bindž

Ovogodišnji Motovun Film Festival nudi lenjingradske rokere, tamilsku repericu M.I.A.-u, poljsku tragikomediju, sponzorušu u Turskoj, priče o hrvatskim ratnim trumama te domaću žensku priču.

1”Ljeto” (”Leto”)

Ljeto u Lenjingradu, današnjem Sankt Petersburgu, početkom osamdesetih godina. Uz glazbu s prošvercanih albuma Loua Reeda i Davida Bowieja, underground rock scena ključa u vremenu neposredno prije perestrojke. Majk i njegova supruga Nataša upoznaju mladog Viktora Coja, osnivača kultnog ruskog benda Kino. Zajedno će promijeniti sudbinu rocka u Sovjetskom Savezu… Opis lenjingradske rokerske scene osamdesetih režirao je Kiril Serebrenikov koji je režirao odlični antiklerikalni ”(M)učenik”, pa je ‘zaradio’ i progon u Rusiji.

2”Matangi/Maya/M.I.A.”

Britanska reperica tamilskog porijekla nedavno je gostovala u Zagrebu kao gošća Filozofskog teatra, a za one koji ne prate njezin rad i angažman – evo dokumentarca koji prati njezin lik i djelo. Film otkriva načine na koje M.I.A. koristi glazbu za širenje političkih ideja, iako joj to nosi status autsajderice i buntovnice.

3 ”Napad panike” (”Atak Paniki”)

Poljska tragikomedija debitanta Pawela Maslone prikazuje dramatične trenutke u životima nekoliko pehista. Privlačna autorica krimića sretne bivšeg dečka na spoju, oženjeni parovi odaberu najgora mjesta u avionu, djevojka se nađe u opasnosti da njezine prijateljice saznaju da snima porniće, mlada rodi na svom vjenčanju uz pomoć psihologa za pse dok konobar pokušava spasiti planet…

4 ”Slatki život” (”Holiday”)

Mlada i lijepa Sascha je sponzoruša čiji je dečko narkobos, a žive u njegovoj vili za odmor na turskoj rivijeri. No život pun luksuza, bezbrižnosti i zabave ima svoju cijenu jer fizičko i psihološko nasilje način su života te gangsterske ‘obitelji’. Iznimni prvijenac Isabelle Eklöf podigao je dosta prašine kod kritike, među ostalim i zbog scena eksplicitnog nasilja.

5 ”Ne ostavi traga” (”Leave No Trace”)

Debra Granik redateljica je i scenaristica čiji je film ”Zimska kost” otkrio svijetu Jennifer Lawrence. ”Ne ostavi traga” je još jedan film te redateljice koji se bavi teškim životom ugrožene obitelji. Will i njegova kći Tom već godinama žive u velikom prirodnom rezervatu u Oregonu, gdje sami traže hranu, a kad ih otkriju, potjeraju ih iz parka i predaju socijalnim službama.

6 ”Srbenka”

Potresni domaći dokumentarac o sudbini djece srpske nacionalnosti koji su za vrijeme ratne psihoze živjeli u Hrvatskoj i tretirani kao neprijatelji. Redatelj filma je Nebojša Slijepčević, poznat po radu na genijalnim omladinskim dokumentarcima iz serijala ”Direkt”.

7 ”Chris the Swiss”

Dokumentarni film švicarske redateljice Anje Kofmel koja pokušava rasvijetliti zagonetno ubojstvo svojeg bratića na slavonskom bojištu ’90-ih. Priča o kontroverznoj postrojbi stranih dragovoljaca izazvala je žestoke reakcije u Hrvatskoj, a kritičari su pohvalili animirane dijelove filma. 

8”Aleksi”

Debitantski film hrvatske redateljice Barbare Vekarić u kojem naslovnu ulogu tumači Tihana Lazović. Glavna junakinja je djevojka koja ima sve – veliku kuću, bogate roditelje i vinariju, ali svejedno ne zna tko je i što želi, pa upada u razne ljubavne veze. U ovom otočkom filmu glume još i Neda Arnerić, Aljoša Vučković, Leon Lučev, Nataša Janjić, Sebastian Cavazza i Jason Mann.

9 ”Profil” (”Profile”)

Timur Bekmambetov proslavio se kao autor ruskih (”Noćna straža”, ”Dnevna straža”) i američkih SF hitova (”Traženi”, ”Abraham Lincoln: lovac na vampire”), a sada je za promjenu režirao realistični triler. Glavna junakinja je nezavisna novinarka Amy koja preko lažnog profila na Facebooku istražuje ISIL, a zanimljivo je da se film u cijelosti odvija na ekranu Amyna kompjutera.

10 ”Drvo divlje kruške” (”Ahlat Agaci”)

Novi film višestrukog pobjednika Cannesa, hvaljenog turskog redatelja Nurija Bilge Ceylana. ”Drvo divlje kruške” priča je o Sinanu koji obožava književnost, želi biti pisac i skuplja novac za objavljivanje knjige, no njegov je otac zapao u dugove.

11”Hannah”

Drama o ženi kojoj je nedavno osuđen muž, intimni portret žene koja gubi svoj identitet dok balansira između poricanja i stvarnosti. Glavna zvijezda filma je legendarna Charlotte Rampling za koju svi kažu da briljira u ulozi rastrgane žene.

Vikendom bindžate uz Muziku i Vip Now.

17 Shares