Lenny Kravitz u Areni Stožice: Dan kada je Ljubljana pošteno propjevala

  1939

  Lenny Kravitz

  300Kn – 370Kn
  Datum i vrijeme: Subota, 27.4.2019. @ 0:00
  Mjesto održavanja: Dvorana Stožice Ljubljana , Vojkova cesta 100

  U jesen najavljeni koncert Lennyja Kravitza u Ljubljani bio je s razlogom iščekivan događaj. Europsko krilo “Raise Vibration” turneje započelo je upravo u Ljubljani. Predstavljena je nova setlista, još bolja nego na američkom dijelu turneje, s dva mala nedostatka, a to je izostanak magične “I Belong To You” i omiljene “The Chamber”. Lenny Kravitz je vrlo uzbuđenu, gotovo potpuno punu dvoranu Stožice svojim nepresušnim glasom i dalje punim života, nagradio s malo više od dva sata izvrsne svirke. Odličan bend, izmjene gitara, puhački trio sa saksofonom i zbor, spojeni su u zbilja odličan koncert, hvalevrijedan performans i iskustvo za pamćenje svim fanovima i onima koji su došli iz čiste znatiželje. Zasigurno su otišli kući bogatiji za još jedan odličan koncert. Inspirirani i sretni, pričat će svima što su propustili, a na meni je sada da isto ispričam i vama.

  Iako upoznat s njegovom diskografijom i uspjesima, nisam znao da i na našim područjima ima ovakve obožavatelje. Vidjelo se mnogo official merch majici, očigledno uzbuđenje i spremnost ekipe na dobar provod. Manjak znanja tekstova i novijih pjesama, vjerujem da se kompenzira energijom pokazanom na starijim hitovima. Vjerna publika, uglavnom su bili parovi iznad 30, očigledno dugogodišnji pratitelji. Nije ni čudo, uz njegovu konstantnu kvalitetu glazbenog materijala i svakom turnejom sve bolje koncerte, Lenny zaslužuje pune dvorane, a i više datuma nego što je najavljeno. Kao predgrupa nastupili su Seven Days In May, ostavljajući dojam nepovezanosti s onim što slijedi. Izveli su kratak set koji je uključivao i “Window” i “Call Me”. Iako koketirajući s više žanrova, ovaj alternative rock band, predao je Stožicama svoje gitarske čari, istovremeno nonšalantne i ranjive dionice glasa, i ono najvažnije u ovom trenutku, predstavili se lijepom broju ljudi za buduća izdanja.

  Sudeći po Lennyjevoj setlisti s koncerta u Ljubljani, Europa će slušati više materijala s aktualnog albuma “Raise Vibrationnego što su SAD. Lenny i bend izveli su pet pjesama s novog izdanja i vješto isprepleli stare hitove i evergreene, stvorivši ultimativni popis koji je vodio Stožice euforijom i ljubavlju. Otvorivši s “Here To Love” Lenny je postavio ton cijelog koncerta, nadahnjujući energijom, s puno čovječnosti i posvećenosti. Mašine za maglu, svjetla, njegov jedinstven glas, pomoć zbora, bili su odlična kombinacija za početak. Pozivao je na povezanost s prirodom, zdravlje, ljubav u nama samima. I to sve ne na klasičan, u medijima ustaljen i već dosadan “self-help“ način, već promišljeno i proživljeno odnosno iz iskustva.

   

  View this post on Instagram

   

  Slovenia. Night 1 #raisevibrationtour2019

  A post shared by Lenny Kravitz (@lennykravitz) on

  Zagrijavanje počinje dolaskom proslavljene “American Woman” (obrada The Guess Who) i “Get Up, Stand Up” (obrada The Wailers). Ljubljana je pošteno propjevala, a Lennyjev besprijekoran glas dovodi do jedne misli – koliko je ovo bolje nego album verzija. S takvim dojmom znaš da si na pravom mjestu, odabravši ovakav koncert. Lenny i njegov bend izvrsni su muzičari. Instrumentacije nije nedostajalo, pjesme su se pretakale jedna u drugu, a popis pjesama funkcionirao savršeno. Iako mu pjesme nisu kratke, bogati set od 21 pjesme doimao se i dužim, jer svakoj je pjesmi pridodano nešto više i posvećeno dovoljno pažnje.

  Početkom “Who Really Are the Monsters?” Lenny je kratko dodao, “We’d like to stay on the political side of things”, pa nastavio održavati odličnu atmosferu preko “Bring It On”, “Dig In” i “Let Love Rule”, ali i prvom izvedbom “Freedom Train” od 2009. Sljedeća veća reakcija publike dolazi s “It Ain’t Over ‘Til It’s Over”. Neizostavan romantični hit izveden je još jednom prekrasnim performansom benda i Lennyjevom nježnom interpretacijom, polako stišavajući pjesmu jazz atmosferom.

