Kada kreiraš seriju, ciklus petogodišnje priče koju ocijene jednom, ako ne i najboljom serijom  ikad snimljenom, sigurno pomisliš trebaš li nastaviti s tim projektom ili krenuti dalje s drugima. Potom snimiš nastavak serije, ali u obliku filma i onda, onda dokažeš da si u svojoj klasi, blagom riječjuMaster. 

El Camino Netflixov je film produciran od strane Vincea Gilliana i to kao nastavak ultra poznate i popularne serije Breaking bad (na hrvatski prevedeno kao “Na putu prema dolje”). Svjetlo dana ugledao je nedavno i to u obliku sedme umjetnosti te se može reći da je izlazak u ovom formatu potpuno opravdan. 

Muziku podržava

Odmah na početku je važno za naglasiti da unatoč polazišnoj pretpostavki kako je film namijenjen obožavateljima serijala i da ga se ne može gledati ako nije pregledana kompletna serija, to nije relevantna činjenica jer je Breaking bad do sada ostvario iznimno veliki utjecaj na pop kulturu tako da svatko tko nije zagriženi obožavatelj i stalni gledatelj serija uopće, zna oko čega se vrti radnja serije, a to je za gledanje filma sasvim dovoljno!

Radnja pinje in medias res, odnosno nastavlja tamo gdje je u seriji stala, a prati život Jessea Pinkmana (izvrsni Aaron Paul) nakon krvavog obračuna bandi i smrti Waltera Whitea poznatijeg kao Heisenberga (Brian Cranston). Ovaj film nije film o akciji i potjeri po cestama. Radnja prati život Jessea i njegova nastojanja da pobjegne od Albuquerquea dok pritom pokušava ostati skriven pred očima policije i dužnika zalazeći u dvosatnoj radnji filma među  pregršt nepredvidivih prepreka, sukoba, ali i borbi sa samim sobom.  

El Camino prikazuje Jessea kao odraslu osobu, a ne kao mladog kemičara obučenog u žuto odijelo koji samo kuha i preprodaje meth. Kroz razne napetosti i nedaće u filmu, mladi Jesse Pickman  očigledno pokazuje sve elemente PTSPa (najviše zarađenog dok je kao rob bivao mučen i prisiljen proizvoditi meth) ali i prikazuje svoju empatičnu i moralnu stranu (najviše u odnosu prema svojim roditeljima). 

Struktura filma sačinjena je od Jesseovih trenutnih previranja, borbi za živu glavu u kombinaciji s retrospektivnim elementima, a svi oni su, treba napomenuti, snimljeni kao nove scene, a ne isječci iz serije. Pred kraj samog filma u jednoj takvoj sceni pojavljuje se i čuveni Heisenberg te se obožavateljima serije film može činiti kao da je kompletan film izrezana epizoda Breaking Bada složena unazad. 

Hvalevrijedne su odlične scene Charlesa Bakera (Mršavog Petea) te njegovog smušenog prijatelja (Matt Jones) koji se pojavljulju na samom početku filma, a Jesseu nude utočište dok je u bijegu pred policijom. Njihov međusobni odnos prožet je slijedom kratkih humorističnih dijaloga i trenutaka kroz koje se oba lika čine kao simpatični junkyji iz geta te odaju dojam velike privrženosti i prijateljske odanosti prema Jesseju.

Bilo bi dobro za naglasiti da su se svi oni koji misle da je Joker, uz dužno poštovanje, najefektniji film ove godine, možda “zaletjeli” jer El Camino ima potencijal da stane korak uz filmove koji će sigurno osigurati status ulaska među kultne uratke snimljene posljednje desetljeće. Dinamičnim slaganjem scena koje prate Jessea, na jako dojmljiv način se uspijevaju dočarati njegovi osjećaji i panika dok se čitav svijet oko njega raspada. Takav slijed i režija ostavljaju trag na gledatelja koji u više navrata suosjeća sa glavnim protagonistom.

I dok su se poneki strani kritičari poput Vasqueza iz Guardiana i Poniewoznika iz New York Timesa priupitali koliko je bio potreban ovaj film i je li bio uopće, fokus na svrhu ovog uratka trebao bi biti usmjeren prema psihološkoj interperetaciji Jessea i njegovom bijegu od svega. Jessie je to i uspio, nakon silnih nevolja i muka uz pomoć Eda (pok. Robert Foster) na koncu je i prebjegao na Aljasku. 

Poseban touch filmu daju kratke epizode crnog humora koje su u filmu prikazane kao posve normalne reakcije na totalno nesvakidašnje scene poput one u kojoj se Todd (Jesse Plemons) odnosi prema truplu svoje čistačice. 

I tako je El Camino s fluidnom, gledljivom i nadasve neizvjesnom radnjom te cjelokupno uspješnom glumačkom postavom dokazao je da će kao vrijedan nastavak popularnom serijalu, svojim utjecajem među publikom, ali kritikama, nastaviti ići prema gore.

Muziku podržava