She Past Away i subotnja vrućica anksiozne disko večeri

  425

  Baš dok pokušavam pronaći načine da se ne stopim s prijelaznim karakterom prijelaznog  listopada, sjetim se da me 5.10. u zagrebačkom Boogaloou čeka nešto da me prodrma, glazba u čijem ću se ritmu kretati kao i članovi Addams obitelji.

  Dark wave/post punk sastav She Past Away turski je projekt iza čijeg se zlokobnog imena krije dvojac:  Volkan Caner i Idris Akbulut. Kombinacijom post punka i turskih tekstova predstavljaju jedan zaista nesvakidašnji bend koji su u posljednjih nekoliko godina stekli visoku razinu popularnosti među fanovima dark underground glazbe, ali i među fanovima novijeg minimalističkog stila. Bend je osnovan 2009. godine i već im je prvi album ‘Belirdi Gece‘ 2012. donio veliku popularnost.

  Kao predgrupa nastupili su zagrebački Phantasmagoria, koji su kao bend koji je publiku oduševio pred The Cure na Inmusicu prikladan izbor za zagrijavanje za She Past Away. Bend upravo obilježava svoju tridesetu godišnjicu, tako da su za Boogaloo pažljivo birali pjesme za setlistu. Koliko je fanova Phantasmagorie sinoć bilo u maloj dvorani Boogalooa najbolje svjedoči činjenica da je upravo zbog njihove produžene svirke kasnio koncert zbog kojeg su svi primarno došli. Za kraj su sačuvali nekoliko obrada,  među kojima su Joy Division i ‘She’s Lost Control’ te Sisters of Mercy i ‘Anaconda’ – upravo to je bila sjajna uvertira u ono što je slijedilo.

  Muziku podržava

  U onom trenu kad je koncert započeo pjesmama debitantskog albuma ‘Belirdi Gece’, karizmatični dvojac She Past Away stvorio je  u Boogaloou jedinstvenu atmosferu. Minimalistički dvojac sveo je i komunikaciju na minimum minimuma, ne dajući tako publici izbora doli da se prepusti snažnom utjecaju najdarkerskijih faza The Curea i Joy Divisiona uz originalan turski potpis – hipnotičan vokal Volkana i intenzivni nastup dvojca. Kao i očekivano, koncert nije bio jedan od onih u kojem se poskakuje s jednog kraja pozornice na  drugi ili jednog kraja male dvorane Boogalooa na drugi; bit koncerta je bila u čistoj uživanciji u spajanju glazbe i izvanredno snažne karizme i prisutnosti neobičnog dvojca iz  nekog drugog vremena. Spajanje (naizgled) nespojivog – turskih tekstova oplemenjenima post punk gitarom i synth zvukom čini se vrlo neobično, ali produkt je jedna zaista fascinantna i lijepa priča.

  Trebalo mi je neko vrijeme da se prepustim toj mračnoj bajci turskog podzemlja: jednom kad su na red došli ‘Rituel’, ‘Ruh’, ‘Kasvetli Kutlama’ i ‘Disko Anksiyete’ – dogodilo se i to, potpuno prepuštanje priči ovog potencijalno ikonskog dvojca. Live izvedba onog što je do mene dotad dopiralo stiskanjem tipke ‘play’ na mobitelu stvorila je osjećaj bezvremenske kapsule u kojoj ništa drugo nije važno; subotnja vrućica anksiozne disko večeri zahvatila je svih, bilo na način da plešete cijelo vrijeme ili samo sklapate kapke i uživate u stvarima koje vrućica izaziva  u vašem umu. She Past Away odradili su posebnu svirku i tako otvorili (moju) novu koncertnu sezonu. Podsjetite me da naučim turski.

   

  Muziku podržava