Roxy Music – bend kao predložak za punk i glam-rock

3485

Roxy Music britanska je art-rock grupa koju je u Londonu 1971. osnovao njihov vokalist, povremeno klavijaturist te glavni kompozitor i tekstopisac Bryan Ferry.

Iako su na američkom tržištu zabilježili tek skroman uspjeh, pažljivo dotjeranim glazbenim izričajem i izgledom, u što je bilo uključeno predstavljanje na stageu, visoko stilizirani promotivni videospotovi, omoti albuma i singlova te promotivni materijali poput postera, plakata, koncertnih ulaznica i bedževa, koji su bitno odudarali od većine izvođača i bendova njihova doba, postali su jedna od najutjecajnijih, najpoznatijih, najpopularnijih i najvažnijih grupa na svijetu u povijesti moderne rock glazbe uopće.

Predvođenjem liste zagovornika eksperimentalnijeg i sofisticiranijeg glam-rock zvuka prve polovice ’70-ih godina prošloga stoljeća izvršili su značajan utjecaj na prve predstavnike britanske punk-rock scene druge polovice istih poput bendova Sex Pistols i Siouxsie & The Banshees, te također poslužili kao ogledni primjerak čitavom nizu new wave i eksperimentalnih elektronskih izvođača ranih ’80-ih poput The Human League, Japan, Duran Duran, Spandau Ballet i Depeche Mode.

Tijekom svoje više od dva desetljeća duge karijere za vrijeme koje su postavu mijenjali nekoliko puta, a članovi benda se također bavili svojim solo i side-projektima, objavili su osam studijskih te nekoliko kompilacijskih i live albuma.Svoj službeni razlaz obznanili su 1983. godine, a ponovo se okupili 2001. te s aktivnostima nastavili sve do današnjih dana.

1970.
Studeni: Nakon što je zbog nedozvoljenog održavanja improviziranih sessiona slušanja ploča izgubio posao u londonskoj školi za djevojke gdje je držao satove iz keramike i početkom godine na audiciji propustio priliku da nakon odlaska Grega Lakea bude novi vokalist benda King Crimson, diplomirani profesor lijepih umjetnosti na University Of Newcastle upon Tyneu, bivši frontmen dvaju školskih i studentskih bendova The Banshees odnosno The Gas Board te sin oca rudara, Bryan Ferry (r. 26.9.1945., Washington, County Durham) udružuje se s bivšim kolegom s fakulteta i basistom Grahamom Simpsonom (r. Velika Britanija; ex-The Gas Board), kako bi skupa oformili bend koji bi izvodio njegove (Ferryeve) pjesme.

Iako su procijenili da Ferryeva boja glasa ne odgovara materijalu King Crimsona, Robert Fripp i Pete Sinfield bili su impresionirani njegovim talentom te mu preko njihova menadžmenta pomogli da svom bendu u nastanku kasnije osigura diskografski ugovor za tada tek osnovanu i nezavisnu etiketu E.G. Records. 1971.
Siječanj: Na prijedlog zajedničkog im prijatelja i putem Ferryeva oglasa u novinama, bendu se na saksofonu i oboama pridružuje bivši student glazbe i engleske književnosti na Reading Universityu – Andy Mackay (r. Andrew Mackay, 23.7.1946., Lostwithiel, Cornwall; ex-The Nova Express), koji također sa sobom uvodi prijatelja, bivšeg polaznika Winchester School Of Art te eksperta elektronike Briana Enoa (r. Brian Peter George St. John le Baptiste de la Salle Eno, 15.5.1948., Woodbridge, Suffolk).

Iako nije glazbenik u klasičnom smislu riječi, Eno se davno prije nego što je postao član benda već znao koristiti synthesizerom te također manipulirati trakama.

Tako sastavljeni tijekom mjeseca pomoću Enova kasetofona snimaju svoje prve demo snimke.Lipanj: Nakon što su stavili oglas u britanski glazbeni časopis Melody Maker, bendu se pridružuju Roger Bunn na gitari i američki svirač timpana s naobrazbom iz klasične glazbe, Dexter Lloyd na bubnjevima.

Inspirirani nazivima starih kino dvorana i plesnih sala, nazivaju se Roxy (također izvedenica riječi ‘rock’) što ubrzo produžuju na Roxy Music, zbog istoimenog američkog benda te odlučuju ne svirati uživo, već samo napraviti demo snimke Ferryeva materijala kojeg je on u početku bezuspješno pokušavao dostaviti diskografskim kućama diljem Londona.

Srpanj: Bunn i Lloyd napuštaju bend, a Ferry na njihovo mjesto uvodi Davya O’Lista (r. David O’List, 13.12.1948., Chiswick, London), gitarista kojem se dugo divio i bivšeg člana bendova The Attack i The Nice te preko još jednog oglasa u Melody Makeru bubnjara Paula Thompsona (r. 13.5.1951., Newcastle upon Tyne), koji je ranije svirao u pratećem bendu Billya Furya.
Prosinac: Slijedeći pozitivne reakcije na dotične demo snimke novinara Melody Makera, Richarda Williamsa, u Londonu (Tate Gallery) i Readingu (Reading University) održavaju dva probna nastupa. Prvi se održao u sklopu božićnog eventa “Friends Of The Tate Gallery Xmas Show.” 1972.
Siječanj (4.): Nakon što su spomenutim demo snimkama impresionirali legendarnog radijskog voditelja Johna Peela, snimaju svoj prvi session za BBC Radio 1 koji je bio emitiran u emisiji “Sounds Of The Seventies” 21. istoga mjeseca.
Veljača: Uslijed iznenadne prepirke s Thompsonom, koja je izbila tijekom audicije za Davida Enthovena iz E.G. Managmenta i zbog toga što njegov zvuk gitare više nije odgovarao bendu, O’List odlazi te se dvije godine kasnije pridružuje glazbeno sličnom bendu Jet i započinje samostalnu karijeru tijekom koje će objaviti jedan studijski album – “Flight Of The Eagle” (1997.). Na njegovo mjesto putem oglasa u Melody Makeru trajno će doći Phil Manzanera (r. Philip Geoffrey Targett-Adams, 31.1.1951., London), miksač njihova zvuka i bivši član eksperimentalnog/progressive-rock benda Quiet Sun nakon čega ubrzo potpisuju diskografski ugovor za E.G. Records.

