Pink Floyd (za 2.5.)

Stjepan Vrečko
11

Na današnji dan, 2. svibnja 1980. vlasti u Južnoafričkoj Republici zabranili su pjesmu “Another Brick in the Wall” grupe Pink Floyd.

Nakon Drugog svjetskog rata u Južnoafričkoj Republici uspostavljen je rasistički režim. Vlast je od 1948. imala afrikanderska Nacionalna stranka koja je uvela apartheid: zakonima su legalizirane rasne diskriminacije, segregacije, zabranjeni su miješani brakovi, naselja su bila odvojena, ljudi su se dijelili na rasne skupine, a pravo glasa imalo je samo bijelo stanovništvo.

Ni škole nisu bile izuzetak, pa su one bile odvojene: bijela djeca išla su u posebne škole. Ne treba naglašavati da su škole za crnu djecu bile znatno inferiornije, a kada su početkom osamdesetih okovi apartheida počeli popuštati – krenuo je bunt crnih školaraca.

Muziku podržava

U veljači 1980., “Another Brick in the Wall (Part II)” pojavila se na južnoafričkim top-listama, a djeca su vrlo brzo sa zadovoljstvom prihvatila stihove “We don’t need no education…”. Jedna od najprepoznatljivijih pjesma Floyda na vrhu ljestvice u Južnoafričkoj Republici provela je gotovo tri mjeseca, sedam tjedana duže nego u Sjedinjenim Američkim Državama.

Paralelno s pjesmom krenuo je i otpor ‘crnih’ škola diljem zemlje, protestne šetnje i okupljanja, a stihovi koji su ih ujedinili u borbi protiv nejednakosti kvalitete obrazovanja bili su oni refrena “Another Brick in the Wall”. Izvučeni iz konteksta postali su savršena protestna himna.

Naravno, vlast je brzo reagirala i zabranila pjesmu kao nepoželjnu u političkom i moralnom smislu. Knjižnice i trgovine ploča dobile su direktivu da izgrebu ili na neki drugi način oštete utore ploče točno na onom mjestu gdje se nalazila pjesma, mada neki izvori kažu da je bio zabranjen čitav album.

Apertheid je svome kraju došao tek deset-petnaest godina kasnije pa je tada napokon skinuta i zabrana s “Another Brick in the Wall”.

Muziku podržava