proći obuku kaskaderske vožnje, a auto koji vozi prošao je pored više od tisuću instrumenata pomoću kojih je odsvirana ‘auto-akustična’ verzija pjesme. Impresivno.

5Upside Down & Inside Out

Ovaj spot je sniman u zrakoplovu, u okruženju smanjene gravitacije. Dobro su iskorištene sve zabavne mogućnosti koje takva situacija pruža, a sve je, opet, snimano u jednom dugačkom kadru koji je trajao 45 minuta. Kasnije je taj kadar u montaži izrezan na manje komade koji su spojeni u video za ovu trominutnu pjesmu.

4I Won’t Let You Down

Iako su ovdje kombinirali elemente kojima su se proslavili u svojim ranijim spotovima, opet je riječ o silno zahtjevnom projektu koji pruža nezamisliv gledateljski užitak. Za ovaj video je angažirano 2300 plesača, članovi benda se voze na mini-skuterima, a koreografija s kišobranima je nevjerojatna i nezaboravna. Spot koji možete gledati opet i opet.

3The Writings on the Wall

Uz ovaj spot ćete se sigurno pitati kako im je pošlo za rukom to što su napravili i, još češće, što su to uopće napravili?! Hrpa vizualnih trikova i iluzija zbog kojih spot ne samo da možete gledati više puta nego ćete to, skoro sigurno, i poželjeti napraviti ako ni zbog čega drugoga, a onda da pokušate proniknuti u sve začudne situacije kojima su vas izložili. Kao jedan veliki, glazbom bogati, sumanuti, nabrijani i rasplesani vizualno-mađioničarski trik.

2Here it Goes Again

Iako se danas doima skromno, od ovog je spota zapravo sve počelo, nakon njega su postali poznati kao ‘onaj bend s čudnim i zabavnim spotovima’. Plesna koreografija s trakama za trčanje je zahtjevna i povremeno djeluje čak mrvicu opasno ako niste dovoljno pripremljeni, a za razliku od spotova koji će doći kasnije, ovdje je u centru pozornosti bend a ne specijalni efekti ili trikovi. Ljepota ovog spota je u genijalnoj ideji koja je vrhunski realizirana, ideji koja je u osnovi jednostavna, ali je izvesti nije bilo nimalo jednostavno.

1This Too Shall Pass

Unatoč svim kasnijim ludim, prekrasnim, genijalnim, čudesnim, pomno promišljenim i vizualno impresivnim spotovima, “This Too Shall Pass” i dalje ostaje broj jedan, ne samo u videografiji benda Ok Go, već ga je teško zaobići i kada se rade popisi najboljih i najutjecajnijih spotova svih vremena. Taj nevjerojatni Rube Goldberg stroj je čitavo vrijeme u pokretu, a prizori koji nastaju iz tog čuda mehanike toliko su zadivljujući i ponekad jednostavno lijepi da stvarno zastaje dah. Koliko god bio ugodan za gledanje, ovaj spot vam može i priuštiti i malu količinu stresa i strepnje jer u toliko minucioznom, filigranskom sustavu uvijek postoji mogućnost da nešto krene po zlu i gledatelj čak napola očekuje da će se to dogoditi i prekinuti čaroliju. Dodatna je razina sinkronizacija akcije i glazbe koja se na momente čini nestvarnom, skoro ulazi u domenu znanstvene fantastike. Iako je objavljen prije više od sedam godina, nije ni mrvicu ostario ili zastario, a u tih dugih sedam godina se nije pojavilo niti baš mnogo spotova drugih izvođača koji bi mu mogli parirati imaginacijom, kreativnosti i originalnošću.