U tijeku je ciklus radionica povodom kojeg se glazbenici uključeni u projekt European Music Incubator, nakon Tallinna i Liverpoola, sastaju u Zagrebu. Ovih sedam samuraja koji zajedno putuju, uče i razvijaju nove poslovne modele izvan tradicionalnih okvira popularne glazbe, predstavit će se hrvatskoj publici u Pločniku kroz tematske razgovore i live nastupe.

European Music Incubator je eksperimentalni trening program namijenjen glazbenicima u usponu. Partnerske organizacije djeluju duž vrijednosnog lanca glazbene industrije i zadužene su za povezivanje glazbenika s 5 brzorastućih kreativnih sektora u kojima će tijekom 2018. implementirati svoje pilot projekte.

U projekt je uključeno 7 glazbenika, odnosno 4 live acta, s kojima vas upoznajemo pred njihove nastupe. Natalie McCool, Tommaso Rolando, The Unlikely Boy i Argo Vals možete uloviti u Pločniku 14. studenog, a Saru Renar i Marka Jovanovića 13. studenog u Vinylu.

1. Natalie McCool, glazba i brendovi (UK)

Natalie njeguje istinski inovativan i lijep pristup pop glazbi. Savršen futuristički pop koji Natalie izdvaja od njezinih suvremenika ima temelje u mraćnom indie-popu na kojima nastaju njezini rani radovi. Njezin novi album, “The Great Unknown”, reprezentira novo buđenje, uzdizanje iz sjena i pobjedonosni uspon s velikim brojem prpošnih pop nota.

Zbog vibrantnih i laganih nota pjesama, koje vrlo lako ulaze u uho, McCool može ubrojiti The Sunday Times, Wonderland, Q, Clash, Line of Best Fit, The 405, DJ-eve radija BBC Radio 1, Huwa Stephensa i Alice Levine, među svoje obožavatelje, a uz to je BBC Introducing opisao Natalie kao “jednu od trenutno najboljih nadolazećih tektopisaca”. Natalie će u Pločniku izvesti poseban solo set pjesama sa svojeg albuma u intimnom i ogoljenom stilu. Njezin snažni vokal i hipnotički zvuci gitare zasigurno će opčiniti sve prisutne.

2. Tommaso Rolando, glazba i turizam (Italija)

Glazbenik s heterodoksnim obrazovanjem, rođen u Genovi u Italiji, prve je godine karijere proveo kao glazbenik u sastavima poput indie/ jazz/ rock sastava Calomito (dva albuma), tango/cumbia/milonga sastava Aparecidos (dva albuma) i impro dua s Patriziom Olivom, TOBA (dva albuma).

Tijekom kasnijih godina uključio se u rad Orchestra Bailam, s kojima je bio i na svjetskoj turneji po Rusiji, Ukrajini i Turskoj. S dotičnim je arapsko genoveškim sastavom snimio četiri albuma. U isto je vrijeme nastupao u sklopu vlastitog solo impro / elektroakustičnog projekta STONI, kao izvođač na kontrabasu, vokalima i elektronici (jedan album). Sa samostalnim je iskustvom započeo širiti svoje vidike suradnjama s plesom, kazalištem i vizualnim umjetnostima. Njegovo trenutno istraživanje fokusirano je na improvizaciju, trenutnu kompoziciju i prožimanje s drugim umjetničkim disciplinama.

3. Eléna Tissier, film i videoigre (Francuska)

The Unlikely Boy je solo glazbeni projekt kojeg od 2015. godine vodi francuska umjetnica Eléna Tissier. Kao skladateljica, producentica i autorica, Tissier redovito nastupa u vokalno-intrumentalnoj izvedbi i kao DJica.

U sklopu nastupa uživo svira vlastite elektro skladbe uz pratnju gitare, basa, klavijatura i mikrofona, stvarajući melankolične i energične svjetove u kojima stapa elektroniku, pop i urbane utjecaje. Kao DJ, njezin se raspon kreće od popa i urbane glazbe do housea i techna, čime uokviruje i ističe nastajuću nezavisnu i inovativnu glazbenu scenu.

4. Argo Vals, film i videoigre (Estonija)

Argo je uključen u stvaranje glazbe gotovo cijeli svoj život, ali interes za eksperimetiranje i snimanje glazbe dobio je 2006. godine. Valls je počeo skladati i nastupati s live elektronikom 2008. godine. Danas se njegove skladbe i nastupi sastoje od električne gitare, bubnjeva, loopera i efekt pedala.

Arhitektura njegovih zvukova sadrži utjecajne momente IDM-a, ambijentalne glazbe, math rocka i nordijskog jazza. Argo je do sada izdao dva cjelovita solo albuma. Njegov prvijenac “Tsihcier” izašao je 2012. godine, a drugi album, “Nokturn”, 2015. godine. Dva nova singla, “To a Tireless Daydreamer”, s nadolazećeg trećeg albuma, izašla su u lipnju 2017. godine, a sam album izlazi 2018. godine.

5. Thomas Cochini, digitalne usluge (Francuska)

6. Sara Renar, glazba i brendovi (Hrvatska)

Sara Renar nagrađivana je zagrebačka kantautorica, koja iza sebe ima tri studijska izdanja. Podsjetimo se, nagradu Porin osvojila je u kategoriji vokalne izvedbe još 2015. U posljednje tri godine Sara je zabilježila oko 250 koncertnih nastupa diljem regije. Sarin treći studijski album izdan 2016. godine pod imenom “Tišina” dobio je samo najbolje recenzije u proteklih godinu dana. Hrvatski Radio, Ravno do dna, Nacional i Globus proglasili su ga albumom godine te je nominiran za nagradu Porin u dvije jake kategorije, album godine i najbolji album alternativne glazbe, kao i za IMPALA europski album godine. Trenutno Sara priprema novo izdanje eksperimentalijeg karaktera: glazbeno-scenski performans “Gdje povlačiš crtu?”. Izvorno napravljen na poziv HRT za manifestaciju “Rođendan umjetnosti”, projekt je nadmašio sva očekivanja te se više puta izveo diljem regije. Izlazak vinila se očekuje do kraja godine.

7. Marko Jovanović, digitalna pedagogija (Hrvatska)

Marko Jovanović pulski je multimedijalni umjetnik, multi-instrumentalist, inače magistar glazbene pedagogije. Iz njegovog dugogodišnjeg glazbenog stvaralaštva ističe se kazališna glazba za brojne predstave, vođenje glazbenih radionica te izrada glazbe za službeni video “Festival Visualia – Lighting Giants, Pula”. Marko djeluje u vlastitom studiju u kojemu postavlja live setove te snima, producira i obrađuje glazbu. Izdaje glazbene albume za izdavačke kuće Soul shift music, Digital lab recordings, Sound lab. Najnovije izdanje je singl izdan na vinilu za Ltd, W/Lbl.