Sony otkupio hitove The Beatlesa od Michaela Jacksona

Stjepan Vrečko
1516

Michael Jackson više nema tzv. publishing prava na pjesme The Beatlesa. Njegovu polovicu vlasništva Sony/ATV Music Publishing otkupio je partner Sony za 750 milijuna američkih dolara i time stekao vlasništvo u cijelosti.

Da bismo objasnili i razumjeli što se dogodilo trebamo poći u prošlost. Prije toga kratko ćemo podsjetiti da se autorska prava na neku pjesmu dijele u dva dijela: prvi dio je autorski, osoban i neotuđiv, a drugi je dio tzv. publishing (nakladnički dio) kojim se može trgovati i koji vlasniku omogućuju raspolaganje za, primjerice, potrebe filma, radija, televizije, notnih zapisa, odjeće, svega.

U osamdesetim godinama prošlog stoljeća Michael Jackson i Paul McCartney bili su prijatelji koji su se družili i izvan glazbene sfere, a jednom se Macca pohvalio Jacksonu kako zarađuje milijunske iznose od autorskih prava na tuđe pjesme koje je otkupio. Između ostalog, McCartney – odnosno njegova MPL Communications – vlasnik je prava na pjesme Buddya Hollya i Carla Perkinsa, pa svaki put kad čujete “That’ll Be The Day” ili “Blue Suede Shoes”, znate čija se blagajna puni.

Muziku podržava

Publishing prava gotovo svih pjesama The Beatlesa, odnosno tandema Lennon-McCartney, pripadala su tvrtki Northern Songs Ltd u kojoj su obojica imala 15 posto dionica kada je 1963. osnovana. Pet godina kasnije preostali vlasnici prodali su svoje udjele tvrtki Associated Television (ATV), pa kako su se Lennon i McCartney odjednom našli u nepovoljnijem položaju kao manjinski vlasnici – i sami su prodali svoje dionice ATV-u.

Sredinom osamdesetih, katalog ATV-a pušten je na tržište i prvo je na otkup ponuđen Paulu McCartneyu za 20 milijuna funti. On je odlučio odigrati pošteno i u pregovore uključiti Yoko Ono, udovicu Johna Lennona, s kojom bi podijelio trošak pola-pola. Dok su se oni dogovarali, u lipnju 1985. godine Jackson je dao ponudu od 47 milijuna dolara i tako došao u posjed pjesama Johna Lennona i Paula McCartneya. Prijateljski odnosi s McCartneyem su, jasno, zahladili.

Dio pjesama nastalih prije osnutka Northern Songs Ltd McCartney je otkupio, no neke od najvažnijih i najpoznatijih pjesama The Beatlesa bile su u vlasništvu Michaela Jacksona. On je 1995. sklopio dogovor sa Sonyem te svoje pjesme i pjesme The Beatlesa spojio u novoosnovanu Sony/ATV Music Publishing, zadržao pola vlasništva nad novom tvrtkom i u džep spremio oko 95 milijuna dolara.

Uz The Beatlese, Jackson je imao prava i na pjesme Boba Dylana, Marvina Gayea, Carole King, Joni Mitchell, Williea Nelsona, Roya Orbisona, Queen i oko tri milijuna drugih pjesama. Prema nekim procjenama Sony/ATV Music Publishing godišnje je zarađivala 1,2 milijarde dolara.

Napomenut ćemo da ugovor s početka teksta nije još finaliziran, pregovori još traju, a ako ne bude značajnih obrata na snagu bi trebao stupiti posljednjeg dana mjeseca ožujka. Iz sporazuma o preuzimanju izuzete su sve pjesme Michaela Jacksona.

Novcem će se otplatiti Jacksonovi dugovi, a ono što ostane uložit će se u zakladu za njegovo troje djece.

Muziku podržava
Stisni