Naš omiljeni mračnjak danas slavi 61. rođendan. Gotovo da ne postoje ljubitelji alternativne glazbe koji u jednom trenutku nisu pali pod utjecaj ovog gotičarskog romantika. Ako ništa, sigurno ste razvili neku vrstu sklonosti prema začešljanoj polumasnoj kosi i napola raskopčanim košuljama. Neki od vas su možda profuravali kejvovske brkove ili padali na tipove koji nose brkove, stajali oni dobro osobi ili ne. Pušenje više kutija cigara dnevno i podočnjaci nikada nisu izgledali bolje.

Odjednom je sve drukčije. Tvoja nekadašnja studentska soba sada je presvučena zagasitim grimiznim zastorima kroz koje se probija tračak svjetlosti, a ti nosiš pohabana odijela i zgužvane hlače. Dok ležiš u svom krevetu s baldahinom i čezneš za nekim ocvalim bivšim ljubavnicima, padne ti na pamet ideja za pjesmu. Sjedaš za svoju pisaću mašinu i pišeš dugi tekst s primjesama gotike i motivima Poeovih pjesama, a zatim shvatiš da je to samo mračan san u znojnoj postelji.

Ok, moguće da pretjerujem, ali što mogu, ponijelo me. Svi koji su bili na ovogodišnjem INmusicu znaju o čemu pričam. Postoje mnoge stvari kod Nicka Cavea u koje se ponovo zaljubljujemo i koje nas iznova bacaju u vrtlog preslušavanja omiljenih albuma. Ovo su samo neke od njih.

1Odbio je VMA nominaciju za najboljeg izvođača

Davne ’96-e Cave je objavio “Murder Ballads”, album koji uključuje kolaboracije s Kylie Minogue i PJ Harvey. Iste godine ga MTV nominira za izvođača godine, što Cave odbija sa stilom u pismu glazbenoj kući: “Zahtjevam da se moja nominacija povuče i da me izuzmete iz sličnih budućih nagrada. Smatram da bi trebale biti dodijeljene onima koji uživaju u natjecateljskoj prirodi ovakvih ceremonija. Ja nisam jedan od njih. Oduvijek sam smatrao da je moja glazba jedinstvena i individualna te da postoji izvan stvarnosti pojedinaca koji bi je sveli na prostu mjeru. Ne natječem se ni s kim, odnos s mojom muzom je delikatan u najmanju ruku i osjećam da je moja dužnost zaštititi je od utjecaja koji mogu naštetiti njenoj krhkoj prirodi“.

2Napisao je uvod u Markovo evanđelje

foto: Proud Galleries

Cave se nekoć davno izjašnjavao kao kršćanin, ali je otad promijenio ploču kazavši da je vjera postala “američka stvar, oteta u ime Boga”. Ipak, jasno je da su religija i biblijske teme sveprisutne u njegovom stvaralaštvu. Njegova interpretacija Markova evanđelja posebno je zanimljiva jer Isusa ne predstavlja kao dobrog tipa koji se svima smješka, već ga prikazuje kao gnjevnog čovjeka pod teretom velikih očekivanja. U njegovoj je interpretaciji Isusov bijes opipljiv i sirov te, za razliku od uobičajenih tumačenja, netko s čijom se borbom moguće identificirati. Uvod u cijelosti možete pročitati ovdje.

3Ljupka mračna romantika

Kada ne pjeva o morbidnim temama ili svađi s Bogom, Cave se otkriva kao pjesnik nekih od najljepših ljubavnih pjesama. Ljubav je pritom sve samo ne banalna u pjesmama presvučenim velom gotike i mističnosti. Nekad poprima oblike jezive i smrtonosne ljubavi kao na albumu “Murder Ballads”, nekad je ljubav smirujuća i tužna balada odsvirana na klaviru, kakvima je ispunjen “The Boatman’s Call”. Ovim savršenim soundtrackovima za svako ljubavno raspoloženje Cave pogađa prave note: “Come sail your ships around me / And burn your bridges down / We make a little history baby / Every time you come ’round”.

4Objavio je nekoliko knjiga poezije i proze

Pjesnik se okušao i u literarnim formama, već 1988. objavljuje zbirku pjesama i dramskih djela King Ink, a njen nastavak objavljuje 1997. Prvi roman, “And the Ass Saw the Angel” piše 1989. u razdoblju kada živi u zapadnom Berlinu, a pisan je sličnim stilom kao tekstovi njegovog post punk benda The Birthday Party. Drugi roman, “The Death of Bunny Munro”, govori o srednjovječnom seksualnom ovisniku koji radi kao prodavač kozmetičkih proizvoda. Sudjelovao je i u pisanju biografije australskog alternativnog benda The Triffids. Njegovo pisanje je oduševilo Russella Crowea koji ga je ugnjavio da napiše scenarij za nastavak Gladijatora, što je ovaj i učinio, ali projekt nikada nije zaživio.

5Grinderman i Bad Seedsi dvije su oprečne osobnosti

Nick Cave ima dva aktivna projekta na kojima paralelno radi, Grinderman i The Bad Seeds. Dva benda dijele gotovo iste članove, ali tu sličnosti otprilike prestaju. Određeni su prilično različitim zvukom, ali je i kreativni proces koji prethodi snimanju pjesama sasvim drukčiji. Stvari koje radi s Bad Seedsima nastaju kroz višemjesečni rad prilikom kojeg se Cave zatvara u osamu sobe i piše pjesme koje u dovršenoj formi predaje ostalim članovima benda. S Grindermanom je situacija nešto drukčija. Članovi benda se zatvore u studio na pet dana i zajednički stvaraju pjesme od samog početka. Naglasak je na grupnom radu i energiji koja rezultira iz takvog projekta, a pjevač može odahnuti i dopustiti ostalim članovima da preuzmu odgovornost.

482 Shares