Vlastita vizija Marleyevog zvuka

  1225

  Brain Holidays

  35Kn – 45Kn
  Datum i vrijeme: Subota, 5.2.2005. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Tvornica kulture Zagreb , Šubićeva 2

  Rođendan Bob Neste Marleyja za mene je uvijek bio poseban dan. To je dan kada se širom svijeta mogu čuti reggae ritmovi i poruke legendarnog Marleyja, dan kada se njegova vibracija može neupitno osjetiti na svakom koraku. Tako se i kod nas već po običaju organizirala proslava rođendana, samo ovoga puta u Tvornici!

  Proslava je počela oko 21h, kada na stage izlaze Brain Holidays i počinju svoj repertoar. Malo je reći da su odsvirali sve od Marleyja što se moglo odsvirati, tako da smo mogli uživati u pjesmama sa svih albuma reggae ikone, kao i s neizostavnog ‘Greatest Hitsa’ čiji je repertoar ipak najbolje poznavala publika. U jednom trenutku smo se popeli na balkon i kada smo ugledali masu ispod sebe postalo nam je potpuno jasno zašto se nigdje ne može bez guranja. Tvornica je bila prepuna, čitav podij je bio preplavljen ljudima, a i tribine su bile u sličnom elementu! Zvuči kao genijalna zabava, zar ne?

  No ipak se nije sve najbolje poslošilo. Kako sam saznao prije koncerta, Gačina, pjevač Brain Holidaysa je zamjenio ženske back-vokale muškima i to mi je već bilo znak da nešto neće biti uredu. Jer, ruku na srce, Bob Marley nije imao muške back-vokale, već ženske! No ni to mi ne bi toliko smetalo, da nisu izvodili vlastite vizije Marleyjevih pjesama. Naime, ja sam pobornik teze da ukoliko se radi obrada, točnije ako se izvodi neki ‘tribute to’ koncert, da se onda te obrade izvode onako kako su napisane u originalu. Ovo nije bio slučaj s Brain Holidays.

  Muziku podržava

  Oni kao da su imali vlastitu viziju, back-vokali (ili nisu mogli ili nisu htjeli) nisu pjevali dionice onako kako zvuči u originalu, a i cijelokupan bend je izvodio prilagođenu verziju Marleyjevog repertoara. Zvučali su u najmanju ruku siromašno, što za jedan ‘tribute to’ bend nije nimalo pohvalno. Koncert je trajao do 1:30, kada je rulja navalila na garderobu, što smo mi uspješno eskivirali gužvu, pokupivši svoje prnje nešto ranije i spasivši se čekanja i naguravanja od minimalno pola sata.

  Ukratko – kad se sve zbroji i nije ispalo tako loše, samo da smo imali pravi ‘tribute to’ bend umjesto ‘vizionara’ Marleyjeve glazbe (nadam se da ste shvatili što znači vizionar). Nadam se da će dogodine biti bolje i da će dečki dovesti i neke cure da pjevaju, bolje se uvježbati i sve to skupa bolje izvesti. Ovo nije negativna kritika, već samo zamolba da porade na izvođenju glazbe jednog istinskog velikana!

  Muziku podržava