Ožujak: Pod Sinfieldovom producentskom palicom u Command studijima u Londonu za pet tisuća funti snimaju debitantski album.
Svibanj: Zbog povučenosti i nekomuniciranja s ostatkom benda Simpson je izbačen iz cijelog projekta, a na njegovo mjesto dolazi Rik Kenton (r. 31.10.1945., Velika Britanija), Sinfieldov stari prijatelj.
(27.): Na Great Western Express Pop Festivalu u Bardneyu (Lincolnshire) održavaju prvi veći nastup u karijeri.
(28.): Iz Southseaa se otiskuju na prvu turneju po Velikoj Britaniji, tijekom koje su nastupali kao predgrupa za Rorya Gallaghera.
Lipanj (20.): Prvi televizijski nastup odrađuju u BBC2-TV-evoj emisiji “The Old Grey Whistle Test”.
(30.): U londonskom Empire Poolu (Wembley) nastupaju kao predgrupa Aliceu Cooperu, a njihov su nastup mediji dočekali s hvalospjevima ističući ga mnogo interesantnijim od Cooperova.

Muziku podržava

Rujan (16.): Potpomognut inovativnim performansom u BBC1-TV-evoj emisiji “Top Of The Pops” koji će ubrzo postati ogledni primjer svim tadašnjim i budućim glam-rock izvođačima, njihov debitantski singl “Virginia Plain” kojeg je napisao Ferry, a koji se nije našao na originalnom izdanju nadolazećeg debitantskog albuma, doseže četvrto mjesto UK charta.
(30.): Kritički dočekan s hvalospjevima te obilježen prepoznatljivim Ferryevim osebujnim vokalnim stilom i suzvučjem rocka i elektronike, debitantski album “Roxy Music” kojeg je objavila etiketa Island Records nakon što je u međuvremenu sklopila izdavački ugovor s E.G. Recordsom, doseže deseto mjesto UK charta. Također prikazujući raskošan dizajn omota napravljen u stilu ’50-ih na kojem se nalazi model Kari-Ann Muller, koju će kasnije oženiti brat lidera The Rolling Stonesa Micka Jaggera, Chris Jagger, album je udario snažan pečat svim kasnijim njihovim uracima. Omot je dizajnirao fotograf Karl Stoecker.

Listopad: Prva predvodnička turneja benda po Velikoj Britaniji koja je krenula iz Weston Super Marea (Somerset) 29. istoga mjeseca, a završila u Lancasteru (Lancaster University) 24. studenog, morala je nakratko biti prekinuta zbog Ferryevih problema s glasom zbog čega je morao ukloniti krajnike.
Prosinac (7.): U Athensu (Ohio University) započinju prvu turneju po SAD-u tijekom koje su nastupali kao predgrupa za Jo Jo Gunne, Edgara Wintera i još nekolicinu drugih izvođača. Turneja je završila trima uzastopnim koncertima u Washingtonu (My Mother’s Place) 2., 3. i 4. siječnja 1973., no tamošnja publika reagirala je prilično hladno na njihovu art-rock izvedbu.

1973.
Siječanj: Kenton je otpušten iz benda te nikada zamijenjen. Tijekom snimanja nadolazećeg studijskog albuma njegovu će dužnost u bendu preuzeti session glazbenik John Porter.
Travanj (14.): Promoviran na u potpunosti rasprodanoj britanskoj turneji koja je započela u Nottinghamu (University Of Nottingham) 15. ožujka, a završila u Cardiffu (Capitol) 15. travnja, drugi singl benda, “Pyjamarama”, koji se nije našao na netom im izdanom drugom studijskom albumu “For Your Pleasure“, doseže deseto mjesto UK charta.
Započevši dugu i uspješnu suradnju benda s uvaženim producentom Chrisom Thomasom te bivajući proglašen jednim od najutjecajnijih albuma u povijesti moderne glazbe uopće, album “For Your Pleasure” istoga dana doseže četvrto mjesto UK charta. Na njegovoj naslovnici, koju je također uradio Stoecker, nalazi se Ferryeva tadašnja djevojka, pjevačica i manekenka Amanda Lear.

Svibanj (25-26.): U Zapadnoj Njemačkoj i Nizozemskoj održavaju prve nastupe po kontinentalnom dijelu Europe – Düsseldorf (Reinhalle), Rotterdam (De Doelen) i Amsterdam (Concertgebouw).
Srpanj: Uslijed sve većih kreativnih razmimoilaženja s Ferryem, Eno napušta bend te započinje snimateljsku solo i iznimno uspješnu producentsku karijeru. Ferry će bez prethodnih konzultacija s ostatkom benda na njegovo mjesto dovesti bivšeg violinista progressive-rock benda Curved Air Eddiea Jobsona (r. Edwin Jobson, 28.4.1955., Billingham, Stockton-on-Tees), koji će uvelike pridonijeti promjeni dotadašnjeg zvuka.
(28.): U SAD-u izdan za kuću Warner Bros. Records, album “For Your Pleasure” debitira na 193. mjestu US charta.

