ZaME(N)Teni u snijegu i glazbi: Glazbeni best of MENTa

  684

  MENT Ljubljana

  25Eur – 79Eur
  Datum i vrijeme: Srijeda, 31.1.2018. @ 0:00
  Mjesto održavanja: Kino Šiška Ljubljana , Trg Prekomorskih brigad 3

  MENT Ljubljana

  25Eur – 79Eur
  Datum i vrijeme: Četvrtak, 1.2.2018. @ 0:00
  Mjesto održavanja: Kino Šiška Ljubljana , Trg Prekomorskih brigad 3

  MENT Ljubljana

  25Eur – 79Eur
  Datum i vrijeme: Petak, 2.2.2018. @ 0:00
  Mjesto održavanja: Kino Šiška Ljubljana , Trg Prekomorskih brigad 3

  Po prvi put sam bio na nekom showcase festivalu, pa mi je sve bilo novo i vrlo zanimljivo. Ok, sam konferencijski dio možda i nije jer sam većinu toga ‘prespavao’, ali zato su koncerti probudili onu zvijer u meni koja je tražila da se čuje sve što je ponuđeno. Naravno da to nije bilo izvedivo, stoga je po staroj taktici bilo dovoljno čuti dvije-tri pjesme da se stekne dojam i zatim skoknuti do sljedećeg nastupa.

  Odmah sam shvatio da će i to biti problem jer su neka mjesta dislocirana pa se nakon uvodnog programa u Orto baru tamo više nisam vraćao, s obzirom da je Metelkova s 4 kluba bila idealna za čekiranje najvećeg dijela programa. Daljnja računica je bila da mi je najlakše izbaciti iz điranja ono što sam već slušao prije, a to je dovelo do činjenice da sam izbjegavao naše bendove i unaprijed se ispričavam radi toga. Više-manje sam sve već slušao i pisao o njima, a kako me potiče glad za novom glazbom, tako mi je bilo najlakše. Kad tome nadodam i vremenske nepogode (kišu i veliku količinu snijega u petak), situacija postaje još jasnija.

  Da ne nabrajam baš sve što sam čuo u ovih par dana MENTa, odlučio sam pokušati izdvojiti najbolje što sam čuo. Bilo je tu mnogo dobrih bendova, bilo je tu i odličnih bendova, a tek na par svirki izdržao sam manje od zadanog pravila ‘dvije pjesme’. Vjerujete li ili ne, jedan nastup sam odgledao i od početka do kraja…

  11Algiers i Young Fathers – najiskusniji (vrijedi ih spomenuti)

  Algiers foto: Leonora Bedić

  Prvi dan festa, na otvorenju, koncerti su se održavali u Kinu Šiška. Ne znam koliko je realno uspoređivati već potvrđena i izgrađena imena s pregršt mlađih i nabrijanih bendova, pa ovo više spada u rubriku ‘honorable mention’. Algiers su imali kraći i fokusirani nastup nego u Močvari prošlog tjedna, ali su imali podjednake probleme, a to je bio zvuk. Ispočetka je bio grozan, kasnije se nešto popravio, a kod vokala se uopće nije razabiralo što pjeva. U svemu tome ipak su uspjeli ispričati svoju priču i oduševiti mnoge. S druge strane, Young Fathers su zavladali stageom, publikom, festivalom… Vidi se da dobitnici Mercury Prize nagrade imaju dinamita u svojim pjesmama i nastupima koji na kraju ispadne pravi spektakl.

  Young Fathers (foto: Leonora Bedić)

  10Beehype stage – zanimljiv dodatak programu

  Antropoloops (foto: Urška Boljkovac/MENT)

  Nova pozornica i stage bili su u suradnji s Beehypeom, internacionalnom stranicom gdje lokalni ljudi promoviraju izvođače iz vlastitih zemalja. Sva tri izvođača su svirala tradicionalnu glazbu (world music/etno) na svoj način. Katja Šulc iz Slovenije je glazbu Roma obogatila elektronikom, Maniucha i Ksawery iz Poljske se bave narodnom glazbom Ukrajine, Bjelorusije i Rusije, dok je najzabavniji ispao Antropoloops koji uživo miksa narodnu glazbu iz cijelog svijeta i različitih razdoblja.

  9Fran Palermo (Mađarska) – kao britanski indie rock

  Fran Palermo (foto: Urška Boljkovac/MENT)

  Iako možda ne spada među inovativne bendove danas, a možda ni među najzanimljivije bendove s MENTa, izgleda da su Fran Palermo imali odličan tajming, odmah nakon konferencija. Odsvirali su pjesme nalik onima na koje sam se navukao prije petnaestak godina, a to je klasičan britanski indie rock nastao na temeljima The Libertinesa i njihovih suvremenika.

  8Hater (Švedska) – malo razočaranje radi štreberske izvedbe

  Hater (foto: Pia Klancar/MENT)

  Možda jedini bend za koji sam dosad čuo, a da ne dolazi iz ex-YU, je bio švedski Hater. Prošle godine su izdali zanimljivi album “You Tried” i očekivao sam mnogo od njih, a vjerojatno i publika jer je za ulazak u klub bila ogromna gužva. To smo i dobili – bio je to svirački i pjevački odličan nastup, ali problem je u tome što je sve djelovalo poprilično štreberski, kao da se nisu dovoljno opustili i da ne uživaju u onome što najbolje rade. Njihov sjevernjački indie pop jest zarazan, samo im još nedostaje te live sigurnosti, a uz to bi mogli postati još jedan bend iz Švedske o kojemu ćemo mnogo pričati narednih godina.

