Glazbena industrija od jučer bruji samo o jednome – Spotify, glazbena streaming kompanija osnovana u Švedskoj 2006. godine, imao je svoj IPO tj. izlazak na njujoršku burzu.

No prije nego što uronimo dublje u cijelu priču, Amerikanci su još jednom dokazali stereotip loših poznavatelja zemljopisa koji ih prati već desetljećima. Naime, umjesto švedske zastave, na ulazu u Wall Street visjela je švicarska što je izazvalo sveopću sprdnju na društvenim mrežama u koju su se uključile i ambasade spomenutih država.

Što to znači za Spotify već smo izanalizirali – ukratko, iako već lider, streaming div će izlaskom na burzu ojačati svoju poziciju na tržištu. Samim time za očekivati je da Spotify zbog monetizacije potencijala svojeg brenda izvrši akviziciju manjih streaming servisa.

Umjesto tradicionalnog modela skupljanja investicija od strane banaka, Spotify je predao zahtjev za direktno uvrštavanje. Ovakav način izlaska na burzu omogućit će ranijim investitorima i zaposlenicima tvrtke da prodaju koliko god dionica žele i kad god žele, što će vrlo vjerojatno rezultirali i većim oscilacijama cijena dionice. Službena početna javna cijena je bila 166 dolara, da bi se do kraja dana spustila na 150.69 dolara po dionici. Cijena koja stoji danas puno je viša od najviše postignute cijena kojom se dosad trgovalo u direktnim privatnim transakcijama između investitora – 132.50 dolara. Kako stvari stoje, Daniel Ek i ekipa mogu zadovoljno trljati ruke jer je trenutna evaluacija kompanije 29.6 milijardi dolara.

Spotify vrijednost

No Spotify i dalje nije profitabilan – dapače, od svojih početaka Šveđani su izgubili više od 3 milijarde dolara. U svojoj izjavi medijima, osnivač Daniel Ek jasno je dao do znanja investitorima da njihov fokus ostaje na akviziciji novih korisnika, a ne na akumuliranju kapitala. Trenutno, Spotify broji 71 milijun pretplatnika (korisnika koji plaćaju premium uslugu), a za cilj do kraja godine postavili su si brojku od 96 milijuna. Usporedbe radi, streaming servis svemogućeg Applea ima ‘samo’ 38 milijuna pretplatnika.

32 Shares
Muziku podržava