Vlatko Stefanovski u Lisinskom: Blago Makedoniji što ga ima

  2137

  Vlatko Stefanovski

  120Kn – 220Kn
  Datum i vrijeme: Utorak, 17.4.2018. @ 20:00
  Mjesto održavanja: K.D. Vatroslava Lisinskog Zagreb , Trg Stjepana Radića 4

  Jedna se rečenica pripisuje Franku Zappi: “Pisanje o muzici je kao plesanje o arhitekturi”. Tako bih nakon jučerašnjeg koncerta Vlatka Stefanovskog u Lisinskom radije zaplesao o muzici nego napisao nešto. Malo je koncerata koji ostavljaju posjetitelja s malo riječi, ali zato punog srca.

  foto: Croatia Records

  Vlatko Stefanovski je za Makedoniju ono što je Van Morrison za Irsku: višedesetljetni ambasador/autor/interpret domaćeg melosa kojeg u raznim varijacijama prezentira svima koji to žele slušati, a krug poštovatelja se samo širi. Znamo da je Stefanovski sjajan gitarist i izvrstan autor, a sinoć je potvrdio i da je odličan zabavljač. Naravno, podario je nadahnutu svirku u jednom minimalističkom okruženju.

  Na sceni je bio uglavnom sam s gitarom, looperom i pedalama, igrajući se s nasnimljenim sekvencama i preko toga svirajući svoje nadaleko poznate solaže. Gosti su bili dobro došli i pomno odabrani: Ljubojna, Josipa Lisac, Tihomir Hojsak, Filip Novosel. Muško ženski dvojac Ljubojna je pomogla Stefanovskom da s “Eleno kerko” dobije ovacije publike. Ljubojni treba posvetiti dodatnu pažnju jer oni na svoj način interpretiraju makedonski glazbeni folklor. Novosel i Hojsak su podigli “Gypsy Song” i “Kalajdžisko oro” u magični kovitlac iskričavih dionica na tamburi (Novosel) odnosno gitari (Vlatko).

  foto: Croatia Records
  Muziku podržava

  Josipa je gostovala u meditativnom recitalu “Jano, mori”, nakon koje je Stefanovski objasnio da je poslije Josipe teško pjevati bilo što. Nije bio u krivu, samo je fantastično odsvirao “Bistru vodu”. Koncert je sadržavao dva pitanja; prvo je koja pjesma spada u odličnu izvedbu, a koja u vrhunsku. “Verba, nadež, ljubov” dobila je ovacije. “Uspavanka za Radmilu M.” vrlo je sugestivno odsvirana (osobno, uz “Kandilce”, tihi favorit koncerta). Izvedba “Jovano, Jovanke” postaje vijest kad to publika indiferentno primi. “Čuvam noć od budnih” također.

  Atmosfera je bila fantastična, Lisinski pun, publika je bila zainteresirana da čuje Vlatka, a Stefanovski joj se odužio svirkom kojoj je teško naći manu. A ako netko ipak želi naći manu – koncert se snimao, kad snimka bude objavljena slobodno svi zainteresirani neka uzmu godišnji za par godina unaprijed, pa nek’ traže greške – trebat će im vremena.

  foto: Croatia Records

  Bis je sadržavao “Čukni vo drvo” i “Skopje”, završavajući ovaj dvosatni koncert u poletnom, vedrom i lepršavom tonu. Drugo pitanje na koje Stefanovski nije dao odgovor bilo je: “Kad će repriza?” Vlatko je više nego zaslužio da bude ovako ovjekovječen. Blago Makedoniji što ga ima.

  1.8K Shares
  Muziku podržava