Smišljao sam dobrih deset minuta neki dobar štos koji će povezati Austriju, Laubu i velikog nam umjetnika Mondriana, kako bismo ušli u priču: Kruder & Dorfmeister u velikom stilu. Plakati koji su posljednjih tjedana zaposjeli našu metropolu neodoljivo zakupljaju pažnju slučajnih prolaznika s pravilnim kvadratima obojenim u crvenu i žutu boju. Ispred njih nalazi se taj možemo već sada reći i legendarni electro duo, a nešto sitnijim slovima ispod njih stoji datum devetnaestog listopada, mjesto radnje Lauba. I ne bi to bila baš sad toliko vrijedna vijest da autor ovog članka mozga o šalama koje bi mogle povezati bivšu autro-ugarsku konjušnicu s profinjenom elektro estetikom, da iza nje nema jedna mala, a možda uskoro i veće priča.

Koncert, godinu i pol dana od ljetne open air edicije na prekrasnoj tvrđavi Sv. Mihovila, bit će prvi projekt za ambicioznu ekipu iz Collage Eventsa u multifunkcionalnoj dvorani Laube. Znatiželjni kakvi jesmo, otvorili smo kratku ali vrlo efikasnu prepisku sa Sašom Štrukom koji nam je otkrio taman dovoljno da jedva dočekamo subotu i koncert koji bi trebao ubaciti jesenske zagrebačke izlaske u višu brzinu.

Saša Štruk
foto: Saša Štruk, Collage events, promotor Kruder & Dorfmeister
Muziku podržava

Mene je iskreno najviše zanimao taj Mondrian. Kruder & Dorfmeister toliko dobro izgledaju ispred njegovih oštrih linija živih boja, da sam pomislio kako je riječ o njihovoj ideji, no Saša otkriva da je za vizuale zaslužan jedan drugi Saša, Saša Pocrnić. Plakate ćemo, barem za sad, ostaviti sa strane. Collage je ime koje se, barem mi se čini, tek probija na domaćem tržištu produkcije i organizacije koncertnih zbivanja, pa smo špijunski preskočili njihov Facebook i spojili se na službene stranice. Tamo, uz portfolio dosadašnjeg rada stoji i interesantna rečenica: A SERIES OF TAILOR-MADE EVENTS AT SELECTED LOCATIONS THROUGHOUT CROATIA.

Ako ćemo baš biti strogi, svi eventi su u neku ruku tailor-made ili skrojeni za nekoga. Ipak, kada pogledate dosadašnji rad ekipe iz Collagea, malo proskrolate fotku Gregoryja Portera kako svira na zbilja magičnoj tvrđavi Sv. Mihovila, postaje jasno da Collage fura kvalitetu naspram kvantitete.

“Ta rečenica dobro opisuje ideju oko Collage projekta. Trudimo da svaki event ima nešto što ga razlikuje i povezuje od prethodnog. Što se tiče samog tima broj se povećava i smanjuje zavisno o projektu, tako dolazi i do izleta u različite žanrove. Ali sve nas definitivno povezuje ljubav prema elektronskoj glazbi na kojoj je i najveći fokus našeg rada.” – kaže Saša.

A što ćemo s lokacijama? Laubu znamo, a i tvrđava u Šibeniku je poznata široj publici zbog zbilja dobre ponude koja se nudi tijekom turističke sezone. Naš sugovornik Saša ipak ima jednog asa u rukavu podno Marijana, a i domaćoj publici manje poznati festival Lighthouse uskoro bi mogao ukrasti koju naslovnicu domaćih glazbenih portala..

“Ove godine smo također otvorili novu lokaciju Bedem Cornaro u Splitu koji skriva veliki potencijal i grad Split mu svakako treba udahnuti novi život. Prije nekoliko tjedana sam s ekipom iz Lighthouse festivala obilazio neke lude lokacije po Hrvatskoj i za sad mogu samo najaviti da nas uskoro očekuje nastavak suradnje na novim uzbudljivim lokacijama.”

Ljeto je miljama daleko pa bi bilo fer da prestanemo maštati pola godine unaprijed. U Zagrebu je ove subote, nakon prošlogodišnje ljetne svirke, veliki electro duo Kruder & Dorfmeister. Vjerojatno ste već izvrtjeli linkove koje smo vam pripremili između redaka teksta, no ako niste, zamislite najfinije zvukove trip-hop, downbeat i sličnih žanrova u jednoj zbilja odmjerenoj izvedbi. Ako i dalje sumnjate i mislite da se radi o samo još jednom hype eventu, Kruder & Dorfmeister će kroz mjesec dana nastupati u Londonu i to u dvorani Apollo. Dan ranije, prestižni Albert Hall u Manchesteru. Upitali smo Sašu kako je došlo do suradnje s duom koji ove godine slavi četvrt stoljeća djelovanja

“Sa K&D smo kliknuli na prvu i to se odrazilo na sami nastup na Mihovilu koji je njima urezan kao najbolji open air nastup u karijeri, preko njih smo počeli surađivati i s Lighthouse Festivalom, tako da smo sad već u prijateljskoj fazi i već nekoliko mjeseci radimo na projektu Lauba jer nam je bitno da nastup u Zagrebu dobije neku novu dimenziju.”

Kada su u pitanju obljetnice, već ionako napredni izvođači gotovo uvijek ponude neku dodatnu vrijednost na svoj show. Kada plakat u gotovo istom fontu s mjestom održavanja i datumom objavi autora koncertne vizuale, onda su očekivanja – velika.

“Uz Lichterloh koji su zaduženi za vizualizacije dolazi i dizajner svjetla koji će nastup razdvojiti na tematske cjeline. Uz standardni K&D setup u Laubi će biti posebne svjetlosne instalacije, ali da ne otkrivam previše vidimo se u subotu!”

Ljubitelji dobrog provoda, odmjerenog ali itekako uhu ugodnog zvuka – pozor. Subota, Lauba. Vidimo se. E da, razgovore ugodne često volimo završiti uz planove za budućnost. Saša ih ne otkriva, samo ističe kako spremaju nešto za travanj iduće godine. Kad već nismo mogli puno o planovima, mogli smo o željama. Collage nudi skrojene događaje za ljude dobrog ukusa, pa smo upitali Sašu koji bi bio ultimativni moment te Collage priče. On odgovara kratko i jasno:

“Nicolas Jaar.”

Lauba? Mihovil? Split? Svejedno. Sama pomisao da veliki mag sporog senzualnog techna opet posjeti Lijepu Našu je više nego zadovoljavajuća. A i šuška se o reunionu Darksidea.

Ulaznice se kupuju preko Entrio sustava na sljedećem linku, te ukoliko ste brzi, možete iskoristiti i naš fanclub kod (samo 20 ulaznica).

302 Shares
Muziku podržava