Nakon dvogodišnje turneje i koncerta u Zaragozi Dire Straits su se razišli

Stjepan Vrečko
2780

Na današnji dan, 9. listopada 1992., u Zaragozi je završila dvogodišnja turneja grupe Dire Straits nakon koje se razišao i sam bend, a Mark Knopfler posvetio se solo karijeri.

Kada je 1985. objavljen album “Brothers in Arms“, Dire Straits postali su velike zvijezde: vladali su ljestvicama diljem svijeta, osvajali priznanja i nagrade, album se prodavao u milijunskim nakladama, pa je uslijedila turneja nakon koje je Knopfler poslao bend na zasluženi odmor posvetivši se filmskoj glazbi i producentskom poslu.Nastupi na proslavi 70. rođendana Nelsona Mandele (1988.) i na Knebworthu (1990.) uvjerili su njega i menadžera Eda Bicknella da se priča o Straitsima treba nastaviti. Novi album “On Every Street” objavljen je 1991., a bend se otisnuo na masivnu dvogodišnju turneju s više od 300 koncerata tijekom kojih ih je vidjelo više od 7 milijuna ljudi.Jezgri benda koju su činili Knopfler, basist John Illsley, multiinstrumentalist Guy Fletcher i klavijaturist Alan Clark pridružili su se Chris White (saksofon), Paul Franklin (pedal steel), Danny Cummings (udaraljke), Phil Palmer (gitara) i Chris Whitten (bubnjevi). Tri su europska koncerta snimljena, a dijelovi su složeni u live izdanje “On The Night“.

Muziku podržava

“On Every Street” nije ostvario pretjerano velik uspjeh, a istoimena turneja pokazala je da su Dire Straits zagrizli prevelik komad kolača. Zasićen dugotrajnom i velikom turnejom, Mark je bio iscrpljen i potrošen ostavljajući dojam čovjeka koji samo želi što prije pobjeći od svega.

“Zaradili su hrpu para i otjerali Dire Straits u grob. Po završetku turneje Knopfler više nije imao ni suprugu ni bend” opisao je situaciju novinar Bill Flanagan.

Mark Knopfler povukao se iz glazbenog svijeta i otprilike u isto vrijeme kada je 1995. objavljen album “Live at the BBC“, potiho je i bez velike pompe zaključio priču o Dire Straits.

Iduće godine uslijedio je Knopflerov solo prvijenac “Golden Heart” i jedan novi, posve drugačiji glazbeni put.

Muziku podržava