Listopad (5.): Objavom debitantskog solo albuma “These Foolish Things” sastavljenog od obrada standarda drugih izvođača Ferry se otiskuje u paralelnu solo karijeru.
(14.): Iz Batha se otiskuju na još jednu turneju po Velikoj Britaniji tijekom koje je umjesto Ferrya i Enoa sve klavijature odsvirao Jobson, a Ferry u potpunosti preuzeo poziciju vokalista bez instrumenta. Turneja je završila trima uzastopnim koncertima u Rainbowu u Londonu 10., 11. i 12. sljedećega mjeseca.
Prosinac (7.): Održavaju još jedan koncert u De Doelenu u Rotterdamu.
(8.): Zaokruživši Ferryevu složenu osobnost nježnog i iznurenog euro džentlmena te po prvi put sadržavajući dvije pjesme koje su skupa s Ferryem također napisali Manzanera i Mackay, njihov treći studijski album, kritički vrlo dobro prihvaćeni “Stranded“, doseže prvo mjesto UK charta. Bas dionice na albumu odradio je bivši član bednova The Big Three i The Merseys, John Gustafson, dok se na omotu u izazovnoj pozi nalazi Playboyeva zečica godine i Ferryeva tadašnja djevojka, Marilyn Cole.
(15.): Jedini singl skinut s njega, “Street Life” doseže deveto mjesto UK charta.

1974.
Svibanj: Mackay objavljuje prvi samostalni album, većinom instrumentalno nastrojen “In Search Of Eddie Riff” na kojem gostuju svi aktualni članovi benda osim Ferrya, dok se bend 25. iz Detroita otiskuje na kratku turneju po SAD-u s kojom također ne uspijevaju polučiti veći interes publike. Turneja je završila u New Yorku (Academy Of Music) 2. sljedećeg mjeseca.
Lipanj (1.): U SAD-u izdan za Atco Records, etiketu koja će im objaviti sljedećih šest albuma, album “Stranded” doseže 186. mjesto US charta.
Rujan (21-22.): Nakon dva uzastopna nastupa, iz Cardiffa (Capitol) otiskuju se na još jednu u potpunosti rasprodanu turneju po Velikoj Britaniji kojom su najavili skorašnji izlazak nadolazećeg studijskog albuma. Turneja je završila dvama uzastopnim nastupima u Newcastleu (City Hall) 27. i 28. sljedećeg mjeseca, a tijekom nje Ferry je na stageu dotadašnji šljokičasti glam-rock izgled zamijenio gaučo i militantnim odjevnim stilom dizajniranim od strane dugogodišnjeg mu suradnika Antonya Pricea.
Studeni (8.): Održavaju koncert u Stockholmu (Konserthuset).
(9.): Jedini singl s nadolazećeg studijskog albuma, “All I Want Is You” doseže 12. mjesto UK charta.
(19.): Održavaju koncert u Düsseldorfu (Philipshalle).
(24.): Održavaju koncert u Voorburgu (De Vliegermolen).

(30.): Prikazujući ih u jednom od njihovih najsofisticiranijih i najdosljednijih izdanja u karijeri, četvrti studijski album – “Country Life” na čijem se omotu nalaze dvije oskudno odjevene manekenke koje je Ferry sreo u Portugalu, Constanze Karoli (sestra gitarista njemačkih Krautrock prvoboraca Can, Michaela Karolija) i Eveline Grunwald, debitira na trećem mjestu UK charta po izlasku. Zbog toga što je u nekolicini država poput Španjolske, Nizozemske, a napose SAD-a smatran kontroverznim, omot je za potrebe tamošnjih tržišta bio cenzuriran. Omoti svih američkih izdanja albuma objavljenih u periodu između 1975. i 1980. umjesto manekenki prikazivali su samo drveća s njegove stražnje strane te još bili dodatno upakirani.
Tijekom mjeseca također im se privremeno na bas gitari pridružuje John Wetton (r. John Kenneth Wetton, 12.6.1949., Willington, Derbyshire), bivši član progressive-rock bendova Mogul Thrash, Family te King Crimson.

1975.
Veljača (8.): Iz Londona (Ontario) kreću na prvu turneju po Sjevernoj Americi koja će završiti u Santa Monici (Civic Auditorium) 7. sljedećeg mjeseca.
Ožujak (22.): Album “Country Life” doseže 37. mjesto US charta.
Travanj (15.): U Sydneyu (Hordern Pavilion) započinju i prvu australsku turneju koju će privesti kraju nastupom u Brisbaneu (Festival Hall) 26. istoga mjeseca.
Svibanj (24.): Izdan za Island Records u Velikoj Britaniji i Atco Records u SAD-u, Manzanerin debitantski album “Diamond Head” na kojem je kao vokaliste uz Enoa i Wettona među ostalima uposlio i Roberta Wyatta (Soft Machine) te bivšeg mu kolegu iz Quiet Suna, Billa MacCormicka, provodi jedan tjedan na 40. mjestu UK charta.
Kolovoz: Objavljen je “Mainstream” – jedini album Manzanerina bivšeg benda Quiet Sun kojeg su uz njega i MacCormicka na bas gitari također činili Dave Jarrett na klavijaturama i Charles Hayward na bubnjevima.

Listopad (2.): Kako bi promovirali nadolazeći studijski album, iz Prestona (Guildhall) bez Wettona, koji se pridružio hard-rockerima Uriah Heep, kreću na turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti dvama uzastopnim nastupima u Birminghamu (Bingley Hall) 22. i 23. istoga mjeseca. Na Wettonovo mjesto uskočio je Gustafson kojeg će kao svog stalnog/nestalnog člana bend koristiti tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.
Studeni (8.): Kritički odlično dočekan, peti studijski album “Siren” debitira na četvrtom mjestu, a prvi singl skinut s njega, plesna r&b-funk numera “Love Is The Drug” doseže drugo mjesto UK charta, iza singla “Space Oddity (1975)” Davida Bowiea. Omot albuma prikazuje teksašku manekenku Jerry Hall s kojom će Ferry nedugo zatim otpočeti ljubavnu vezu kako oskudno odjevena pozira na stijenama na velškom otoku South Stack.
(21.): U Washingtonu (Lisner Auditorium, George, Washington University) započinju kratku turneju po Sjevernoj Americi koja će završiti u Chicagu (Rivera Theater) 29. istoga mjeseca.

