Retrospektivna izložba fotografija Laibacha stigla u Zagreb

1770

U srijedu 19.siječnja 2005. u Galeriji Forum Kulturno informativnog centra, Zagreb, otvorena je retrospektivna izložba fotografija Laibach-Focus, te će biti postavljena do 19. veljače. 2005, a posjetiteljima će pružiti uvid u više od dvadeset godina djelovanja umjetničko glazbenoga kolektiva koji se smatra začetnikom pokreta Neue Slowenische Kunst.

Izložba će biti popraćena katalogom i dvojezičnim tekstovima (slovenski/hrvatski). Nakon Ljubljane i Beča, ova će izložba gostovati u Zagrebu, Londonu, Berlinu i Beogradu.

Izložba Laibach-Focus je tematski podijeljena na tri cjeline:

a) Spektakl; izbor fotografija s nastupa od 1982. do 2004.

b) Studio; režirane snimke

c) Off The Record; album grupe (taj dio snimio je na posljednjim turnejama grupe Sašo Podgoršek).

Muziku podržava

Priprema izložbe bila je potaknuta kroz dvije metode. S kronološkim pregledom željelo se prikazati neke bitne momente u djelovanju grupe. Drugi način izbora temelji se na autorskom pristupu sudjelujućih fotografa, kojima je data prednost pred aktualističkom dokumentarnosti pregledanog gradiva.

Autori, koji sudjeluju na izložbi su: Antonio Živkovič, Jože Suhadolnik, Božidar Dolenc, Jane Štravs, Sašo Podgoršek, Vojko Flegar, Bojan Salaj, Janez Pelko, Igor Škafar, Aleksander Remec, Igor Modic, Matej Družnik, Diego A. Gomez, Aleš Serajnik.

Katalog izložbe sadrži izabrane reprodukcije izloženih fotografija i teksta dr.Marine Gržinič i dr.Alexeia Monroa (Velika Britanija), koji slove za izuzetne poznavatelje grupe Laibach. Projekt Laibach-Focus zamišljen je kao dugoročan projekt koji će u svojim gostovanjima stjecati lokalne nadopune, a za slovenske razmjere drži se da će imati rekordan broj gostovanja.

Muziku podržava