Kries u Saxu (prva večer): Svjetsko, a naše

  652

  Kries dva dana u Zagrebu #Sax20

  75Kn
  Datum i vrijeme: Petak, 26.10.2018. @ 21:00
  Mjesto održavanja: Sax! Zagreb , Palmotićeva 22/2

  Petak je bio prvi dan dvodnevnog gostovanja Kriesa u zagrebačkom Saxu. Započelo je s naslovnom stvari njihovog izvrsnog prošlogodišnjeg albuma, “Selo na okuke“, a završilo s dvadeset godina starom “Zumbom” naslijeđenom iz repertoara Legena.

  Zvuk kakav krasi “Selo na okuke” – mijeh, diple i lijerica u prvom planu na čvrstoj, rokerski kompaktnoj, podlozi gitare, basa i bubnja – bio je rezerviran za prvi dio koncerta. U tom su dijelu izvedene i najnježnije pjesme koje Kries ima na repertoaru, poput “Oj livado” i “Zore”. Mojmir je pjesmu “Ivo se šeće” posvetio svim ljudima koji ovih dana bez doma lutaju i muku muče sa prelascima granica, što je tema o kojoj je dosta govorio i u vrijeme promocije spomenutog albuma.

  kries
  foto: Marko Vukušić

  Priču o zabranjenoj ljubavi Ive i Mare je posvetio takozvanim miješanim brakovima, no dodao da ta tema, nasreću, više nikome nije bitna. Ako se ne varam, Mojmir je zadnjih nekoliko godina na londonskoj adresi, pa je možda manje u toku onim što se kod nas zbiva, jer se, nažalost, ne bih složio s njim. U zadnje vrijeme svjedočimo da mnoge teme  za koje smo mislili da su iza nas iskaču na javnu scenu poput aveti iz ormara.

  Kako je koncert odmicao, svirka je sve više skretala ka hipnotičkom plesnom zvuku, što je potaknulo cijeli Sax na skakanje i razbacivanje.

  Nastup Kriesa je kombinacija mističnog šamanstva koje budi usnule legende i od najprozaičnijih slika, poput kiše koja pada po polju, stvara biblijski snažne slike, te odličnog klupskog provoda s kojeg većina prisutnih odlazi znojna. Slušajući Kries budi vam se zatomljeni osjećaj ponosa na pripadnost svom plemenu i baštini koju ono nosi sa sobom. Baštini koju inače unakazi većina koja je se dohvati, pa na njoj pokuša jeftino skupljati bodove.

  Kries, srećom, ne pripada toj većini, već u rukama Mojmira Novakovića i njegovog benda naša tradicija zvuči uistinu moderno i svjetski. World music u svakom smislu te riječi, i to prvorazredni, u rangu s najboljim što mogu ponuditi prvaci te scene iz kojih god krajeva svijeta dolazili.

  Danas je na redu novi nastup u Saxu pa, ako na vrijeme ovo čitate, ne čekajte da probate nabaviti kartu. Bolje od Kriesa nemamo.

  195 Shares
  Muziku podržava