1976.
Siječanj (23.): Održavaju još jedan koncert u Konserthausu u Stockholmu.
(24.): Drugi te ujedno i posljednji singl skinut s albuma “Siren”, “Both Ends Burning” (izdan u prosincu 1975.) doseže 25. mjesto UK charta.
Veljača (13.): Iz Kansas Citya (Memorial Hall) kreću na još jednu turneju po SAD-u koja će zvršiti u Cincinnattiju (Riverfront Colisseum) 19. sljedećega mjeseca.
(14.): Album “Siren” doseže 50. mjesto US charta.
Ožujak (13.): Singl “Love Is The Drug” doseže 30. mjesto US charta.
Svibanj: Vrativši se u Veliku Britaniju, Mackay je završio glazbeni rad za serijal “Rock Follies” televizijske stanice ITV, Manzanera je prionuo radu s novom grupom 801, koju su uz njega, Enoa i MacCormicka činili i klavijaturist i gitarist Curved Aira Francis Monkman, bubnjar Simon Phillips te gitarist Lloyd Watson, Ferry se ponovo posvetio solo karijeri, a Jobson se vratio u SAD i otpočeo suradnju s Frank Zappom.

Lipanj (26.): Uslijed sve raširenijih medijskih glasina o njihovu raspadu, bend konačno obznanjuje: “Svi smo se odlučili pozabaviti našim individualnim projektima, najmanje do kraja godine, kako bismo se na neko vrijeme mogli odmoriti od Roxy Music.”
Kolovoz (14.): Sastavljen od uradaka snimljenih uživo na koncertima održanih u periodu između 1972. i 1975. godine, prvi live album “Viva! Roxy Music” doseže šesto mjesto UK charta.
Rujan (4.): Dotični live album doseže 81. mjesto US charta.
Studeni: Sadržavajući snimku nastupa iz londonskog Queen Elizabeth Halla 3. rujna te postavljajući nove standarde u live produkciji, objavljen je prvi album benda 801, “801 Live”.

1977.
Rujan: Objavljen je drugi te ujedno i jedini studijski album benda 801, “Listen Now!!” na kojem su doprinose među brojnim gostujućim glazbenicima dali Tim Finn (član australskog new wave benda Split Enz), zatim Kevin Godley i Lol Creme (bivši članovi benda 10cc) te producent i tonac Rhett Davies.
Studeni (12.): Dok su u međuvremenu E.G. Records cijeli back katalog benda u Velikoj Britaniji s Island Recordsa prebacili na Polydor Records, najavljujući nadolazeću prvu kompilaciju njihovih najvećih hitova, singl “Virginia Plain” reizdan i sparen s “Pyjamarama” doseže 11. mjesto UK charta.
Prosinac (3.): Sadržavajući jedanaest najpoznatijih standarda benda do tada objavljenih, dotična kompilacija jednostavno nazvana “Greatest Hits” doseže 20. mjesto UK charta. Tijekom tekuće jeseni Ferry i Hall prekidaju ljubavnu vezu. (Novi partner Hallove ubrzo će postati Mick Jagger.)

1978.
Listopad: Objavljena su sljedeća studijska solo izdanja Mackaya i Manzanere, orijentalno nastrojeni “Resolving Contradictions” (izdavač Island Records) odnosno “K-Scope” (izdavač E.G. Records).
Studeni: Nakon 18-mjesečne stanke i Ferryeve recentne ne baš blistave solo karijere, Ferry, Mackay, Manzanera i Thompson ponovo uskršnjuju Roxy Music te u Basing Street studijima u Londonu započinju rad na novom studijskom albumu. U bend su kao pridodani session glazbenici uvedeni klavijaturist Paul Carrack (r. 22.4.1951., Sheffield; ex-Ace) te basisti Gary Tibbs (r. 25.1.1958., Northwood; ex-Vibrators) i Alan Spenner (ex-Kokomo). Jobson i Wetton su skupa s gitaristom Allanom Holdsworthom (ex-Tempest/ex-Soft Machine/ex-The New Tony Williams Lifetime/ex-Gong) i bubnjarom Billom Brufordom (ex-Yes/ex-King Crimson), kojeg je kasnije zamijenio Terry Bozzio (budući suosnivač grupe Missing Persons), oformili novu grupu – U.K.

1979.
Veljača (24.): U Stockholmu (Isstadion) započinju gotovo tri mjeseca dugu svjetsku turneju na kojoj su promovirali nadolazeći studijski album. Turneja za čije su potrebe uveli još jednog session glazbenika – klavijaturista Davida Skinnera, završila je trima uzastopnim nastupima u Hammersmith Odeonu u Londonu 16., 17. i 18. svibnja, a osim Švedske i Velike Britanije uključivala je i Zapadnu Njemačku, Nizozemsku, Švicarsku, Francusku, SAD te Japan.
Ožujak (10.): Najavni singl dotičnog studijskog albuma, “Trash” doseže 40. mjesto UK charta.
Svibanj (26.): Potpomognut još jednim nastupom benda u BBC1-TV-evoj emisiji “Top Of The Pops”, drugi singl skinut s njega, “Dance Away” doseže drugo mjesto UK charta, iza singla “Sunday Girl” grupe Blondie, dok kritički dobro prihvaćen, šesti studijski album “Manifesto” doseže 23. mjesto US charta.
Lipanj (9.): Singl “Dance Away” doseže 44. mjesto US charta.
(16.): Album “Manifesto” doseže sedmo mjesto UK charta.
Rujan (1.): Treći te ujedno i posljednji singl skinut s albuma, diskoidni “Angel Eyes” objavljen i u produženoj 12-inčnoj verziji, za potrebe disko klubova, doseže četvrto mjesto UK charta na kojem se istovremeno nalazio potpuno drukčiji singl grupe ABBA, “Angeleyes”.

1980.
Siječanj: Ferry, Mackay i Manzanera u postavi, koja je uz Tibbsa i Carracka također uključivala session glazbenike Neila Hubbarda (ex-Kokomo) na gitari te Andya Newmarka (r. Andrew Newmark, 14.7.1950., SAD; ex-Sly & The Family Stone) i Allana Schwartzberga na bubnjevima, u Londonu snimaju novi album.

