Stan Lee, legendarni autor Marvelovih stripova koji su postali nezaobilazan dio zapadnjačke pop kulture preminuo je u bolnici, nedugo nakon intervencije hitne pomoći, u 95. godini života. Lee je bio jedan od najzaslužnijih autora u kreiranju likova superjunaka, te je svojom kreativnošću pridonio stvaranju likova kao što su Iron Man, Hulk, Spider-Man, Thor, X-Men i Fantastična četvorka.

Stan Lee
Stan Lee, ispred svojih stipova. 1988.

Još kao tinejdžer, zaposlio se u proizvodnji crtanih stripova te je baš u vrijeme njegova dolaska kompanija za koju je radio pokrenula Marvel Comics časopis. Već s 19 godina postao je urednik, no dugi su niz godina njegova neposredna okolina i američki jet-set njegov posao smatrali neozbiljnim. Frederico Fellini bio je jedan od prvih koji je uvidio potencijal junaka poput Spider-mana s kojim je bio opsjednut. Početkom 80-ih, Lee odlazi u Hollywood i počinje graditi veze, a sve kulminira blockbuster hitovima kojima i dan danas hrle horde fanove u kinima diljem svijeta.

Baš poput Hitchcocka, Stan Lee je volio cameo uloge u filmovima svojih junaka te je često prikazan u pozadini kako zalijeva travu, dostavlja poštu ili glumi zaštitare.

1.2K Shares
Muziku podržava