  7Darla Smoking (Slovenija) – jedan od vrućih slovenskih bendova

  Darla Smoking (foto: Aleš Rosa/MENT)

  Prošlogodišnji album Darla Smokinga prošao je dosta nezapaženo kod nas, iako je to bilo jedno respektabilno izdanje. Uživo su te pjesme još suverenije. Iako je tu samo bubanj i svemoguće klavijature, njihova glazba djeluje moćno i furiozno. Možda nemaju baš slične elemente u svojoj izvedbi, ali ne bi me začudilo da netko kaže da su Darla Smoking slovenski Chui. Ima smisla – oba benda čine iskusni glazbenici koji su se našli u novim ulogama u kojima žele istraživati glazbu i testirati granice.

  6Manon Meurt (Češka) – wow efekt

  Manon Meurt (foto: Aleš Rosa/MENT)

  Mi imamo problem pratiti što se glazbeno događa u susjednim državama, a kamoli ono što je nešto udaljenije od nas, pa je tako sasvim jasno zašto nam Manon Meurt još nisu postali jedan od najzanimljivijih bendova. To je jedan dream pop/shoegaze bend moćnih pjesama i iznimno jakog nastupa koji može razvaliti sve pred sobom, pa ne čudi da su i bili predgrupa My Bloody Valentineu. Takvih bendova bih volio gledati unedogled.

  5Dogs in Kavala (Srbija) – srpski Gizzardi

  Dogs In Kavala (foto: Pia Klancar/MENT)

  Tijekom nastupa Dogs in Kavala, susreo sam kolegu Marka Kaselja s Mixete koji je s dvije riječi najbolje opisao ono što se pred nama događalo – ‘srpski Gizzardi’! I u potpunosti sam se složio s time. Iako mi preko Youtubea to nikad nije sjelo do kraja, uživo razvaljuju kao rijetko tko. Njihov psihodelični rock je intrigantan pa uopće ne treba čuditi ako će Dogs in Kavala uskoro krenuti putem Repetitora i sličnih koji su kod nas vrlo rado viđeni gosti.

  4Shht (Belgija) – neka luda energija

  Shht (foto: Bonino Englaro)

  Ne znam što sam vidio tijekom nastupa Shht, ali to je bilo nešto ludo i nezaboravno. Dečki izgledaju kao da se zajebavaju, ali pri tome pružaju toliko pozitivne energije da ne možeš ostati ravnodušan pored njih. Frontman je onaj koji podiže atmosferu (očito Belgija ima prave luđake za to, vidi sekciju o The Guru Guru), pa jako brzo postane pakleno.

  3Tolstoys (Slovačka) – skromni i nasmiješeni

  Tolstoys (foto: Pia Klancar/MENT)

  Stara mestna Elektrarna je odlično mjesto za koncerte, a za taj dojam su svakako zaslužni i simpatični Slovaci. I oni su imali vrlo osmišljen nastup, svi u bijelom s lampicama kao dodatnim dekorom… A glazba – kao da nas je odvela u neko drugo vrijeme. Zamislite si Joannu Newsom negdje na početku karijere s laganim synth premazima, što je u konačnici donijelo prekrasan dream pop/folk ugođaj u kojem je dominirala Eva sa svojim nevinim smiješkom, vjerojatno iznenađena odličnim reakcijama publike u Ljubljani.

  2Blue Crime (Nizozemska) – shoegaze za zaljubiti se

  Blue Crime (foto: Nejc Ketis/MENT)

  Pred kraj drugog dana festa, u Menzi pri Koritu su razvalili Blue Crime. Blue Crime se sastoji od tri cure koje sviraju gitare i bas, te bubnjara. Uz svoju glazbu i vizualno su odlično uklopili bijeli outfit. Svirački su djelovali suvereno, kao naše Žen s povremenim noiserskim upadima, što je davalo posebnu dimenziju nastupu. Uskoro izdaju album prvijenac (trenutno imaju samo singlove i EP), pa se nadam da će tu energiju uspjeti prenijeti i u studio.

  1The Guru Guru (Belgija) – simpatični i jako nabrijani

  The Guru Guru (foto: Pia Klancar/MENT)

  Jedini koncert koji sam odgledao od početka do kraja bio je nastup belgijskih The Guru Guru. U press materijalu stoje usporedbe s Metz i At the Drive-In, a ja to samo mogu potvrditi, iako su pred nastup na merch štandu bili toliko simpatični da nisam mogao zamisliti da imaju toliko energije u sebi. Svakom novom bendu u nekom žanru stavlja  se breme usporedbe s prethodnicima jer je tako najlakše opisati nekoga, ali toliko energije na jednom mjestu nisam vidio već jako dugo. Svi su podjednako ludi k’o šipak, a ipak se ističe frontman koji iskače iz tračnica s ludim pokretima i pogledima koji pospješuju sam nastup. Ne znam jesu li i drugi bendovi dobili poziv na bis, ali The Guru Guru su to uspjeli postići pa smo dobili i vatreni dodatak u kojem je pjevač u pola pjesme prošao i izašao iz kluba dok su njegovi kompanjoni bjesomučno ‘trgali’ svoje instrumente na bini. Za mene nije bilo sumnje – ovo je bio nastup MENTa, barem u onom dijelu koji sam gledao.

  149 Shares