Povratak kasete!?

2233

Londonska etiketa The Tapeworm od prošloga ljeta proizvodi albume na kasetama u tiražima od po 250 komada, i najveći dio ponude je rasprodala.

“Ne gledamo na kasetu kao na mrtav format. Postoji izgubljena umjetnost slijeda u glazbi, izgubljena umjetnost albuma”, izjavio je za BBC predstavnik etikete Phillip Marshal.

Među izdanjima ove etikete nalazi se djelo umjetnice Vicki Bennett koja je snimila dvije starije žene kako čitaju odjeljak iz knjige francuskog filozofa Jeana Baudrillarda, uz uputstvo slušatelju da okrene na stranu B na kraju kada za to dođe vrijeme.

Muziku podržava

“Mislila sam da bi bilo zabavno da napravim audio knjigu. Ali također, kontekst kasete se promijenio i sada je ona gotovo umjetnička forma. Tako da sam došla na ideju da napravim komad visoke umjetnosti na kaseti”, kaže ona.

Na etiketi se pojavilo i djelo kompozitora Simona Fishera Turnera, koji je radio glazbu za filmove kultnog britanskog redatelja Dereka Jarmana.

U najavi je i kasetno izdanje berlinskog producenta i DJ-a Stefana Goldmanna.

Goldmann je fascinaciju kasetom nazvao ‘fetišizmom formata’, a Bennettova predviđa da će sljedeći format koji će doživjeti procvat u umjetnosti biti mini disk.

Inače, u Britaniji je 1989. godine prodano 83 milijuna kaseta, dok je prošle godine, prema podacima grupacije BPI (The British Phonographic Institute), prodano svega 8.443 primjeraka.

Muziku podržava