Svibanj (29): Iz Le Mansa (La Rotonde) otiskuju se na turneju po Europi kojom su promovirali nadolazeći studijski album, a koja će završiti dvama uzastopnim nastupima u Londonu (Wembley Arena) 1. i 2. kolovoza. Carrack, Hubbard i Tibbs zadržani su u live postavi benda, dok je Newmark uskočio na mjesto Thompsona koji je slomio ruku u motociklističkoj nesreći dan prije početka turneje te nedugo zatim napustio bend. Turneja je osim Francuske i Velike Britanije uključivala i Belgiju, Zapadnu Njemačku, Nizozemsku, Dansku, Švedsku, Švicarsku i Italiju.
(Thompson je za vrijeme mirovanja Roxy Musica svirao u britanskom punk-rock/oi! bendu Angelic Upstarts te se kasnije pridružio američkim alter-rockerima Concrete Blonde.)

Lipanj (14.): Najavni singl dotičnog studijskog albuma, “Over You” doseže peto mjesto UK charta.
(28.): Sadržavajući covere The Byrdsa “Eight Miles High” i “In The Midnight Hour” Wilsona Picketta, sedmi studijski album, kritički osrednje dočekan “Flesh + Blood” čiju su produkciju zajedno uradili Manzanera i Davies, doseže prvo mjesto UK charta.
Srpanj (14.): Ferry je kolabirao u hotelskoj sobi u Port Barcaresu na jugoistoku Francuske te je dan kasnije prevezen charter letom u londonsku bolnicu gdje mu je ustanovljena infekcija bubrega.
(23.): Nakon što su zbog toga bili primorani otkazati sva četiri nastupa koji su se između 14. i 18. istoga mjeseca trebali održati u Španjolskoj i Portugalu, turneju nastavljaju koncertom u Conference Centreu u Brightonu.
Kolovoz (16.): Dok album “Flesh + Blood” i singl “Over You” dosežu 35. odnosno 80. mjesto US charta, drugi singl skinut s njega, “Oh Yeah (On The Radio)” doseže peto mjesto UK charta.
(23.): Album “Flesh + Blood” vraća se na prvo mjesto UK charta gdje će prebivati sljedeća tri tjedna.
Studeni (15.): Treći, ujedno i posljednji, singl skinut s njega, “The Same Old Scene” doseže 12. mjesto UK charta.
Prosinac: Mackay i Manzanera pod nazivom The Players za američku nezavisnu etiketu Rykodisc Records objavljuju album “Christmas”, dok pod nazivom Dumbells Manzanera i Wetton izbacuju singl “Giddy Up/A Christmas Dream”.

1981.
Siječanj (3.): Održavaju koncert u Dortmundu.
(13-14.): Dvama uzastopnim nastupima u Manchesteru (Apollo Centre) započinju kratku turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti u Leicesteru (Granby Hall) 17. istoga mjeseca.
Ožujak (14.): Obradom istoimenog standarda Johna Lennona (ex-The Beatles) iz 1971., “Jealous Guy”, koju su snimili njemu u čast nakon njegove smrti 8. prosinca 1980. godine, a koja se ne pojavljuje niti na jednom njihovu studijskom albumu, dosežu prvo mjesto UK charta gdje će prebivati sljedeća dva tjedna.

1982.
Ožujak: Objavljen je Manzanerin treći samostalni studijski album “Primitive Guitars” (izdavač E.G. Records).
Travanj (10.): Najavni singl nadolazećeg studijskog albuma, “More Than This” doseže šesto mjesto UK charta, a Mackay tijekom mjeseca objavljuje knjigu “Electronic Music” na kojoj je radio dok Roxy Music nije bilo na glazbenoj sceni.
Lipanj (5.): Snimljen u Compass Point studijima u Nassauu, osmi studijski album, kritički odlično dočekan “Avalon” čiju je produkciju uz bend također napravio Davies te na kojem su ponovo radili s pomoćnim session glazbenicima, debitira na prvom mjestu UK charta. Na omotu albuma nalazi se britanska manekenka Lucy Helmore s kojom će se Ferry vjenčati 26. istoga mjeseca kako nosi srednjovjekovnu kacigu i drži sokola prisjećajući na posljednje putovanje kralja Arthura u nepoznatu zemlju Avalon.
(19.): Album “Avalon” vraća se na prvo mjesto UK charta gdje će prebivati sljedeća dva tjedna.
(26.): Drugi singl skinut s njega, istoimena osjećajna balada “Avalon” doseže 13. mjesto UK charta.
Srpanj (17.): Album “Avalon” doseže 53. mjesto US charta.

Kolovoz (12.): U postavi koja je uz Ferrya, Mackaya, Manzaneru, Spennera, Hubbarda i Newmarka također uključivala session glazbenike Jimmya Maelena i Guya Fletchera, iz Limericka (Savoy Theatre) otiskuju se na turneju po Europi koja će završiti u Edinburghu (Playhouse) 1. listopada. Osim Irske i Velike Britanije turneja je uključivala Portugal, Španjolsku, Francusku, Italiju, Nizozemsku, Belgiju te Švedsku.
Listopad (9.): Treći te ujedno i posljednji singl s albuma “Avalon”, “Take A Chance With Me” doseže 26. mjesto UK charta.

1983.
Veljača (1-10.): Vrijeme provode na turneji po Japanu.
Travanj (2.): Sadržavajući najsvjetlije trenutke s nastupa u Glasgowu (Apollo Theatre) iz 27. kolovoza 1982. te također izdan na istoimenom VHS-u, mini live album “Musique/The High Road” doseže 26. mjesto UK charta.
(29.): U Fresnu (California State University) započinju turneju po Sjevernoj Americi koju će završiti u Philadelphiji (Spectrum) 28. sljedećega mjeseca te nakon koje će obznaniti službeni razlaz, a članovi benda se potpuno posvetiti svojim drugim projektima.
Lipanj (18.): Mini live album “Musique/The High Road” doseže 67. mjesto US charta.
Studeni (12.): Sastavljena od strane američkog im izdavača, kompilacija “The Atlantic Years 1973-1980” debitira na 23. mjestu UK charta po izlasku.

