Isplatilo se čekati Green Day gotovo dva desetljeća

  1649

  Green Day + Rancid

  Besplatno
  Datum i vrijeme: Utorak, 6.6.2017. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Arena Stožice Ljubljana , Stožice

  Nakon skoro dva desetljeća punk rock velikani Green Day vratili su se u naše krajeve, točnije u Arenu Stožice u Ljubljani i to u odličnom društvu svojih East Bay frendova Rancid.

  Neki su Green Day možda i uhvatili te 1998. u Hali Tivoli, no većina fanova je baš jučer dobila dio ovog punk rock kolača.

  Prije samog ulaska u Arenu morali smo se riješiti skoro pa svih stvari koje smo imali sa sobom jer su mjere sigurnosti bile postrožene te je, osim standardno zabranjenih stvari, bio zabranjen unos ruksaka, a dozvoljene su bile torbice do A4 formata.

  Rancid, foto: Leonora Bedić
  Rancid
  foto: Leonora Bedić
  Muziku podržava

  Kada smo to riješili već je počeo koncert, i to dosta rano – Rancid su počeli prašiti već 3 minute do 19 sati te su otvorili s najvećim hitovima “Radio” i “Roots Radicals”. Odlične atmosfere na stejđu nije nedostajalo, no mlađahna publika nije se, nažalost, baš uživila za vrijeme njihovog seta.

  No to nije pokolebalo bend koji je nastavio rokati po starim hitovima, među koje su ubacili tri nove stvari s nadolazećeg albuma “Trouble Maker” koji izlazi ovaj petak, 9. lipnja. Arena se već poprilično nagužvala i probudila kada su Rancid zatvorili set s nezaobilaznim stvarima “Time Bomb” i “Ruby Soho”.

  Green Day, foto: Leonora Bedić
  Green Day
  foto: Leonora Bedić

  Bez kašnjenja stižu zvijezde večeri u 20 sati i već na prvoj stvari “Know Your Enemy” Arena gori. Slijedi par stvari s aktualnog albuma, no publika gubi razum na melodije starijih hitova “Holiday”, “Longview” i “When I Come Around” tijekom kojih dvoranom odjekuje tisuće glasova i poneka ekspozija pirotehnike sa stejđa uz bacače plamena koji su dodatno ugrijali atmosferu.

  Jasno je kao dan da Green Day svoj posao odrađuju vrhunski, raspoloženje publike je samo raslo, a karizmatični frontman prešao je svaki kutak stejđa pucajući od energije, ali i pucajući vodenim pištoljima po publici u par navrata.

  Tijekom stvari “Knowledge” benda Operation Ivy, koji je prethodio Rancidu, Billie pomno odabire fana da odsvira dio pjesme na gitari te je odlično odabrao jer je cura rasturila, a kasnije smo je na parkiralištu vidjeli kako odlazi s novom gitarom. Zasluženo!

  Green Day, foto: Leonora Bedić

  Bend zbilja drži do svojih fanova te je interakcija s njima bila prisutna tijekom cijelog koncerta, što je za svaku pohvalu. U revijalnom tonu nastavili su žariti s hitčinama “Basket case” i “She” te emotivnom “Still Breathing”, nakon čega je atmosferu do isijanja dovela možda najpoznatija stvar “American Idiot” na prvom bisu.

  Dvosatni koncert zatvorili su akustičnim klasikom “Good Riddance (Time of your life)” popraćenim snijegom konfeta te euforijom svih prisutnih.

  Bez previše filozofiranja može se zaključiti da je ovo bio zbilja jedan od onih must-see koncerata, a tko je bio pričat će. Nadajmo se da do sljedećeg dolaska Green Daya, pa i Rancida, neće opet proći par desetljeća.

  Zahvaljujemo agenciji Svi koncerti na prijevozu!

  Izvještaj: Valentina Brozinić
  Foto: Leonora Bedić

  Muziku podržava