“Hungry Like A Wolf”, “Rio”, “Wild Boys”, “Ordinary World”, “Come Undone”, “Union Of The Snake”, “Save a Prayer”, “Girls On Film”, samo su neki od klasika koje ste zasigurno nebrojeno puta čuli, voljeli ili ne bend koji se krije iza njih.

Dakako, riječ je o Duran Duran, jednom od najpoznatijih mainstream sastava svih vremena koji je u 39 godina karijere izbacio neke od bezvremenskih pop hitova. Ne samo kao glazbeni znalci, već i kao modne ikone na čelu s karizmatičnim frontmenom Simonom Le Bonom, cijeli bend je imao velikog utjecaja na brojne generacije glazbenika, kao i pop kulturu općenito.

Muziku podržava

Iza sebe imaju 14 albuma, dok je posljednji “Paper Gods” ujedno i povod nove turneje u sklopu koje ćemo ih nakon 16 godina ponovno gledati i kod nas, ovoga puta na zagrebačkoj Šalati 29. kolovoza.

1. SF klasik kao inspiracija za ime benda

Inspiraciju za ime benda dao im je lik Dr. Durand Durand iz sf klasika “Barbarella” Rogera Vadima iz 1968. godine u kojem glumi Jane Fonda. Dr. Durand Durand je negativac kojeg je ovjekovječio glumac Milo O’Shea. John Taylor i Nick Rhodes imena su se sjetili za vrijeme pijuckanja u jednom pubu u Birminghamu.

2. Prezime Taylor kao slučajnost

Iako Andy, John i Roger dijele isto prezime (Taylor), ne dijele nikakve rodbinske veze. Basist John Taylor formirao je bend s klavijaturistom Nickom Rhodesom u Birminghamu 1978., dok su se bubnjari Roger Taylor i gitarist Andy Taylor pridružili nedugo nakon toga.

3. Princeza Diana

Nedugo nakon vjenčanja, princeza Diana je navodno redovito spominjala kako joj je Duran Duran najdraži bend, a ona i vokal Simon Le Bon čak su svojevremeno pohodili i isti fitness klub u Londonu. Jednom prilikom Simon je čak ispričao i anegdotu nakon koje se zacrvenio, kada mu je Diana zazviždala i za vrijeme treninga viknula “Dobre noge! Prepoznala bih to dupe bilo gdje!” 1. srpnja 2007. bend je zasvirao i na memorijalnom koncertu za nju, na Wembley stadionu.

4. Cenzure i zabrane

Zbog golotinje i seksualnih konotacija, točnije hrvanja djevojaka u toplesu u blatu i s jastucima, spot za treći singl “Girls on Film” bio je zabranjivan na BBC-ju te cenzuriran na MTV-ju. Za spot je tako saznalo više ljudi nego što bi možda bilo u suprotnom slučaju, a majka Nicka Rhodesa je čak svojevremeno primala telefonske pozive u kojima su je ispitivali kako je mogla dopustiti sinu da bude dio tako nečeg ‘prljavog’. Cijela verzija može se naći na bendovoj video kolekciji na DVD-u, ili da vam olakšamo život možete ga jednostavno pogledati ovdje. Osim ovoga spota, MTV je kasnije također cenzurirao i video za pjesmu “Electric Barbarella”.

5. Prvi susret sa Simonom Le Bonom

Nakon odlaska originalnog vokala Stephena “Tin-Tin” Duffyja, u svibnju 1980. bend je organizirao audiciju za novoga pjevača. Simon Le Bon se potom pojavio u hlačama s ružičastim leopard uzorkom, smeđoj jakni i šiljastim čizmama. Fascinirani njegovim smislom za modu odmah su ga primili u bend, na što je Rhodes izjavio: “Bilo tko da izgleda ovako glupo je sigurno onaj pravi”.

6. Le Bon i vodene nezgode

Le Bon je doživio i zlokobne dvije godine kada se dva puta gotovo utopio. Njemu i još nekoliko njegovih kolega za vrijeme utrke 1985. godine prevrnula se jedrilica, a godinu dana ranije za vrijeme snimanja spota za “Wild Boys” vjetrenjača na koju je bio privezan zaustavila se pod vodom.

7. Još malo nezgoda…

Ni Andy Taylor nije imao sreće za vrijeme snimanja jednog od spotova. Konkretno, završio je u bolnici nakon snimanja videa za pjesmu “Save a Prayer” jer je pao s grane na drvetu dok je svirao gitaru. Pao je licem u lagunu te je zbog doticaja s tropskim virusom hospitaliziran na tjedan dana što je i otkrio u svojoj autobiografiji “Wild Boy: My Life in Duran Duran”. Naime, voda u koju je upao bila je korištena kao wc za slonove.

8. Odlazak zubaru kao inspiracija za pjesmu

Pjesma “Medazzaland” s istoimenog albuma inspirirana je odlaskom Le Bona zubaru, nakon što je primio sedativ Midazolam. Vrativši se kolegama iz benda još uvijek je bio pod utjecajem anestezije te mu je jedan od članova izjavio “Još uvijek si u Medazzalandu, prijatelju”. Dovoljno da fascinira klavijaturistu Nicka Rhodesa da održi govor na spomenutoj pjesmi.

9. Nekoliko kikseva s albumima

S dva albuma nisu imali toliko sreće. Primjerice ni oni sami ne vole vlastiti album “Red Carpet Massacre” iz 2007. na kojem su surađivali s Timbalandom i Justinom Timberlakeom. Tome u prilog ide i izjava Johna Taylora za glazbeni portal The Quietus: “Taj cijeli projekt je jebena noćna mora” te Nicka Rhodesa koji je u smijehu samo rekao “Sramotno! Užasno!”. Također, tu je i album “Reportage” koji je bend snimio prije nego što je gitarist Andy Taylor odlučio otići iz sastava. Naime, objavljivanje albuma je obustavljeno od strane Sonyja zbog toga što je puno pjesama djelovalo previše ljutito i politički nastrojeno.

10. Marljivost i produktivnost Johna Taylora

John Taylor je radio i na devet studijskih albuma koji nemaju veze s Duran Duran. Bio je dio kvarteta The Power Station s Robertom Palmerom, Tonyjem Thompsonom te kolegom Andyjem Taylorom. Također, tu je i supergrupa Neurotic Outsiders u kojoj je svirao sa Steveom Jonesom iz Sex Pistolsa, Duffom McKaganom iz Guns ‘N Roses te Mattom Sorumom iz Gunsa i The Culta. Osim toga, u periodu između 1996. i 2002. objavio je i šest solo albuma, dva live izdanja te mnoštvo EP-jeva i singlova.

 

Muziku podržava
Stisni