1984.
Veljača (18.): Kompilacija “The Atlantic Years 1973-1980” doseže 183. mjesto US charta, dok skupa s pjevačem sličnog glasa Ferryevu, Jamesom Wraithom, Mackay i Manzanera tijekom godine osnivaju projekt The Explorers.

1985.
Lipanj: Prethodno potpisavši diskografski ugovor s etiketom Virgin Records, The Explorers objavljuju jedini (studijski) album u karijeri, istoimeni “The Explorers”, a Ferry objavom albuma “Boys And Girls” uskršnjuje samostalnu karijeru.

1986.
Travanj (26.): Sadržavajući najsvjetlije trenutke benda i Ferryeve samostalne karijere, televizijski reklamirana sljedeća kompilacija, dvostruka “Street Life – 20 Great Hits” debitira na prvom mjestu UK charta po izlasku gdje će prebivati sljedećih pet tjedana. Na dotičnom je chartu provela ukupno 77 tjedana te ostvarila platinastu tiražu.
Rasformiravši The Explorers, Manzanera će tijekom godine skupa s Wettonom za etiketu Blueprint Records objaviti zajednički album “One World”.

1987.
Manzanera tijekom godine objavljuje kolaboracijski album s Wettonom, “Wetton/Manzanera” (izdavač Geffen Records), kao i retrospektivnu kompilaciju uradaka “Guitarissimo (1975-1982)”.

1988.
Lipanj: Manzanera i Mackay za etiketu Relativity Records objavljuju prvi kolaboracijski album – “Crack The Whip”.
Studeni (19.): Sadržavajući uratke Roxy Musica i solo Ferrya, televizijski reklamirana, kompilacija “The Ultimate Collection” debitira na šestom mjestu UK charta po izlasku.

1989.
Rujan (16.): Kompilacija “Street Life – 20 Great Hits” doseže 100. mjesto US charta, dok je tijekom godine objavljen drugi, ujedno i posljednji, kolaboracijski album Manzanere i Mackaya – “Up In Smoke”, kao i Mackayev treći samostalni studijski uradak – “Christmas”.

1990.
Listopad (13.): Snimljen u Frejusu 27. kolovoza 1982. godine te sadržavajući isječke tadašnje turneje po Europi, objavljen je novi live album benda – “Heart Still Beating” (izdavač Virgin Records), dok skinuta s njega live verzija singla “Love Is The Drug” doseže 87. mjesto UK charta.
Tijekom godine Manzanera je objavio četvrti samostalni studijski album “Southern Cross”, i surađivao s brazilskim rock glazbenikom Sérgiom Diasom na zajedničkom im albumu “Mato Grosso” te pokrenuo vlastitu etiketu Expression Records.

1991.
Objavljen je Manzanerin kolaboracijski album – “Boleros Hoy” kojeg je napravio skupa s peruanskom pjevačicom Taniom Libertad.

1992.
Prosinac (2.): Album “Avalon” u SAD-u doseže platinastu tiražu.

1995.
Svibanj: Virgin Records objavljuje dvostruku CD kompilaciju Manzanerovih samostalnih i kolaboracijskih uradaka – “The Manzanera Collection”.
Studeni (4.): Također objavljena na istoimenom VHS-u, kompilacija Ferrya i Roxy Musica – “More Than This – The Best Of Bryan Ferry + Roxy Music” debitira na 15. mjestu UK charta po izlasku.
(20.): Virgin Records objavljuje i iscrpno sastavljen četverostruki retrospektivni CD box-set Roxy Musica – “The Thrill Of It All” na kojem se nalaze i odabrani rariteti te b-strane singlova.

1996.
Travanj (27.): Remiksirana verzija singla “Love Is The Drug” čiji su remiks uradili Rollo i Sister Bliss iz grupe Faithless, debitira na 33. mjestu UK charta po izlasku.

1999.
Svibanj: Oformivši kratkotrajni bend Nowomowa, skupa s Paulom Williamsom i Andyem Grossartom, Manzanera objavljuje njihov jedini studijski album, ambijentalno nastrojeni “Wasted Lands” za kojeg su inspiraciju pronašli u sličnim Enovim uracima.

2000.
Srpanj (10.): Sastojeći se isključivo od balada, objavljena je kompilacija uradaka Ferrya i Roxy Musica – “Slave To Love – The Best Of The Ballads“.
Rujan (9.): Sadržavajući 16 odabranih uradaka s prva tri studijska albuma benda, kompilacija “The Early Years” provodi jedan tjedan na 125. mjestu UK charta.

2001.
Siječanj (26.): Uslijed sve brojnijih glasina o ponovnom okupljanju, Ferry, Mackay, Manzanera i Thompson uskršnjuju bend kako bi predstojećom svjetskom turnejom obilježili jubilarnu 30. godišnjicu osnutka.
Veljača (13.): Također uskrsnuvši i paralelnu solo karijeru, Manzanera za spomenutu vlastitu etiketu objavljuje peti studijski solo album – “Vozero”.
(26.): Sadržavajući snimke nastupa koje su održali u njemačkoj televizijskoj rock emisiji “Musikladen” u Bremenu između 1973. i 1975. godine, objavljena je video/CD kompilacija “Vintage“.
Svibanj (23.): U Londonu (Riverside Studios, Hammersmith) snimaju BBC-TV-ev “Top Of The Pops 2” specijal.