  Mood se nastavlja prekrasnima “Stand By My Woman” i “Can’t Get You Off My Mind” uz ponovnu suradnju posjetitelja. Malo drugačiji broj i ujedno drugi singl s aktualnog albuma, “Low” nas je izbacio iz romantike u plesni đir, a prvi put uživo izvedena “Ride”, očekivano je naišla na odobravanje publike. “We’re gonna go back to the 1989 and deal with some good old racism”, našalio se Kravitz prije početka “Mr. Cab Driver” po kojoj je stiglo i još jedno iznenađenje s “Bank Robber Man”, izvedenom zadnji put 2002.

   

  View this post on Instagram

   

  Jedan od boljih koncerata na kojima sam bio. 💪🏽🎆🕺🏾🎸 @lennykravitz @muzikahr ♥️

  A post shared by Patrik Eugène Horvat (@eugenepatrice) on

  Kraj koncerta polako dolazi s četiri asa u Lennyjevom rukavu. Vrhunac otpočinje velikim hitom i favoritom obožavatelja “Fly Away”. Mobiteli se spuštaju, blitzevi gase, jer ruke su u zraku, a glasnice u funkciji. Nedostaje li ljudima toliko voljene slobode u životima ili ne, govori li im “Fly Away” više nego što je predviđeno, nije ni važno, ali oduševljenje je golemo. Logično, prije bisa dolazi vječni signature hit Lennyja Kravitza, “Are You Gonna Go My Way” i vrhunac koncerta je dosegnut uz vriskove, pjevanje u glas i pljesak. Ovdje se počinjem pitati gdje su mi dva favorita koje sam spomenuo na početku ovog izvještaja, znajući da im vjerojatno nije mjesto na bisu. Međutim, za razočaranja nema vremena jer publika, naravno, doziva Lennyja i bend, želi se još.

  Lenny Kravitz, Arena Stožice, Ljubljana
  foto: Patrik Horvat

  Počinje “Stillness of Heart” i sasvim neobičan encore, prepun ljubavi i optimizma, s osjećajem za atmosferu i dobru svirku. Samo Lenny i klavir bili su dovoljni. Zadnjim kratkim obraćanjem publici, kao zaključak svih lijepih zahvala tijekom koncerta, Kravitz je još jednom ohrabrio publiku s nekoliko toplih riječi, “I thank you so much. We wish you blessings, we wish you raise vibration, we wish you life and love and all the beauty that you can acquire. It’s all right here. It’s all within you. The truth is within you. You were born with it, it’s yours. Don’t let the world confuse you.“ Mnogi se trude biti jako humani umjetnici i veliki borci za ljudska prava, ali s Kravitzom, nakon ovakvog koncerta, to nisu bile prazne riječi. Potom starta “Again”, privodeći koncert kraju na pravu notu.

  Sveukupno, “Raise Vibration Tour” vrijedilo bi doživjeti. Rijetko se dogodi da koncertu ne nađem zamjerku, tako ne bih ni ovome, ali par sitnica valja reći. Primjetio sam da su se back vokali povukli negdje u pozadinu nakon početka koncerta, što je moglo pripomoći dizanju publike tijekom koncerta da su ostali vidljivi. Također, nedostajali su i video zidovi odnosno kamere. Bilo to do turneje ili do dvorane, danas je nevažno. Lenny je ostvario dobar kontakt s publikom uz dovoljno komunikacije i nekoliko spuštanja sa stage-a. Kravitz i bend dali su 100% i više, za prvi put izvedenu novu setlistu, koncert je izgledao i više nego glatko odrađen, opušteno, s lakoćom i strašću prema glazbi kao vidu prijenosa emocija i glazbi kao profesiji. Sigurno jedan od boljih koncerata koje ćemo ove godine vidjeti.

  – Zahvaljujemo agenciji Svikoncerti.eu na prijevozu –

  Setlista:

  1. Here to Love
  2. We Can Get It All Together
  3. Fields of Joy
  4. American Woman (The Guess Who cover)
  5. Get Up, Stand Up (The Wailers cover)
  6. Who Really Are the Monsters?
  7. Bring It On
  8. Dig In
  9. Freedom Train
  10. Let Love Rule
  11. It Ain’t Over ‘Til It’s Over
  12. Stand By My Woman
  13. Can’t Get You Off My Mind
  14. Low
  15. Ride
  16. Cab Driver
  17. Bank Robber Man
  18. Fly Away
  19. Are You Gonna Go My Way

  Bis:

  1. Stillness of Heart
  2. Again
  Muziku podržava