Ispod pulta iz tjedna u tjedan donosi pregled najboljih novih singlova i spotova. Sve singlove i spotove koji budu objavljeni tijekom 2019. možete preslušavati na našoj YouTube playlisti. Zaprati nas na YouTubeu za sljedeće porcije koje ti serviramo Ispod pulta.

Glasovanje za singl tjedna nalazi se ispod prijedloga, a otvoreno je do ponedjeljka u podne. Pobjednici prošlotjednog glasanja su Luminize s pjesmom “Innocent”. Ovotjedni prijedlozi za singl tjedna su:

1. Kandžija i Gole Žene – “Magična butra”

Nakon uspjeha koji je polučio Kandžijin solo album “Beton“, u igru se vraća s Golim ženama, a kako bolje nego posvetom ženskom rodu. Namjerno je nisu objavili na Dan žena jer vjeruju da je njihov svaki dan. “Napravili smo jako opuštenu i ‘feelgood’ pjesmu koja nije usiljena nego iskrena, što i nije toliko lagano koliko se čini.” Kandžija i Gole žene jači su nego ikad, a singlom najavljuju i novi album koji bi trebao ugledati svjetlo dana do kraja ove godine.

2. Ogenj – “Domaj”

Vrli koprivnički momci zapaženi su albumom prvijencom “Domaj” objavljenim prošle godine. Sada nam predstavljaju istoimeni singl s albuma čiji je spot snimljen, kako i priliči pjesmi, u njihovoj rodnoj Koprivnici. Emocijama nabijen spot slijedi kultne lokacije grada, od korza i tržnice do Doma mladih, a posvećena je ovom vremenu u kojem se mnogi vode onom “trbuhom za kruhom”. Režiju potpisuje Marko Čordaš.

3. Senidah – “Ride”

Trenutna predvodnica trap/r’n’b scene ovih prostora predstavlja prvi singl na engleskom jeziku. Senidah je ostvarila snažan proboj u posljednjih godinu dana, a pjesmom “Ride” garantira svoj ostanak na vrhovima ljestvice. Produkciju potpisuje redovni suradnik Anže Kacafura Cazzafura, dok je Senidah o pjevanju na engleskom kazala da taj jezik dobro prenosi željenu emociju dodajući: “Na svakom jeziku ću pjevati ako ću se tako osjećati.” Estetika spota slijedi osnovnu misao pjesme, a upotpunjena je nepreglednim poljima, vintage kabrioletom i upečatljivom Senidom.

4. Filip Majdak – “I’ve Been Told”

Filipa Majdaka možda znate kao Elephant Stalkera ili člana elektroničkog benda Sepia Sisters, a riječ je o glazbeniku koji neumorno objavljuje nove pjesme. U novoj stvari nastavlja stopama industrijskog elektroničkog rocka vraćajući se u tamu i bol iz koje se cijedi hrđa s okusom ambrozije, kako je sam opisuje. Pjesma će se naći na nadolazećem albumu “The Great Collapse”.

5. dreDDup – “Designed to Die”

Novosadski industrial rokeri dreDDup imaju novi spot za pjesmu “Designed To Die (Radioactive Youth)” koja će se naći na njihovom devetom albumu očekivanom početkom 2020. godine. Ovaj prvi singl govori o svijetu koji nas očekuje ukoliko čovečanstvo nastavi putanjom kojom trenutno ide. Spot je režirao Mihajlo Obrenov. Bend je početkom godine, nakon 22 godine postojanja, iznova promijenio postavu i redizajnirao svoj zvuk, što je istaknuto u novoj pjesmi.

6. Svemir – “Plus četrdeset”

Nakon što je novi album najavljen akustičnim verzijama novih pjesama snimljenim “od kuće”, Svemir predvođen Zvonkom Obajdin objavljuje prvi službeni singl, pjesmu “Plus četrdeset”. Pjesma je, ukratko, sve ono što ste kod Svemira voljeli, dobro uigran bend vođen zvonkim Zvonkinim glasom i pratećim zborskim dionicama koje pružaju dodatan šmek spotu kojeg je radio Doringo. Promocija Svemirovog novog albuma “Strah od dubine” održat će se u Vinylu 10. travnja.

7. Punčke – “Ako se rumenim”

Svekoliko indie pučanstvo je s oduševljenjem dočekalo novi singl Punčki. Pjesma “Ako se rumenim” snimljena je krajem 2018. u studiju Marka Mrakovčića, a ističe se činjenicom da je u potpunosti snimljena uživo, vokalno i instrumentalno u samo jednom takeu. Singlom najavljuju novu sezonu nastupa koji će početi s Rijekom, Ljubljanom i Berlinom, a sjajan prateći videospot potpisuju Ira Tomić i John Kardum.

8. The Miceks – “Mrak”

(Novo)zagrebački bend The Miceks može se pohvaliti nedavno objavljenim albumom “Ljubav, voda i sloboda” s kojeg je skinuto već nekoliko singlova, a “Mrak” je posljednji u nizu. Pjesme su nadahnute melodičnim rock’n’rollom, a govore o ljubavi, nadi i slobodi, pa tako i nova stvar predstavlja traženje izlaza iz mraka svakodnevice. Gdje je izlaz pogledajte u spotu koji je snimio Siniša Padovan Kićo.

9. Phaneron – “Kreni dalje”

Phaneron, momci koji se kreću u domaćem indie miljeu posljednjih pet godina, sada imaju singl kojim najavljuju prvi album “Rekord Ploča”. “Kreni dalje” je pjesma koja možda najbolje predstavlja zvuk Phanerona koji se sada okreće prema hrvatskom jeziku inkorporirajući grunge s funk zvukom. Pjesma govori o raznim padovima koji mogu “stvoriti pozitivan efekt koji te tjera da opet kreneš dalje i još spremnije otvoriš novu stranicu života”. Na solaži im se pridružio i virtuozni Yogi Lonich.

203 Shares