Lipanj (9.): Ponovo praćeni dodatnim session glazbenicima, u Dublinu (The Point) započinju prvi europski dio svjetske turneje kojeg će završiti nastupom na belgijskom Werchter Festivalu 1. veljače. Osim Irske i Belgije turneja je obuhvatila Veliku Britaniju, Njemačku, Švicarsku i Španjolsku te uključivala tri potpuno rasprodana uzastopna nastupa u londonskoj Wembley Areni 22., 23. i 24. tekućeg mjeseca. Koncert u Glasgowu (SE&CC) 11. lipnja snimao je BBC Radio 2 te ga u eteru emitirao 23. lipnja.
(23.): Sadržavajući 18 uradaka benda, kompilacija “The Best Of Roxy Music” debitira na 12. mjestu UK charta po izlasku.
Srpanj (16.): U Torontu (Air Canada Centre) započinju sjevernoamerički dio svjetske turneje kojeg će završiti dvama uzastopnim nastupima u Greek Theateru u Los Angelesu 6. i 7. kolovoza.
Kolovoz (11.): U Brisbaneu (Entertainment Centre) izvode prvi od ukupno pet koncerata po Australiji koji su uključivali Sydney, Melbourne, Adelaide te Perth.
Rujan (7-9.): Izvode tri uzastopna nastupa u Tokyu (International Forum).
(13.): U Rotterdamu (Ahoy) započinju drugi europski dio turneje kojeg će privesti kraju dvama uzastopnim nastupima u londonskom Apollo Theatreu 1. i 2. listopada. Osim Nizozemske i Velike Britanije turneja je uključivala Belgiju, Njemačku, Italiju te Austriju.

2002.
Svibanj (6.): Sadržavajući snimku posljednjeg od dva dotična koncerta koja su održali u londonskom Apollo Theatreu u listopadu 2001. te 20-minutni bonus backstage dokumentarac, objavljen je live DVD “Roxy Music Live At The Apollo“.

2003.
Lipanj (14.): Sadržavajući najsvjetlije trenutke s povratničke turneje iz 2001. godine, dvostruka live CD kompilacija “Live” (izdavač Eagle Records) provodi jedan tjedan na 170. mjestu UK charta.
Srpanj (12.): Nastupaju na portugalskom Dunas S. Jacinto Festivalu (Aveiro, Porto).
(25.): Iz Wantagha (Jones Beach) otiskuju se na kratku turneju po SAD-u i Kanadi koju će završiti nastupom na eventu “Orange County Fair” u Costa Mesi (Pacific Amphitheatre) 2. kolovoza.
Listopad (25.): Održavaju koncert u Bonnu (Museumsplatz).

2004.
Lipanj (26.): Kronološkim redoslijedom na tri CD diska sadržavajući sve ikada objavljene singlove Ferrya i Roxy Musica, kompilacija “Platinum Collection” doseže 17. mjesto UK charta.
Srpanj (19.): Manzanera objavljuje šesti studijski solo album – “6pm” na kojem su doprinose uz Enoa, Thompsona i Mackaya dali i David Gilmour (Pink Floyd) te Chrissie Hynde (The Pretenders).
Rujan (24.): Manzanera nastupa na koncertu kojim se obilježavao jubilarni 50. rođendan gitare Fender Stratocaster, čiji je sav prihod od prodaje ulaznica išao u humanitarne svrhe za Nordoff-Robbins Music Therapy centar u Londonu koji glazbenom terapijom pomaže djeci s invaliditetom. Koncert se održao u Wembley Areni u Londonu, a na njemu su uz Gilmoura te Carricka i kolege mu iz aktualnog benda Mike + The Mechanics, Mikea Rutherforda, nastupili Joe Walsh (Eagles), Johnny Marr (The Smiths), Hank Marvin (The Shadows), Paul Rodgers (Free) i Amy Winehouse.
Tijekom mjeseca objavljen je Mackayev album za relaksaciju, “SAMAS Music For The Senses” koji je bio dostupan samo u škotskom The Kenmore Hotelu (Perthshire).
Listopad (4.): Dobivaju ‘Nagradu za životno djelo’ britanskoga glazbenog mjesečnika Q (Grosvenor House Hotel, London).

2005.
Veljača (7.): Sadržavajući kratku priču i live snimke benda iz perioda 1972. – 1974., objavljen je DVD “Inside Roxy Music 1972-1974“.
Lipanj (8.): Održavaju koncert u KOKO Clubu (Camden, London).
(11.): Nastupaju na Nokia Festivalu (Isle Of Wight).
(18.): Održavaju koncert u Horsensu.
(19.): Održavaju koncert u Norwegian Woodu.
Srpanj (1.): Održavaju koncert u Bonnu (Kunst und Ausstellungshalle).
(2.): Nastupaju na humanitarnom mega-spektaklu Live 8 gdje su ispred Brandenburških vrata u Berlinu oko 18:20 sati po britanskom vremenu izveli pjesme “Virginia Plain”, “Love Is The Drug”, “Jealous Guy” i “Do The Strand”. Koncertom kojeg su organizirali Sir Bob Geldof (The Boomtown Rats) i Midge Ure (Ultravox) obilježavala se jubilarna 20. godišnjica legendarnog Live Aida, a sav prihod od prodaje ulaznica išao je u svrhu suzbijanja siromaštva u Africi.
(5.): Održavaju koncert u Amsterdamu (Heineken Music Hall).
(7.): Održavaju koncert u Frankfurtu (Opernplatz Frankfurt).
(11.): Održavaju koncert u Liverpoolu (Red Square Reloaded).
(28.): Bunn umire u svom domu u Londonu, osam dana prije 63. rođendana. Preminuo je prirodnim putem.
(29.): Nastupaju na belgijskom Suiker Festivalu (Tienen).
Kolovoz (2.): Održavaju koncert u Algarveu (Sheraton Pines).
Listopad (25.): Objavljen je Manzanerin sedmi studijski solo album – “50 Minutes Later”.
Prosinac (1-3.): U Joe’s Pubu u New Yorku održava se tribute event za bend, “Roxy Music And The Music Of Brian Eno”.

