Ferragosto Jam u 11 se godina postojanja istaknuo kao najjači slavonski glazbeni festival. Od svojih početaka usmjeren je na rock, punk, hip hop i srodne žanrove regionalne alternativne i mainstream scene. Osim svojim line-upom, publiku iznova privlači i zbog svoje lokacije uz Orahovačko jezero.

Svoje 12. izdanje festival će doživjeti od 1. do 5. kolovoza, a sve su informacije o izvođačima i aktualnostima dostupne u ovom tekstu koji će se neprestano ažurirati. Svakako vrijedi naglasiti kako će se finalna brojka izvođača popeti na oko 50, među kojima će se svakako naći još headlinera te svježih igrača scene.

Ferragosto Jam
foto: Samir Cerić Kovačević

Prva potvrđena imena

Muziku podržava

Kao prvi aduti s lineupa najavljeni su Goran Bare & Majke, M.O.R.T. i Nipplepeople,  glazbeni karizmatici i magneti za publiku u svojim ekscentričnim pojavama.

Vojko V i Letu Štuke dva su velika headlinera koja stižu na glavnu pozornicu, a u valu novih potvrđenih imena nalaze se i mladi bendovi Ogenj, Sfumato i Ischariotzcky.

Od novih headlinera festivalskom line-upu pridružit će se Brkovi, bend koji je od svojih početaka apsolutno kontra svih struja, a čiji live nastupi često obiluju duhovitim, no precizno oštrim punk stavovima i pogledima na društvo u izvedbi upečatljivog frontmana Shamse69, savršeno ocrtavajući sliku i priliku života na ovim prostorima.

U istom najavnom valu, line-up će dodatni obogatiti i sarajevski Helem nejse koji pripadaju među najperspektivnija hip hop imena nove generacije. Pridružit će im se i životni, avangardni par Mr.Lee & IvaneSky, projekt kojim Damir Martinović Mrle (Let 3) i Ivanka Mazurkijević (Stampedo) istražuju drugačiji, moderni pop zvuk. Stiže i inovativna prog rock trojka Them Moose Rush koja je posljednjim albumom iz 2018. napravila značajne i ludo dobre pomake u shvaćanju rock žanra te makarski bend Rezerve kojima smo dodijelili i titulu najboljeg debitanta godine.

Jedni od kultnih predvodnika rapa i rocka ovih prostora, Edo Maajka i Partibrejkers, najavljeni su za nove, jake headlinere. Svoj dolazak su potvrdili i Čovek Bez Sluha, Domagoj Šimek i JeboTon Ansambl.

Ferragosto kreće dan ranije – dodan dance 90’s dan

Ferragosto JAM najavljuje početak dan ranije. Dance 90’s dan nadodan je za 1. kolovoza kada na Orahovačko jezero stižu predvodnice cro dance groznice 90-ih – Ella, I. Bee i Minea. Tulum će začiniti i nezaobilazni party kralj DJ Kneža sa svojim Dance Hard programom.

S lineupom složenim isključivo od izvođača domaće i regionalne scene, Ferragosto JAM tijekom više od desetljeća postojanja izrastao je u najveći hrvatski glazbeni festival tog tipa, osobit i zbog nevjerojatno prijateljskog ozračja i lude atmosfere o kojoj se priče šire poput zaraze.

Još pojačanja raznih žanrova – stižu Nered & Stoka, Kries, Porto Morto…

Po prvi put na Ferragosto JAM stižu bezvremenski rap dvojac Nered & Stoka, world music senzacija Kries, sve zastupljeniji art rock eksperimentatori Porto Morto, furiozni punk rockeri One Step Away, svježi rap rock bend Detmeć te intrigantne kantautorice Aklea Neon i MAR.

Josipa Lisac, Urban&4, Krankšvester, FNC Diverzant čekaju vas na glavnom stageu

Na glavnom stageu nastupit će i Josipa Lisac čiji se povratak na jezero željno iščekuje još od 2016. kada je zbog vremenskih neprilika nastup morao biti skraćen, zatim veliki rock poeta Urban&4 koji dolazi na krilima novog, svježeg singla “Iskra”, žestoki hip hop dvojac Krankšvester, svojevrsni Ferragosto residenti te zagrebačka punk mašina FNC Diverzant napucana novim materijalom, drugim studijskim albumom na koji se čekalo čak 16 godina.

