Beth Hart: Božanski glas iz pakla/ pakleni glas iz raja

  3708

  Beth Hart +Tina Kresnik

  200Kn
  Rasprodano
  Datum i vrijeme: Petak, 10.11.2017. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Boogaloo Club – velika dvorana Zagreb , Vukovarska 68

  Sinoć je u Zagrebu po prvi put pred hrvatskom publikom nastupila Beth Hart, američka glazbenica (jer nije samo pjevačica, žena svira četiri instrumenta) koja predstavlja nešto najbolje od (u nedostatku službene terminologije) suvremenog bluesa.

  Čast otvaranja koncerta pripala je domaćoj vokalnoj snazi, Tini Kresnik koja je ovo proljeće predstavila sing “Jesi li za to?” kojim je najavila solo projekt. Inače publici poznata kao i članica sastava Parni valjak, pokazala se kao odličan izbor predgrupe koja je mnoge okupljene u dvorani iza 20 sati zagrijala za glavni nastup večeri. Tina je kroz svoj nastup izvela covere rock klasika te nekolicinu autorskih pjesama u kojima je pokazala svoju vokalnu raskoš te je za kraj na pozornicu dovela i posebnog gosta, Akija Rahimovskog s kojim je u duetu otpjevala pjesmu “Dok je tebe”.

  Tina Kresnik, foto: Željko Jelenski
  Tina Kresnik, foto: Željko Jelenski

  Beth Hart s bendom se pojavila na pozornici nekoliko minuta iza 21:30 i s prvim tonom kojeg je otpjevala, znala sam da će ova večer biti nešto iznad onog što sam očekivala, a da se razumijemo, očekivala sam mnogo, ipak je to Beth Hart, žena koja po mom skromnom mišljenju sasvim zasluženo nosi titulu jedne od ponajboljih ženskih vokala današnjice. Organizatori koncerta komunicirali su da je njen dolazak izazvao veliki interes publike i zaista, Boogaloo je bio krcat.

  Muziku podržava

  Zagrebačkoj je publici izvela neke od svojih velikih hitova poput “Baddest Blues” i “Baby Shot Me Down” te predstavila neke pjesme sa zadnjeg albuma, istoimenog naziva kao i sama turneja “Fire On The Floor” koji je prošlog mjeseca proslavio prvi rođendan. Kako je i sama Beth izjavila, jedinstvena set-lista za ovu turneju ne postoji i svaki koncert je drugačiji jer bend zna veliki broj pjesama stoga sviraju ono što u tom trenutku/danu odluče.

  Beth Hart, foto: Željko Jelenski
  Beth Hart, foto: Željko Jelenski

  Počastila nas je Beth i fenomenalnim coverima, sad već tradicionalno uvrštenima u svoje nastupe, melodijama i tekstovima koje nije izvorno stvorila, ali bome definitivno ima tu moć da im udahne potpuno novi život. “Your Heart Is As Black As Night”, i moj apsolutni favorit te večeri s kojim je zasigurno očarala i razdragala mnoge u publici – “Change Is Gonna Come” Sama Cookea.

  Premda rijetko nastupaju zajedno, povremeno jedan drugome gostuju na kojem koncertu i jedina konkretna turneja koju su zajedno odradili je bila ona mini-turneja od pet koncerata za potrebe snimanja live albuma i DVD-a “Live In Amsterdam” prije tri godine, ali dio redovitog repertoara na njenim koncertima su neke od pjesama nastale upravo u suradnji s jednako velikim i odličnim blueserom Joe Bonamassom koji je premijerno nastupio pred hrvatskom publikom na istoj toj pozornici sada već davne 2010. godine, a zagrebačka je publika iz te suradnje sinoć imala priliku čuti “Chocolate Jesus”, “Close To My Fire” itd.

  Dva je puna sata Beth Hart provela na pozornici, plešući i vidno dobro raspoložena.  Elegantno je i fluentno prelazila iz stajaće pozicije s mikrofonom u ruci, u sjedaću poziciju, za električni klavir, a sa svojim je gitaristom Jonom Nicholsom pripremila i jedan mini dio seta u verziji s dvije akustične gitare. Odjevena u usku crnu mini suknju i majicu na bretele, zavodljivo se kretala pozornicom u štiklama i između pojedinih pjesama otvarala srce publici dijeleći s nama “štiklece” iz života te se iskreno zahvaljujući okupljenima na gromoglasnim aplauzima nakon svake pjesme kao da joj je prvi nastup u životu.

  Beth Hart, foto: Željko Jelenski

  Zanimljivo je i divno za vidjeti koliko je prizemna i pristupačna za vrijeme svog nastupa, koliko divnu energiju zrači na pozornici, a vlasnica je toliko očaravajućeg glasa kojime se služi iz više razlitičih pristupa, bilo da se radi o čistom nježno-baršunastom vokalu ili impresivnim rock vriskovima u maniri legendarne Janis.

  U 23:30 nakon posljednje pjesme koju je izvela i posvetila svom suprugu Scottu (inače njen menadžer na turnejama), upravo je on izašao na pozornicu, izljubio ju i odvukao u back stage.

  Premda nismo čuli klasike “I’d Rather Go Blind”, “I’ll Take Care Of You” i “Caught Out In The Rain”, nemoguće je reći da koncertom nismo bili zadovoljni, dapače, mudra Beth zna kako se to radi – mora nešto ostaviti za idući put. A iskreno se nadam da će nam opet doći, uskoro!

  345 Shares
  Muziku podržava