MENT u Ljubljani: 13 najboljih bendova koje smo pogledali

  1137

  Kraj siječnja/početak veljače je već tradicionalno (peti put po redu) vrijeme za showcase festival/konferenciju MENT u Ljubljani. Kao i obično, puno dobre energije je bilo fokusirano u tih tri dana, a ovdje ćemo se baviti ovim glazbenim dijelom, odnosno najboljim nastupima svuda po gradu.

  Dojam o MENTu

  Andrea: Meni je pak bio prvi put da sam zaronila u ono što mi festival nudi. I poprilično sam zadovoljna. Iako je ovo tek peto izdanje festivala, postigao je jednu zavidnu razinu što se tiče same organizacije – zaista su napravili sve što su mogli kako bi posjetitelju olakšali da nađe put do brojnih lokacija, a tu me posebno oduševila zgodna MENT aplikacija koja je sadržavala sve bitne informacije. U sedamdesetak izvođača našlo se sjajnih, našlo se solidnih, našlo se i lošijih – no otišla sam sa smiješkom na licu. Ono što me mučilo je što sam neke izvođače bila prisiljena propustiti zbog preklapanja satnica – no to je slučaj koji se redovito događa na svim većim festivalima.

  Muziku podržava

  Siniša: Tek sam drugi put bio na MENTu, a već se osjećam da sam tamo kao doma. Ponovno odlično gostoprimstvo i napredak u mnogim sferama festivala jasno se vidi na svakom koraku. Odličan potez je proširenje glazbene ponude i na Ljubljanski dvorac čime je i ta turistička atrakcija dobila na dodatnom značaju. U prosjeku, što se tiče samog glazbenog dijela, bio mi je još i bolji od prošle godine s tek par nastupa koje želim čim prije zaboraviti. Onih odličnih je bilo mnogo, a ipak morao izdvojiti samo neke…

  MENT Top 3: Andrea i Siniša

  1. Peter Kernel (Švicarska/Kanada)

  View this post on Instagram

  Peter Kernel #ment2019 #mentfestival #ment

  A post shared by siskaberry (@siskaberry) on

  Andrea: Pop noise/post punk trio preporučam ljudima koji su u glazbi ono što možda najbolje opisuje naziv  jednog njihovog albuma – thrill addict. Barbara (čiji smo solo projekt Camilla Sparkss također imali priliku slušati na MENT-u) i Aris znaju kako izbaciti publiku iz cipela; pokazali su vještinu u pretvaranju buke u glazbu. Bend koji ima recept kako uzbuditi publiku i dati im energiju za kojom čeznu u mraku kluba tijekom kasnih noćnih sati.

  Siniša: Za mene najbolji nastup festivala. Svirka djeluje jednostavno, te kao da će puknuti svakog trenutka, ali trojac vrhunski radi svoj posao i pruža taj dio koji se ne može odglumiti. Vrlo zabavan, efektan i energičan nastup, a njihov smiješak na licima govori da nismo jedino mi uživali.

  2. Squid (Velika Britanija)

  Squid @ Gromka

  Andrea: Squid su održali koncert festivala. Tome je svjedočila gužva pred ulaz, tome je svjedočila i prekoračena satnica, što je na ovako preciznom festivalu zaista – rijetkost. Počevši od ekstatičnog bubnjara/vokala koji se čitavo vrijeme doimao kao da je u transu pa do ostatka benda koji je uložio i onaj posljednji atom energije kojeg smo od njih tražili – ekipa je rasturila. Ovakvih nam bendova nedostaje na sceni i unaprijed se radujem vidjeti što budućnost nosi ovom bendu koji ima sav potencijal da (p)ostane nešto opako dobro.

  Siniša: Volim lignje, a ova se iskazala kao jedna koja je Top. Dečki su krenuli u nastup kao da su na nekom jammingu, skroz zajebantski, bubnjar praktički cijelu prvu pjesmu nije udario palicama po bubnjevima… A opet, sve je djelovalo neurotično i moćno. Izgledaju kao dečki iz kvarta koji su odlučili napraviti bend bez ikakvog opterećenja što će s njim biti. Uopće me ne bi začudilo da uskoro iskoče kao Idles ili Shame.

  1. Sevdaliza (Iran/Nizozemska)
  Sevdaliza @ Kino Šiška

  Andrea: Iako ono što Sevdaliza radi nije baš my cup of tea, odlučila sam ju uključiti u top 3 izvođača iz razloga što je imala daleko najdojmljiviji nastup na festivalu. Uz vizualno primamljiv nastup (kojeg bih lako mogla zamisliti na festivalima poput Coachelle ili pak na još nekoj MTV-evoj dodjeli nagrada) fantastičan bend i vokal koji izaziva zavist – izazvala je opće oduševljenje publke. Njezin avant pop/electronica/ R&B stil kojeg bih opisala kao FKA Twigs meets Portishead meets Beyonce u „Lemonade“ fazi jednostavo – opčinjava. Svidjelo vam se to ili ne.

  Siniša: Sevdalizu sam gledao prije pola godine i nije mi to tad do kraja sjelo (možda popodnevni festivalski termin kumovao tome). Ovako, u zatvorenom s jasnim vizualima i osmišljenim cijelim scenskim nastupom (u kojem je kamerman često smetao potpunom užitku), jasno se vidi zašto postaje jedna od najznačajniji nezavisnih umjetnica u Europi. Njezin angažirani art r&b jednostavno zavodi i tu nema pomoći.