DJ program na dvije pozornice

Predstavljen je i kompletan DJ program koji se dijeli na dvije pozornice. Na #DobroJutro Stageu nastupit će probrani akteri elektronske scene: Mladen Tomic, Oliver, Fullstep Phil (Vubass), VRH, Goran Kolak (Igranka), MILEA, Mile Hund (Mile <3 Disko), Teo Harouda (Naked Lunch, DEPOklub), Mancha i Fixsell (Ground zero). Najtiša pozornica Silent Stage rasplesat će publiku spremnu da party dožive kroz wireless slušalice gdje će moći birati između nekoliko različitih kanala u DJ postavi: Mario, Omke, Furtee & Spica i Marko Jozić. Dodatni party priprema i DJ Kneža.

Ferragosto orkestar, nova Secret Stage pozornica i širenje festivala u samu Orahovicu

Dnevnu, ležernu atmosferu podići će i po prvi put osnovan Ferragosto orkestar koji će tijekom dana spontano kružiti oko jezera i svojim inačicama klasika i improvizacijama hitova zabavljati posjetitelje. Najavljuje se i šesta pozornica Secret Stage čiji će detalji biti otkriveni (ili namjerno neće) u narednim tjednima.

Novost za ovu godinu je i širenje festivalskih aktivnosti u sam grad Orahovicu. Iz organizacije su javili kako će u suradnji s lokalnim OPG-ovima ponuditi Ferragosto plac gdje svatko može obaviti osnovni šoping za vrijeme boravka na festivalu. Također, tu će biti i manji stage s pop up nastupima izvođača i stand up komičara, a sve će se održavati u periodu od 9 ujutro do nekh 14 sati popodne.

Na proširenoj dnevnoj chill zoni na jezeru pripremaju se brojna iznenađenja uz prigodni DJ program od 9 ujutro do 21h. U pop up varijanti stiže Iskonov veliki glazbeni kviz u suradnji s Rock&Off-om, Tvornicom kulture i Tvornicom kvizova koji će se odviti u prostoru #DobroJutro Stagea u subotnjim popodnevnim satima. Najbolje timove očekuju vrijedne glazbene i druge nagrade. Od sportskih aktivnosti, na jezeru će se održati već tradicionalni 8. memorijalni turnir u odbojci na pijesku “Krunoslav Bošnjak“.

Ferragosto stavlja još jači naglasak na elektronski #DobroJutro Stage

Ferragosto, #DobroJutro Stage
#DobroJutro Stage, foto: Samir Cerić Kovačević

Bosanskohercegovački DJ i producent Mladen Tomic veliki je headliner #DobroJutro Stagea, stiže i Teo Harouda iz Zagreba sa svojim techno setovima i MILEA, mlada i entuzijastična techno DJ-ica rođena u Sloveniji. Na relaciji techno-house-deep tu je i beogradski Mancha, a jaku regionalnu techno postavu čini i Fixsell iz Osijeka te njegov sugrađanin Goran Kolak.

#DobroJutro Stage ponudit će i ostale elektronske žanrove poput drum’n’bassa, hip hopa, duba i srodnog, a u takvoj se postavi nalazi VRH, službeni DJ Kiše metake i Vojka V. Iz Osijeka stiže Fullstep Phil, mladi drum & bass producent te rezident najpoznatijeg domaćeg klubskog d’n’b programa VuBass. Oliver, kao DJ poznatog dvojca Krankšvester te osnivač i organizator osječkog Bassinga projekta hip hop/dub/funk setom u subotu otvorit će #DobroJutro Stage, dok ga u nedjelju disko setom starta Mile Hund, poznat i po svom projektu Mile Voli Disko.

Otkriven raspored po danima

Ferragosto 2019 raspored
Izvor: Press

Festivalska mapa

Ferragosto 2019 mapa
Izvor: Press

Ulaznice i paketi

Festivalske ulaznice iznose 150 kn, a dnevne 100 kn. Osim putem Entrio sustava i njegovih prodajnih mjesta (u Zagrebu glazbena knjižara Rockmark), može se kupiti i na sljedećim lokacijama: Zagreb: Dirty Old Shop, Osijek: Exit, Orahovica: Plavac, Rijeka: Dallas Music Shop, Virovitica: Štedna, Koprivnica: Pixel, Đakovo: Fontana, Požega: Tom Klub i Split: Lumer shop.

136 Shares
Muziku podržava