Odabir osobe godine nije bio nimalo lak zadatak s obzirom na velik broj glazbenika koji su svojim izdanjima skrenuli pažnju na sebe i pokazali da hrvatska glazbena scena itekako diše punim plućima. Uzevši u obzir faktore kao što su kvaliteta, lokalna prihvaćenost, praćenje trendova i inovativnost, pokazalo se kako je osoba godine – Vojko V.

Zašto baš Vojko?

Vojko je svojim prvim samostalnim albumom postao ime koje je ove godine bar jednom izgovorio svatko tko imalo prati što se događa na sceni. Kad u jednoj godini netko izbaci 4 jaka singla (“Kako to”, “Zovi čovika”, “Pasta italiana” i “Ne može”) od kojih svaki konkurira za pjesmu godine i na temelju samo jednog objavljenog albuma rasproda koncert u Domu sportova, teško je, ako ne i nemoguće, reći da se ne radi o ogromnom uspjehu koji je visoko podignuo letvicu.

Muziku podržava

“Ono što prvo upada u uho je udaljena doza od klasičnog gangsta izražaja. Album je prožet originalnim Vojkovim temama, na koje smo bili naviknuti u mnogobrojnim stihovima s prošlih projekata, ali i dozom samokritike i podsjećanja, vješto upakiranih u komični set različitih pristupa. Tako se sam autor nalazi negdje na razmeđi Dječaka, Kiše metaka i osobnog pristupa koji se u cijelom paketu ponajviše ističe. Drugim riječima, niti bi Vojko došao do današnje razine jednog od najboljih repera u regiji da nije napisao sve što se može gledati kao ‘kamen spoticanja’, jer i manje voljeni tekstovi dio su razvoja koji nas sve kasnije istančanije definiraju i pridonose stvaranju što boljeg budućeg materijala.

Album ne možemo gledati iz perspektive kao da se radi o mladom i neiskusnom autoru. Vojko poznaje scenu, odlučio je što je u ovom trenutku najbolje ponuditi i dao nam ono što mnogi godinama već nestrpljivo iščekuju – u potpunosti ambiciozno djelo prožeto humorom, izvrsnim repanjem, maštovitošću u rimama, suptilnom kritikom društva te ponekad i širim fokusom na instrumentalni spektar.” stoji u našoj recenziji o njegovom albumu koji je također imao utjecaja na naš odabir.

Originalnost koju je Vojko ovim izdanjem ponudio glazbenoj je sceni donijela veliko osvježenje, a to su prepoznale i mlađe i starije generacije šarolikih glazbenih preferenci. Uzevši u obzir jake ambicije koje je pokazao kroz proteklu godinu, možemo se samo pokušati spremiti na ono što nas u budućnosti očekuje.

282 Shares
Muziku podržava