Kantautorska scena diše punim plućima – Akustika Zvonimira Varge i Ivane Picek

Muzika.hr
1664

Izgleda da kantautorska scena u Hrvatskoj, odnosno, Zagrebu diše punim plućima i da je, zapravo, najvitalniji dio sveukupne glazbene scene u nas ‘Rvata.

U prilog tome ide i sve veći broj mladih i nadobudnih momaka i djevojaka
koji su izabrali, upravo, gitaru kao svoje oružje kako bi nam ispričali
svoju priču.Među njima je i dvojac koji je u utorak, 17. siječnja, nastupio u sklopu Akustike. Zvonimir Varga i Ivana Picek, iako iza sebe imaju zavidan broj nastupa, i dalje ostaju na razini usmene predaje ignorirani od strane medija, a glavno sredstvo promidžbe im je, naravno, internet. To je valjda sudbina s kojom se moraju pomiriti svi glazbenici koji ne ulaze u radiofonične sheme dominantnih medija, ali, dobro, to je sad druga priča.Prvi na malu drvenu pozornicu knjižare Rockmark stupio je Zvonimir Varga. Simpatičan i pomalo stidljiv momak s Boni Iver bradom održao nam je kratki presjek svoja dva albuma “Ispod kože” i “Pjesme“. U njegovom radu, očiti je utjecaj starog Panonskog mornara i to Varga ne krije. Za kraj je čak i odsvirao jednu njegovu stvar. Ubijte me, ali stvarno ne znam ime pjesme, jer ne spadam pod poklonike i štovatelje lika i djela Đorđe Balaševića.

Neke njegove pjesme, koliko god pretenciozno zvučalo, sadrže onu lijepu atmosferu iz perspektive zaljubljenog gradskog lutalice, koju je svojevremeno oslikao sam Štulić na “Sunčanoj strani ulice”. “Savska 66“, “Nitko nije kriv“, “Dan koji će doć” samo su neki od primjera.

Muziku podržava

Ivana Picek, pak, savršen je soundtrack za sve one koji vole šarene i vesele pjesmice gledane očima “Ludog djevojčeta”. Njezine pjesme, od kojih neke kao da su došli iz radionice Pheobe Buffay iz “Prijatelja” (“Danas levitiram” i “Nj“) oslikavaju veseli i tužni svijet u kojem ova mlada kantautorica živi, zaljubljuje se, prijateljuje s čudnim likovima, meditira i levitira.

Njezina zločesta sestra ponekad ju zaključa u WC, pa nam Ivana priča priču kako je to živjeti u WC protiv svoje volje. Zgodna metafora, netko bi rekao! Njezina suputnica na tom ružičastom putovanju sestrična je Antonija, zadužena za ksilofon i prateće vokale. Za sada ima samo jedan album “Ludo djevojče”, koji kao i albume Zvonimira Varge možete skinuti besplatno preko bandcampa.

Ukratko, akustični utorak u Rockmarku, prezentirao nam je dvoje iznimno simpatičnih i što je još važnije obećavajućih mladih glazbenika. A ako netko želi čuti Ivanu i Zvonimira uživo, neka ih potraži u nekim od zagrebačkih birceva gdje često, u prijateljskoj atmosferi, znaju zasvirati bez ikakve medijske pompe.

Fotografije sa svirke pogledajte na Facebook stranici Akustike.

Akustično piše: Vedran Živković

Muziku podržava