  MENT Top 5: Andrea

  1. Malihini (Italija)

  Malihini @ Kino Šiška

  Ovaj talijanski duo prošao je relativno nezamijećen u odnosu na neka poznatija imena, ali mene je zato – oborio s nogu. Prvi LP (“Hopefully, Again”) izlazi im u travnju, a upravo su MENT izabrali da prvi put ikad uživo s njega odsviraju i istoimenu pjesmu. Nema ništa posebno spektakularno u njima; sve su to poznati zvukovi dream popa, no odlikuju se nekom neopiplijvom lakoćom melodija a težinom riječi – zbog čega se odjednom opet osjećate kao zaljubljeni, melankolični srednjoškolci. „Drums Rock and Roll“ pjesma je koja mi je na repeatu otkad su ju odsvirali, i s kojom upravo maltretiram prijatelje da je poslušaju.

  2. Lewsberg (Nizozemska)

  Lewsberg @ Menza pri koritu

  Jedan od bendova kojem sam se najviše veselila nije razočarao. Inspiraciju vuku iz cinizma nizozemskog književnika Roberta Loesberga, što je rezultiralo svirkom koju bih opisala kao renesansu Velvet Undergrounda. Nonšalantim ali (prikriveno) posprdnim tonom proveli su nas kroz svoj nastup – i to su napravili uvjerljivo.

  3. Shishi (Litva)

  Shishi @ Gromka

  Simpatične Litvanke još su jedan indie pop/surf bend sa zaraznim melodijama. Tako sam se danas u već nekoliko navrata zatekla kako pjevušim „Na na na“ koju smo slušali prekjučer: can’t get rid of the earworm. Makar je bilo greškica tijekom nastupa; nisam im to previše zamjerila, radije sam se usredotočila na njihovu energiju i dječju radost koje unose u svirku.

  4. KLEIN (Luksemburg)

  Klein @ Ljubljanski Grad

  Obožavatelju Chuija vrlo vjerojatno bi se svidio i KLEIN: alternativni jazz/electronica/rock sastav kojeg smo imali priliku u ljubljanskom Starom gradu: odlično izabranoj lokaciji za ovaj minimalistički sastav. Mračna ambijentalna glazba postepeno prelazi u nešto napetije da bismo na vrhuncu doživjeli eksploziju energije, te je bilo vidno koliko su i sastav i publika uživali u onome što nastaje kada je Jerome Klein nadahnut.

  5. Timid Kooky (Litva): Litvanski bend daleko je od onog na što bi vas ‘timid’ možda navelo: baš kad su mi dosadili prevladavajući indie zvukovi, pružili smo mi žestinu koja mi je toliko trebala . Ovaj bend je…zanimljivo čudan. Bend koji svoj zvuk opisuje kao bućkuriš svega i svačega (rainbow metal, shizo punka sensual sludge i boyband stoner) razoružao je publiku svojom sirovom rock and roll energijom. Priznajem; ono što me pozvalo u prostor u kojem su tada nastupali bili su taktovi Britneyine „Toxic“ u nešto drugačijem ruhu…I nisam zažalila.

  MENT Top 5: Siniša

  1. Bee Bee Sea (Italija)

  Bee Bee Sea @ Menza pri koritu

  Talijanski trojac je fino umiješao garažu, punk, rock i power pop u jednu frenetičnu cjelinu koja tjera na cupkanje, njihanje bokova i urlikanje refrena do besvijesti. Slušao bi ih ponovno, odmah i sad.

  2. Ptakh_Jung (Ukrajina)
  Slovenska kinoteka je bila idealan prostor za ukrajinski duo pomalo čudno imena. Jedan na klavijaturama (i sve što ide uz njih), drugi na gitari uz psihodelične vizuale su nas uveli u jedan zanimljivu elektroniku koja se temelji na modernoj klasici a la Nils Frahm s nešto izraženijim beatovima i gitarom.

  3. 7AM (Slovenija)
  Na prvu, ne bi im rekao da su glazbenici, ali kad uzmu instrumente u svoje ruke, onda dolazi do transformacije, te postanu noise pop zvijeri. Da ne duljim, ako ste voljeli Vlastu Popić, vrlo je vjerojatno da ćete lakoćom zavoljeti i 7AM.

  4. Haiku Garden (Slovenija)
  Da ih nisam gledao već više puta, Haiku Garden bi mi bili na znatno višoj poziciji. Ovako sam dao prednost nešto nepoznatijim imenima, a sve što mogu još nadodati jest da su Haiku Garden pokazali kako se to radi razvikanim Dancima koji su svirali na katu nakon njih.

  Haiku Garden @ Kino Šiška

  5. It It Anita (Belgija)

  It It Anita @ Gromka

  Iz Belgije na Ment očito dolaze najluđi bendovi. Prošle godine su razvalili The Guru Guru i Shht, a ove godine It It Anita. Pjevali su okrenuti jedan prema drugome, a pred kraj su sve spustili u publiku (na žalost, taj dio sam propustio) i finalizirali svoj set. Počinjem vjerovati da Belgija postaje jedna od najboljih država za ‘male lude bendove’.

  Izvještavaju: Siniša Miklaužić i Andrea Basić

  121 Shares
  Muziku podržava