2006.
Siječanj: Remiksirana verzija pjesme benda “The Main Thing” s albuma “Avalon” čiji je remiks uradio Malcolm Green, iskorištena je u televizijskoj reklami za automobil Opel Vectra u kojoj se pojavljuje legendarni nogometni sudac Pierluigi Collina. Reklama je u domovini suca, Italiji, izazvala brojne kontroverze, nakon što je Opel preuzeo sponzorstvo nad nogometnim klubom AC Milan te time prouzrokovao sukob interesa. Nedugo nakon toga Collina je napustio sudačku karijeru.
Srpanj (5.): U Dublinu (Vicar Street) započinju turneju po Europi koju će privesti kraju na eventu “Dock Rock” u Londonu (Docklands) 22. istoga mjeseca. Turneju koja je uz Irsku i Veliku Britaniju obuhvatila Belgiju, Nizozemsku, Grčku, Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru, Italiju te Austriju, odradili su s Newmarkom koji je uskočio na mjesto Thompsona nakon što je on zbog zdravstvenih problema bio primoran privremeno napustiti bend.

2007.
Srpanj (30.): Sadržavajući nastupe benda održane u spomenutoj njemačkoj televizijskoj emisiji “Musikladen” između 1972. i 1974. te nekoliko bonus performansa iz 1980. godine, objavljen je DVD “Roxy Music: Musikladen“.
Listopad: Mackay osniva novi side-projekt Andy Mackay + The Metaphors u koji su uz Thompsona također bili uključeni Julia Thornton (bivša session perkusionistica Roxy Musica), pijanistica Hazel Mills te gitarist i programer Tim Allen.
(29.): Kako bi popratila izlazak nadolazeće DVD antologije te omogućila online uvid u njihove videouratke, internetska interaktivna videostranica YouTube pokreće službeni kanal benda – YouTube.com/OfficialRoxyMusic.
Studeni (26.): Sadržavajući najpoznatije nastupe koje su održali u raznim televizijskim emisijama i koncertnim dvoranama te sve promotivne videospotove koje su snimili između 1972. i 1982. godine, nakon godinu dana odgode konačno je objavljena DVD antologija benda, dvostruka “The Thrill Of It All: A Visual History 1972-1982“.

2008.
Siječanj (9.): Mackay s The Metaphorsima nastupa na memorijalnom koncertu humanitarnog karaktera za pokojnoga frontmena benda The Clash Joea Strummera gdje je skupa s grupom Madness izveo njihov cover Princea Bustera “One Step Beyond”. Koncert se održao u blizini njegove kuće u Bridgewateru (Somerset).
Studeni (10): Objavljen je Manzanerin osmi studijski solo album – “Firebird V11”.

2009.
Listopad (19.): Sadržavajući BBC4-TV-ev dokumentarac o bendu s kraja 2008. godine te nikada ranije prikazane materijale među kojima su se našle live izvedbe pjesama “Both Ends Burning”, “Editions Of You” i “Do The Strand” odsvirane na spomenutom londonskom eventu “Dock Rock” i intervju, objavljen je DVD “More Than This – The Story Of Roxy Music“.
Studeni (17.): Objavljen je debitantski album Andya Mackaya i The Metaphorsa – “London! Paris! New York! Rome!”.

2010.
Travanj (12.): Objavljen je Manzanerin deveti studijski solo album “Corroncho” u cijelosti snimljen na španjolskom jeziku na kojem su doprinose uz Thompsona, Wyatta i Hynde također dali kolumbijski umjetnik i izrađivač skulptura Lucho Brieva, Annie Lennox (Eurythmics), Enrique Bunbury, Quimi Portet, Gilad Atzmon te kubanski pijanistički virtuoz Aldo Lopez Gavilan.
Svibanj: Za potrebe predstojeće turneje po raznim festivalima diljem Europe uvode violinisticu Annu Phoebe, između ostaloga poznatu po suradnji s Jethro Tull, Robinom Gibbom, Georgeom Michaelom te LeAnn Rimes.
Lipanj (17.): Održavaju koncert u Helsinkiju.
(19.): Nastupaju na Sonar Festivalu (Barcelona).
Srpanj (2.): Nastupaju na švicarskom Montreux Jazz Festivalu (Stravinski Auditorium).
(17.): Nastupaju na Lovebox Festivalu (Victoria Park, London).
(22.): Nastupaju na portugalskom Oeiras Sound Festivalu (Marquis de Pombal Palace).
(31.): Nastupaju na japanskom Fuji Rocks Festivalu (Naeba Ski Resort).
Kolovoz (8.): Nastupaju na belgijskom Lokerse Festivalu (Grote Kaai).
(26.): Ponovo zbog narušenog zdravstvenog stanja Thompson privremeno napušta bend, a na njegovo mjesto opet dolazi Newmark.
(29.): Nastupaju na festivalu Rock en Saine (Pariz).
Rujan (1.): Ponovo održavaju koncert u Kunst und Ausstellungshalleu u Bonnu.
(4.): Nastupaju na irskom Electric Picnic Festivalu (Stradbally, County Laois).
(11.): Nastupaju na festivalu Bestival (Robin Hill Country Park, Downend, Isle Of Wight).
Listopad (12.): U Londonu (O2 Arena) otvara se izložba posvećena bendu, “The Art Of Roxy Music” koju je organizirao stari im suradnik i dizajner Nick DeVille.

2011.
Siječanj (25.): U Newcastleu (Metro Radio Arena) započinju kratku turneju po Velikoj Britaniji naziva “For Your Pleasure Tour” kojom su obilježili jubilarnu 40. godišnjicu osnutka. Turneja je završila u Londonu (O2 Arena) 7. veljače.
Veljača (19-20.): Dvama uzastopnim nastupima u Margaret Riveru (Leeuwin Estate) započinju australsko-novozelandski dio spomenute turneje kojeg će privesti kraju u Aucklandu (Villa Maria Estate Winery) 6. ožujka.
Travanj (16.): Samo na 7-inčnom LP formatu u ograničenom broju primjeraka ponovo objavljuju singl “Virginia Plain/Pyjamarama”, kako bi podržali event Record Store Day.

Muziku podržava