Tko je britanski multi-instrumentalist i wunderkind koji ovo ljeto, 24. srpnja, dolazi na šibensku Tvrđavu sv. Mihovila? Jacob Collier dobitnik je dvije nagrade Grammy, a svijet je njegov talent i virtuoznost prepoznao još 2011. godine.

Kako je sve krenulo?

Početak njegove glazbene karijere jedna je od čestih priča u posljednje vrijeme – započeo ju je otvaranjem YouTube kanala i stvaranjem autorske glazbe što zapravo uopće i nije neočekivano s obzirom na njegovo glazbeno obrazovanje. Korijene je pustio u klasičnoj glazbi, majka i djed oboje su violinisti i dirigenti te članovi Kraljevske glazbene akademiji u Londonu. Popis instrumenata koje Jacob svira zaista je bogat, ali i impresivan ako uzmemo u obzir činjenicu da ih je većinu samostalno savladao. Neki mediji su ga prozvali i Beethovenom ovog stoljeća. Nakon što ga je zapazio veliki Quincy Jones, susreo se s njime na Montreux Jazz Festivalu gdje je upoznao i Herbieja Hancocka.

Muziku podržava

Njegova genijalnost ne leži samo u utjecaju i okruženju u kojemu je odrastao. Već je s 13 godina osvojio prestižnu zlatnu medalju odbora kraljevskih glazbenih škola ABRSM za pjevanje i razumijevanje harmonija. Talent je neosporan, ali njegova energija i cjelovita posvećenost glazbi ono je što ga ističe među brojnim mladim perspektivnim glazbenicima. Žar i entuzijazam koji prate njegovo opisivanje tonova i skala u intervjuima te osobna percepcija istih pravi su dokaz koliko ovaj mladi virtuoz živi i osjeća glazbu. Note opisuje u nijansama – tamnije i svjetlije, uspoređuje ih s fizičkim osjećajima poput zagrljaja ili nekim emotivnim manifestacijama u tijelu.

Što je drugačije u njegovim nastupima?

Njegovi nastupi i izvedbe audio-vizualnih remek-djela najbolji su pokazatelj svega prethodno napisanog. Skakanje od jednog do drugog instrumenta djeluje pomalo kaotično, ali rezultira savršenim skladom i optimalnom dinamikom u ritmovima i melodijama.

Prije pet godina, u suradnji s MIT studentom, Benom Bloombergom, razvio je poseban hardware i software koji će mu pomoći u live nastupima. Taj vokalni “harmonizer” omogućio mu je višeglasne vokalne harmonije u stvarnom vremenu dok nastupa pred publikom. Vizuali korišteni u njegovom performansu također prate glazbu, melodije i ritam u stvarnom vremenu.

Studijska izdanja i ostali projekti

Prvi samostalni studijski album imena “In My Room”, koji je zaista snimljen u glazbenoj sobi u obiteljskoj kući, u potpunosti je snimio i producirao sam. U iščekivanju izdavanja albuma, pokrenuo je i zanimljivu kampanju na Patreonu imena #IHarmU kroz koju je skupljao snimke pjevanja u trajanju od 15 sekundi od različitih glazbenika iz cijelog svijeta te ih obogatio svojim vokalnim harmonijama i spojio u jednu cjelinu. U nekoliko izdanja #IHarmU kompilacija, prikazana je sva ljepota i mogućnost postizanja bogatstva u glazbi korištenjem vokala uz minimalno instrumenata. 

Drugo i posljednje studijsko izdanje imena “Djesse” samo je prvo od ukupno četiri dijela novog projekta. Novitet je to što je na ovom albumu surađivao s brojnim orkestrima i zborovima. Orkestralne kompozicije napisao je u samo četiri tjedna nakon rođenja ideje te krenuo u realizaciju i snimanje novog albuma. Sam Jacob album je opisao kao mješavinu energije mladosti i eksplozije koja se događa kada započinje novo razvojno putovanje.

Osim samostalnih studijskih projekata, Jacob Collier u opusu svoga rada posjeduje još zanimljivih kolaboracija i suradnji. U 2017. godini rekompozirao je Samsungovu najpopularniju melodiju za mobitel “Over The Horizon”. Iste godine je nastupio na Coachella festivalu s Pharrellom Williamsom u sklopu turneje koja je trajala dvije i pol godine.

Jacob Collier pravi je dokaz kako je strast ključ uspjeha. Cijeli njegov rad je zaista jedno veliko umjetničko djelo. Pitanje je li glazbenoj sceni donio zaista nešto inovativno ili se uspio istaknuti isključivo predanim radom, ostavljam otvoreno. Vjerujem da svi misle kako vole i obožavaju glazbu, ali nakon upoznavanja rada Jacoba Colliera, jedina misao u glavi po pitanju posvećenosti ljubavi prema glazbi je “ovo je next level shit”.

Muziku podržava